Αν ανοίξεις την αρχική σελίδα του μέσου Έλληνα χρήστη του Facebook, θα βρεις πραγματικούς θησαυρούς. Φωτογραφίες από φαγητά, πατούσες –μπλιάχ!–, εξόδους σε καγκουροκλαμπάκια με το κατάλληλο ρετουσάρισμα, ειδήσεις για το πώς έγινε μετά από δεκαπέντε χρόνια η ανηψιά του μπατζανάκη της Σελήνης από τη «Λάμψη», τουλάχιστον ένα άρθρο που ξεκινά με τη λέξη «σοκ», διαγωνισμοί που για να κερδίσεις μια καφετιέρα πρέπει να δει την κοινοποίησή σου το μισό ελληνικό διαδίκτυο, ρητά με μίνιονς και μερέντα κι άλλα τέτοια μαργαριτάρια.
Μόδες χαζές, των οποίων άλλες φορές έχουμε πέσει θύματα κι άλλες όχι. Με τόσο πλουραλισμό, ο καθένας θα πέσει στον πειρασμό και όσο δε γινόμαστε σκουπιδοφάγοι και μηχανές σπαμ, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Διάφορα κύματα παράκρουσης έχουν περάσει ούτως ή άλλως από τα κοινωνικά δίκτυα.
Τοπ-10 αγαπημένων βιβλίων που γίνονται πάσα με ταγκ σε φίλους, άκυρες δημοσιεύσεις στων οποίων την παγίδα αν πέσεις, πρέπει να γράψεις κι εσύ κάτι εξίσου κουλό, το νούμερο του σουτιέν σου για φιλανθρωπικό σκοπό και το πρόσφατο τρεντ της φωτογραφίας προφίλ με κάποιον ήρωα κινουμένων σχεδίων. Γέμισαν τα ταιμλάινς με Σιλβέστερ, Τουΐτι, Μίκι Μάους, Σέιλορμουν και Σπίντι Γκονζάλεζ.
Δε με ξετρέλανε το συγκεκριμένο, είχα βλέπεις βάλει μια φωτογραφία με τη Μουλάν το 2011, όταν ξαναείχε έρθει αυτή τη τάση στο προσκήνιο. Τότε με τη δικαιολογία του «ας γεμίσουμε τις αρχικές μας με κινούμενα σχέδια», τώρα μας τα μπερδέψανε λίγο. Οι μισοί ήθελαν να «απαλλαγούν από τις αρνητικές φωτογραφίες των τελευταίων ημερών», ενώ οι άλλοι μισοί να «ξεφύγουν από τα εφέ, τα φίλτρα και τις ρέτρικες».
Στην τελική, δε χρειάζεται αιτιολόγηση για να ξεκινήσει μια τέτοια μόδα. Πολλοί θορυβούνται από την ευκολία με την οποία κανείς ακολουθεί τόσο χαζά κινήματα. Ξεχνούν όμως πως ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται χαβαλές και δεν υπάρχουν πάντα κρυμμένα νοήματα και τάσεις χειραγώγησης πίσω από κάθε ενέργεια τέτοιου τύπου.
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εκτός των άλλων και ένας πιο εύκολος τρόπος έκφρασης εκείνων που δεν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αλλιώς, είτε λόγω εσωστρέφειας, είτε εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ζουν σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Με απλά λόγια, δε χρειάζεται να παίρνουμε τοις μετρητοίς περαστικές μόδες και να κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων.
Μη λυσσάτε μανίτσες! Δεν κινδυνεύει η ταυτότητα, ούτε τα προσωπικά σας δεδομένα από τα περιπλανόμενα τρεντς. Όποιος δε θέλει να τ’ ακολουθήσει, μπορεί να εκφράσει την απέχθειά του χωρίς να δει από πίσω ένα μάτσο σκευωρίες.
Τώρα βέβαια και μεταξύ μας, αν πιστεύεις πως θα σώσεις παιδάκια κάνοντας λάικ, είναι καλύτερα να πας να κοιταχτείς.