Ξυπνάς νωρίς το πρωί. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι ψάχνοντας παράλληλα, μισοκοιμισμένος, με το πόδι σου να βρεις που είναι χωμένη αυτή η ριμάδα  παντόφλα που κλότσησες εχθές το βράδυ πέφτοντας να κοιμηθείς. Σέρνεις βαριά τα πόδια σου και κατευθύνεσαι προς το μπάνιο. Ανοίγεις τη βρύση. Χώνεσαι κάτω από το ντους και το νερό τρέχει ηδονικά πάνω σου ενώ η μυρωδιά από το αφρόλουτρο παιχνιδίζει απροκάλυπτα στα ρουθούνια σου. Επ! Stay tuned και μην κρυφογελάς πονηρά! Άλλωστε, ετοιμάζεσαι να πας για δουλειά και τι πιο αναζωογονητικό από ένα πρωινό ντουζάκι. Πλένεις τα δόντια σου ενώ ταυτόχρονα σκουπίζεις τα νερά από το σώμα σου με την πετσέτα. Ανοίγεις την πόρτα του μπάνιου με σκοπό να πας να ντυθείς. Κάτι ξέχασες! Κοίταξες τον εαυτό σου την ώρα που έκανες όλα τα παραπάνω, έστω μία φορά, στο καθρέφτη να δεις πόσο όμορφος είσαι και να του σκάσεις «το πρώτο χαμόγελο της ημέρας»;

Νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε την πρώτη μας ζωγραφιά ως παιδιά. Ένας μεγάλος κύκλος με δύο τελίτσες περίπου στο κέντρο για ματάκια, μία γραμμούλα κάθετη στη μέση για μύτη κι άλλη μια καμπυλωτή γραμμή ακριβώς κάτω από τη μύτη που οι άκρες της είχαν ανοδική κλίση για να σχηματίσουμε ένα χαμόγελο. Μια ζωγραφιά που όταν την ολοκληρώναμε, καθρεφτιζόταν στο δικό μας πρόσωπο ένα τεράστιο χαμόγελο επειδή καταφέραμε να δώσουμε μορφή και συναίσθημα σε μια λευκή κόλλα χαρτί. Πιθανόν ο Αμερικανός γραφίστας Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001) κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του όταν ζωγράφισε πριν από περίπου 50χρόνια για την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν την πασίγνωστη σε όλους εμάς χαμογελαστή φατσούλα «smiley».

Συγκεκριμένα το 1963 η ασφαλιστική εταιρεία «State Mutual Life Assurance Company» προσλαμβάνει τον Χάρβεϊ Μπολ με σκοπό να δημιουργήσει ένα σύμβολο που θ’ ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της. Ο Χάρβεϊ σχεδιάζει μέσα σε 10 λεπτά τη γνωστή σε όλους μας κίτρινη χαμογελαστή φατσούλα smiley κι αμείβεται με το ποσό των 45 δολαρίων (σημερινής αξίας περίπου 350 δολάρια). Η συγκεκριμένη φατσούλα τα επόμενα χρόνια γίνεται παγκοσμίως γνωστή και κυκλοφορεί σε μπλουζάκια, poster ενώ γίνεται το κύριο εμότικον των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παρ’ όλο που το συγκεκριμένο σύμβολο απέφερε εκατομμύρια δολάρια λόγω της παγκόσμιας φήμης που απέκτησε, ο Χάρβει Μπολ δεν έλαβε κάποια επιπλέον αμοιβή, πέραν της αρχικής του.

Μετά από αρκετά χρόνια και λόγο της ευρείας χρήσης του στο Internet, του δημιουργείται η ιδέα να καθιερώσει κάθε πρώτη Παρασκευή του Οκτώβρη την «Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου» ώστε να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό την αρχική έννοια του smiley και την πρόθεση του δημιουργού του. Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί, μετά τον θάνατο του εμπνευστή του, το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του με κύριο σύνθημα «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει». (πηγή)

Τώρα θα μου πεις «Κουκλίτσα μου τι μας λες  για Παγκόσμιες Ημέρες Χαμόγελου και τα συναφή που αν  σου έρθει εκείνη την Παρασκευή ένας λογαριασμός της ΔΕΗ θα σου κοπεί το χαμόγελο κι η ανάσα μαζί». Σαφώς και θα σου κοπεί. Αλλά για σκέψου, το πρωί που ξυπνάς, αν χαρίσεις ένα τεράστιο χαμόγελο στον σύντροφό σου, στο παιδί σου, στον γείτονα που θα συναντηθείτε την ώρα που θα μπαίνεις στο αμάξι να φύγεις για τη δουλειά, στον barista που θα σταματήσεις και θα σου ετοιμάσει τον πρώτο καφέ της ημέρας ή στους συναδέλφους σου, το δικό σου αυτό τεράστιο αληθινό χαμόγελο μπορεί να φτιάξει τη δική τους μέρα και να σχηματίσει ένα αντίστοιχο χαμόγελο στο δικό τους  πρόσωπο. Φαντάσου ότι το χαμόγελο είναι σαν το χειροκρότημα. Αν αρχίζει ένας, το συνεχίζουν όλοι. Όταν προσφέρεις το δικό σου να είσαι βέβαιος ότι θα εισπράξεις κι εσύ ένα, ίδιο ή μεγαλύτερο.

Πόσο όμορφη, τίμια κι ανέξοδη μοιρασιά είναι τελικά τα χαμόγελα! Άρα μη σταματάς να χαμογελάς αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ που ήρθε είναι φουσκωμένος, γιατί ένα χαμόγελό δικό σου δε θ’ αφαιρέσει χρήματα από το ταμείο σου. Και που ξέρεις, αν χαμογελάσεις γλυκά στον γείτονα το πρωί, σε περίπτωση που σου κόψουν το ρεύμα, όλο και κάνα κεράκι θα φιλοτιμηθεί να σου δώσει. Άσε που αν είναι και ωραίο παιδί κι ελεύθερο το γειτονάκι, μπορεί ν’ αφήσει και τον δικό του λογαριασμό απλήρωτο για να περνάτε τα βράδια σας συντροφιά υπό το φως των κεριών.

Παιδιά χαμογελάστε. Αλλά όχι μόνο σήμερα που το χαμόγελο έχει την τιμητική του, κάθε μέρα. Ακόμα κι οι μέρες που είναι στραβές κι ανάποδες και λέμε το γνωστό «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», εσείς σκάστε χαμογέλα να ξορκίσουμε το κακό. Απλώς μην αμελείτε το εξής: Tο πρώτο χαμόγελο της ημέρας ανήκει σ’ εμάς. Να το θυμάστε, να σας το δίνετε, να είναι το πιο μεγάλο και φωτεινό χαμόγελο που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας. Έτσι, πριν τραβήξετε την πόρτα του σπιτιού σας για να φύγετε, δείτε το σαν άσκηση μέχρι που κάποια μέρα θα γίνει τρόπος ζωής. Γιατί όχι, στην τελική;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θάλεια Διαμαντούλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου