Ακούγοντας τον τίτλο «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» θυμόμαστε πολύ χαρακτηριστικές σκηνές από το παραμύθι. Στο παιδικό μας τότε μυαλό δημιουργήθηκε η απορία αν υπάρχουν νάνοι, σοκαριστήκαμε με το μήλο που είχε δώσει η κακιά μητριά στη Χιονάτη με σκοπό να βρει τραγικό τέλος και εντυπωσιαστήκαμε με τον μαγικό καθρέφτη που μιλούσε. Ποιος θα ξεχάσει την ερώτηση της μητριάς, βασίλισσας της Χιονάτης, προς τον καθρέφτη της «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη απ’ όλες;». Με τα παραμύθια της Ντίσνεϊ έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή του παραμυθιού η κακιά και ματαιόδοξη μητριά διέταξε τον κυνηγό να σκοτώσει τη Χιονάτη και να φέρει τα εσωτερικά όργανα της για να τα καταναλώσει η ίδια, ώστε να γίνει η ομορφότερη στον κόσμο. Όμως στην ταινία της Disney (1937), η μητριά ζητά από τον κυνηγό να της φέρει την καρδιά της ως απόδειξη για το τέλος της, ασχέτως που ο κυνηγός τελικά δεν την σκοτώνει. Δυστυχώς η Χιονάτη έπεσε θύμα ζηλοφθονίας και κακοπροαίρετης συμπεριφοράς της μητριάς της.
Η απορία που δημιουργείται είναι αν το αγαπημένο μας παραμύθι είναι προϊόν μυθοπλασίας. Φαίνεται πως υπάρχουν μερικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η ιστορία της όμορφης Χιονάτης βασίστηκε στην ιστορία μιας αληθινής πριγκίπισσας, απ’ την οποία και εμπνεύστηκαν οι αδελφοί Γκριμ όταν έγραφαν την ιστορία.
Δυο θεωρίες συναντά κανείς για την αληθινή Χιονάτη. Την πρώτη τη συναντάμε στο πρόσωπο μιας Γερμανίδας ευγενούς, της Μαρία Σοφία φον Έρταλ, η οποία γεννήθηκε το 1729 και είχε μια κακιά μητριά που της συμπεριφερόταν πολύ άσχημα. Ο πατέρας της έδωσε δώρο στη μητριά της έναν ασυνήθιστο μοναδικό καθρέφτη που έγραφε στ’ αριστερά τη λέξη «αυτοεκτίμηση». Από εκεί θα μπορούσε να αποδειχθεί η ομοιότητα με το παραμύθι. Η Μαρία Σοφία δεν κατάφερε να βρει σύζυγο, λόγω της συμπεριφοράς της μητριάς της που έκανε τη ζωή της πολύ δύσκολη. Κατέληξε στα 71 της έτη, αφού προηγουμένως έχασε την όρασή της.
Η δεύτερη θεωρία για την πραγματική Χιονάτη αφορά μια άλλη αρχόντισσα της Βαυαρίας, την Margarete von Waldeck, η οποία γεννήθηκε το 1533. Είχε και αυτή μια κακιά μητριά που τη ζήλευε πολύ. Πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε στα είκοσι της ένα χρόνια με αφορμή την μη αποδοχή της ερωτικής σχέσης που είχε συνάψει με τον πρίγκιπα Φίλιππο Β’ της Ισπανίας. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η οικογένεια της Margarete κατείχε ορυχείο χαλκού. Ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή να δουλεύουν μικρά παιδιά σε άθλιες συνθήκες και να έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε τη φιγούρα των νάνων με αυτά τα παιδιά.
Ένα κοινό γνώρισμα με βάση και τις δύο θεωρίες είναι ότι η ιστορία του κοριτσιού δεν είχε happy end, αφού η αληθινή Χιονάτη δεν έζησε μια ευτυχισμένη ζωή. Δεν πρόλαβε να παντρευτεί και να μείνει με τον εκλεκτό της καρδιάς της, το βασιλόπουλο, όπως στην ταινία της Disney. Στην πραγματικότητα οι πιθανότερες εκδοχές για την αληθινή Χιονάτη είναι ιστορίες πόνου, αδικίας και ανεκπλήρωτου έρωτα. Το πολυαγαπημένο παραμύθι της Χιονάτης και των επτά νάνων μας δείχνει ότι στη ζωή δε συναντάς μόνο καλοπροαίρετους ανθρώπους και ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες που θα κληθείς να ξεπεράσεις.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.