Οκ, τ’ Αγγλικά χρειάζονται, ας το αποδεχτούμε. Το θέμα είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει ο χρόνος ή το χρήμα για να τα μάθεις αν δε σε έχουν σύρει η γονείς σου από παιδί σε κάποιο φροντιστήριο. Γιατί εσύ μπορεί να το πιστεύεις και να θες να το κάνεις, αλλά αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα χρειαστεί να παρακολουθήσεις ενισχυτικά μαθήματα ενηλίκων σε κάποιο φροντιστήριο ξένων γλωσσών, δυσκολεύει η κατάσταση. Άσε που πρέπει να ξανακάτσεις πάλι σε θρανίο και ξανά μανά διάβασμα με όλα τα παρελκόμενα. Αν λοιπόν στη δική σου λίστα αυτής της νέας χρονιάς είναι η καλλιέργεια των Aγγλικών σου κι ανήκεις στην κατηγορία “ο πιο καλός ο μαθητής δεν ήμουν εγώ στην τάξη”, ούτε σηκώνει η τσέπη σου μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, κι όμως λαχταράς να μάθεις, σου έχω μερικά απίθανα tips τα οποία θα σε βοηθήσουν ώστε να μη δεις όλη τη διαδικασία σαν αγγαρεία, να καλλιεργήσεις τ’ Αγγλικά σου μέσα από τρόπους που ούτε καν τους φαντάζεσαι κι εννοείται, σχεδόν ανέξοδα.
1. Διάβασμα παιδικών βιβλίων μεταφρασμένα στ’ Αγγλικά
Ξεκίνα να διαβάζεις βιβλία μεταφρασμένα στ’ Αγγλικά. Τώρα θα μου πεις, αυτό απαιτεί να ξέρω καλό λεξιλόγιο. Μην πάρεις κανένα βιβλίο ιατρικής το οποίο, αν δεν είσαι της ειδικότητας, και στα ελληνικά να ήταν γραμμένο, θα τα έβρισκες μπαστούνια. Ξεκίνα με κάτι πιο απλό, ακόμα και μ’ ένα παιδικό βιβλίο. Προφανώς τα παιδικά βιβλία είναι γραμμένα για παιδάκια κι ίσως να μη σου φανεί ενδιαφέρον το περιεχόμενό τους αλλά να είσαι σίγουρος ότι γι’ αρχή είναι μια πολύ καλή λύση κι υπέροχη εξάσκηση. Τα παιδικά βιβλία είναι γραμμένα με πιο απλές προτάσεις, δεν έχουν δύσκολο λεξιλόγιο και η πλοκή τους είναι πιο κατανοητή, συν του ότι βοηθάνε κι οι εικόνες. Αφού κάνεις την αρχή με κάνα δυο-τρία παιδικά βιβλία, ανεβάζεις μετά σιγά-σιγά το επίπεδο και πηγαίνεις σε κάτι που θα είναι πιο κοντά στην ηλικία σου. Πίστεψέ με, αν ακολουθήσεις το παραπάνω θα διαπιστώσεις ότι τα επόμενα πιο απαιτητικά σε λεξιλόγιο βιβλία θα τα ρουφάς.
2. Δες ταινίες η σειρές χωρίς ελληνικούς υπότιτλους ή αντικατάστησέ τους με αγγλικούς
Από τη στιγμή που δεν κατοικούμε στην Αγγλία ή στην Αμερική και δεν υπάρχει η τριβή με τη γλώσσα, πρέπει ν’ ανακαλύψουμε τρόπους όπου θα την ακούμε όσο περισσότερο γίνεται στην καθημερινότητά μας. Αφού λοιπόν αρκετοί το καίμε που το καίμε με την τηλεόραση κι οι τηλεοπτικές σειρές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, γιατί όχι να μην αφαιρέσουμε τελείως τους ελληνικούς υπότιτλους, ή ακόμα να βάλουμε στη θέση τους αγγλικούς . Κι οι δύο περιπτώσεις αποτελούν από τις καλύτερες μεθόδους εξάσκησης των αγγλικών μας, διατηρώντας παράλληλα και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς μας. Άσε κιόλας που ακόμα κι αν χαθείς κάπου και δε βγάζεις νόημα, η εικόνα αποτελεί τεράστια βοήθεια ώστε να ξαναμπείς στην πλοκή.
3. Άκου περισσότερη μουσική με αγγλικό στοίχο
Όπως και το παραπάνω που αναφέραμε με τις τηλεοπτικές σειρές, έτσι κι η μουσική αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους καλλιέργειας των αγγλικών μας. Είπαμε, όσο περισσότερο ερχόμαστε σ’ επαφή με τ΄Αγγλικά στην καθημερινότητά μας, τόσο μεγαλύτερη εξάσκηση κάνουμε εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό μας, καθώς μαθαίνουμε νέες φράσεις τις οποίες δε θα συναντούσαμε ποτέ σε κανένα φροντιστηριακό βιβλίο. Εδώ βεβαία το κλειδί είναι να δώσουμε προσοχή στον στοίχο, γιατί εκείνος είναι που θα μας εκπαιδεύσει. Για παράδειγμα: Ξύπνησες το πρωί μπ**ρδέλο γιατί τσακώθηκες εχθές με το αγόρι/κορίτσι σου και θες να στείλεις ένα μήνυμα αλλά δεν ξέρεις τι. Επίλεξε ένα τραγούδι -στ’ Αγγλικά όμως μην στείλεις κανέναν Χαρτοπόλεμο της Θεοδωρίδου- και πες πώς νιώθεις στ’ Αγγλικά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπεις σε διαδικασία να διαβάσεις και πιο προσεχτικά τον στίχο. Γιατί, για σκέψου να μην έχεις μεταφράσει προσεχτικά τον στοίχο και να στείλεις κανένα άκυρο του τύπου “εγώ φταίω για όλα”. Τ’ Αγγλικά μας είπαμε να καλλιεργήσουμε, όχι να κοπανάμε το κεφάλι μας στον τοίχο.
4. Μίλα με έναν καλό σου φίλο που ξέρει καλά Αγγλικά
Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε έναν καλό φίλο στην παρέα, ο οποίος είναι άριστος γνώστης αγγλικών. Ζήτα τη βοήθειά του ώστε όλες οι μορφές επικοινωνίας μεταξύ σας να γίνονται στ’ Αγγλικά. Είτε ανταλλάσσετε μηνύματα, είτε μιλάτε στο τηλέφωνο είτε πάτε για καφέ, χρησιμοποιήστε τ’ Αγγλικά ως κύρια γλώσσα για να συνεννοηθείτε. Αυτό θα σε βοηθήσει εις διπλούν γιατί θα κάνεις εξάσκηση, καθώς θα έχεις έναν άνθρωπο να σε διορθώσει ο οποίος δε θα το κάνει με τον ρόλο του καθηγητή, αλλά θα το κάνει με αγάπη κι οικειότητα, γιατί θέλει να σε βοηθήσει.
5. Ρύθμισε το κινητό σου καθώς και τα social στ’ Αγγλικά
Μιας και το κινητό μας αποτελεί την προέκταση του χεριού μας, πρέπει με κάποιον τρόπο να το βάλουμε κι αυτό στο παιχνίδι. Πώς; Με το να γυρίσουμε βέβαια το μενού στα Αγγλικά καθώς και τα social μας. Να είσαι προετοιμασμένος ότι στην αρχή μπορεί να μπερδευτείς λίγο στο μενού, αλλά στην πορεία, μόλις συνηθίσεις, θα σου φανεί παιχνιδάκι και δε θ’ αλλάξεις ποτέ ξανά τη γλώσσα στα ελληνικά. Μιας και μιλάμε όμως για social, ένα καλό tip είναι ν’ ακολουθήσεις λογαριασμούς διάσημων ξένων προσωπικοτήτων όπως Influencer ή ηθοποιών έτσι ώστε να έχεις στον λογαριασμό σου όλο και περισσότερο υλικό στ’ Αγγλικά.
Το παν για την καλλιέργεια μιας ξένης γλώσσας ή ακόμα κι η εκμάθηση μίας νέας -γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν βάση για να μάθουμε μία νέα γλώσσα έστω σε επίπεδο αρχάριων- είναι η εξάσκηση κι η τριβή. Όσο περισσότερο ακούμε, διαβάζουμε, μιλάμε μια ξένη γλώσσα, τόσο περισσότερο την καλλιεργούμε.
Άλλωστε μην ξεχνάς. Έχεις μια λίστα από στόχους να εκπληρώσεις όπου καθένας αποτελεί και μια ξεχωριστή προσωπική πρόκληση. Προσπάθησε να γίνεις όσο πιο ευρηματικός γίνεται, ώστε να ξεπεράσεις αρνητικές ερωτηματικές σκέψεις του τύπου «θα τα καταφέρω;». Ξεκίνα δυνατά αυτή τη νέα χρονιά και don’t limit your challenges. Challenge your limits.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου