Καθόταν στην άκρη του κρεβατιού και κρατούσε με τα χέρια το κεφάλι έχοντας τους αγκώνες ακουμπισμένους στα γόνατα. Ακριβώς δίπλα βρισκόταν μια τεράστια στοίβα με ανάκατα ρούχα, μπλεγμένα στις κρεμάστρες. Τα μάτια με απογοήτευση ήταν καρφωμένα στην ανοιχτή και σχεδόν άδεια από ρούχα ντουλάπα. Πριν από λίγη ώρα είχε βγει από το ντους έχοντας μια υπέροχη διάθεση και ταυτόχρονη αγωνία για το πρώτο ραντεβού. Τα συρτάρια άνοιγαν κι έκλειναν νευρικά και το δωμάτιο σιγά-σιγά μεταμορφωνόταν σε βομβαρδισμένο τοπίο. Θυμήθηκε κάποια στιγμή ότι έχει ένα παντελόνι μ’ ένα t-shirt που ίσως να ήταν οκ για την περίσταση, αλλά ψάχνοντάς το μέσα στη στοίβα κατάλαβε ότι ήταν και τα δύο στα άπλυτα.

Παύση της ανακωχής λοιπόν κι η δεύτερη μάχη με τα ρούχα ξεκινάει. Η ώρα έτρεχε και μαζί μ’ εκείνη έτρεχε κι ο ιδρώτας στο μέτωπο. «Έπρεπε να είχα φροντίσει να πάρω κάτι καινούργιο» σκέφτηκε φωναχτά και με νεύρα πέταξε την τελευταία κρεμάστρα στο κρεβάτι. Κάθισε στην άκρη του κρεβατιού και κοίταξε τη στοίβα με τα τσαλακωμένα –πλέον- ρούχα. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι θα καθυστερούσε στο ραντεβού γιατί έπρεπε να ξανακάνει ντους και να σιδερώσει ό,τι συμβιβάζονταν να βάλει. Καλά, για να τοποθετήσει τα ρούχα μέσα στην ντουλάπα ούτε συζήτηση. Αυτό θα γινόταν σίγουρα την επόμενή μέρα. Άλλωστε αυτό που ζούσε δεν ήταν άγνωστο, ούτε ήταν η πρώτη φορά που πελάγωνε με το τι να φορέσει. Με χαλασμένη πλέον τη διάθεση και με ξέχειλη απογοήτευση πληκτρολογεί στο κινητό ένα σύντομο μήνυμα ότι θα καθυστερήσει λίγο γιατί κάτι προέκυψε. Τραβάει από τη στοίβα ένα παντελόνι με μια μπλούζα και τ’ αφήνει λίγο παραπέρα. Παίρνει την πετσέτα και κατευθύνεται με γρήγορα βήματα προς το μπάνιο. Έπρεπε να βιαστεί γιατί θα έχανε κι αυτό το ραντεβού.

Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση. Είτε έχοντας κάνει βομβαρδισμένο τοπίο το δωμάτιό μας από ρούχα, είτε έχοντας καθυστερήσει με το να ψάχνουμε ένα συγκεκριμένο μπλουζάκι το οποίο τελικά ήταν στ’ άπλυτα ίσως έχουμε ταλαιπωρηθεί από τη συνθήκη αυτή. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αφού έχουμε πελαγώσει και δεν ξέρουμε τι να φορέσουμε, καταλήγουμε να συμβιβαζόμαστε με οτιδήποτε, απλώς για να τελειώνει κι αυτή η ιστορία.

Για όσους δεν το ξέρατε αυτό λέγεται «άγχος ρουχισμού» και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που το έχουν κρεμάσει στην ντουλάπα τους στην πρώτη θέση. Η ψυχολόγος και dating coach Jo Hemmings υποστηρίζει ότι «Όταν έχουμε μπροστά μας υπερβολικά πολλές επιλογές, αυτό είναι γνωστό κι ως το «παράδοξο των επιλογών». Είτε πρόκειται για το ποιο τηλεοπτικό κανάλι θα παρακολουθήσουμε, ποια δημητριακά θα αγοράσουμε ή τι θα φορέσουμε όταν σηκωνόμαστε το πρωί, αυτή η αφθονία έχει αποδειχθεί, μέσω πολλών μελετών, ότι μας προκαλεί άγχος», εξηγεί. «Είναι η θεωρία «less is more», κατά την οποία όταν αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές επιλογές, οι ήδη υπερφορτωμένοι εγκέφαλοί μας αγχώνονται ακόμα περισσότερο και μας αφήνουν ν’ ανησυχούμε πιο πολύ για την επιλογή ενός outfit, παρά για το να απελευθερωθούμε από την τεράστια αυτή ποικιλία. Στην πραγματικότητα, μια αρκετά minimal και περιορισμένη γκαρνταρόμπα είναι ίσως η ιδανική για να είμαστε πιο ικανοποιημένοι και λιγότερο ανήσυχοι.» (πηγή)

«Πώς όμως μπορώ να ξεκρεμάσω από την ντουλάπα μου το «άγχος ρουχισμού» ώστε να κάνω και τη ζωή μου πιο εύκολη;» Πάμε να δούμε μερικά tips τα οποία σίγουρα είναι αρκετά βοηθητικά.

 

1. Οργάνωση ντουλάπας

Μπορεί ν’ ακούγεται βαρετό σαν διαδικασία και ν’ απαιτεί χρόνο , αλλά αν γίνει μία φορά σωστά και υπάρχει μια σχετική συντήρηση τότε θα βρίσκουμε πιο εύκολα αυτό που θέλουμε να φορέσουμε καθώς θ’ αποφύγουμε και τις άσκοπες αγορές. Όταν λέμε οργάνωση εννοούμε σωστή ταξινόμηση των ρούχων. Τα παντελόνια, τα μπλουζάκια, τα μπουφάν, καλό είναι να είναι κατηγοριοποιημένα κι ακόμα καλύτερα αν μπορούμε να τα βάζουμε ανά χρώμα· σκεφτείτε πόσα ίδια σε χρώμα παντελόνια μπορεί να υπάρχουν μέσα στην ντουλάπα σας κι εσείς πηγαίνετε και παίρνετε και άλλα στο ίδιο χρώμα. Μια ακόμα ωραία ιδέα είναι αν θέλετε να κρεμάτε κάποια outfit ολοκληρωμένα στην κρεμάστρα. Απλώς μην το κάνετε σε πολλά, γιατί μετά θα μπερδευτείτε περισσότερο. Κάντε το μόνο σ’ αυτά που έχουν ένα πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό στυλ.

 

2. Προετοιμασία ρούχων για την επόμενη μέρα

Πριν ξαπλώσετε για ύπνο προετοιμάστε τα ρούχα σας από την προηγούμενη μέρα. Ρίξτε μια ματιά στον καιρό κι επιλέξτε ακριβώς αυτά που θα βάλετε το πρωί. Από τα εσώρουχά μέχρι και τα παπούτσια σας. Αυτό θ’ αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για εσάς γιατί θα μειώσετε το άγχος ότι πρέπει να αποφασίσετε την τελευταία στιγμή καθώς θα γλιτώσετε κι από τις άσκοπες καθυστερήσεις.

 

3. Βγάλτε από το λεξιλόγιό σας τη φράση «φθηνό είναι θα το πάρω και κάποια στιγμή θα το βάλω»

Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκουμε κάτι σε ευκαιρία, να μπαίνουμε στον πειρασμό να το αγοράζουμε χωρίς απαραίτητα να μας λείπει, λέγοντας στον εαυτό μας «φθηνό είναι μωρέ, ας το πάρω». Αυτό όμως που δε σκεφτόμαστε είναι ότι φορτώνουμε την ντουλάπα μας με κάτι περιττό το οποίο το πιθανότερο είναι να μείνει με το καρτελάκι κρεμασμένο και να μας τρώει τσάμπα χώρο. Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ρούχα θέλουμε να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε -από το πρώτο tip με την οργάνωση της ντουλάπας μας- και μετά, να κάνουμε μια λίστα αγορών για το τι χρειαζόμαστε πραγματικά, προσπαθώντας παράλληλα να μην παρεκκλίνουμε της λίστας, φορτώνοντας την ντουλάπα με ρούχα αφόρετα.

Εν κατακλείδι, ειδικοί που ασχολούνται με την οργάνωση γκαρνταρόμπας λένε ότι ρούχο που έχει μείνει πάνω από δυο χρόνια στην ντουλάπα και δεν το έχουμε φορέσει ούτε μία φορά πρέπει και να το αποχωριζόμαστε, νόμος! Θεωρώ ότι αν ακολουθήσουμε τα παραπάνω tips θα κάνουμε την όλη διαδικασία προετοιμασίας μας να είναι πολύ πιο ευχάριστη, λιγότερο αγχωτική και θ’ αντικαταστήσουμε γρήγορα τη φράση «δεν έχω τίποτα να φορέσω» με το «για να δούμε, τι να φορέσω σήμερα;»!

Συντάκτης: Θάλεια Διαμαντούλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου