Τη μοναξιά λίγο πολύ όλοι την έχουμε «γνωρίσει» και σίγουρα πολλές φορές δεν είναι κάτι ευχάριστο. Μπορεί απλώς να χτυπήσει την πόρτα και μετά να φύγει ή να εγκατασταθεί για λίγο περισσότερο. Μπορεί στη ζωή μας να έχουμε πολλούς καλούς φίλους αλλά να μην έχουμε βρει τον έρωτα ή μπορεί να έχουμε το ιδανικό για μας ταίρι αλλά όχι ιδιαίτερα πολλές παρέες. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται απλώς για αριθμητικά δεδομένα, τα οποία από μόνα τους δε λένε τίποτα.
Σημασία έχει η βαθύτερη μοναξιά, εκείνη που σε αποπροσανατολίζει από την καθημερινότητά σου και σε βυθίζει στη θλίψη. Αυτή που ακόμη κι αν λαμβάνεις αγάπη και θαυμασμό από οικογένεια, φίλους και έρωτα δε λέει να σ’ αφήσει ήσυχο. Τα βράδια έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, με τις σκέψεις σου και μια τάση να θες να κρυφτείς ακόμη περισσότερο στο καβούκι σου. Ξέρεις ότι το πρόβλημα βρίσκεται μέσα σου, μα εσύ δεν το έχεις αντιμετωπίσει. Υποψιάζεσαι τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά σου φαίνεται δύσκολο να τους δεχτείς.
Δεν έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που στ’ αλήθεια να σε καταλαβαίνουν; Δεν υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να κατανοήσουν τα βαθύτερα συναισθήματά σου, τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου, τη διαφορετικότητά σου; Αισθάνεσαι χάσμα επικοινωνίας με τους γνωστούς σου κι ας είναι πολλοί; Μήπως φοβάσαι να αποκαλύψεις τις πραγματικές σου ανάγκες γιατί ξέρεις ότι θα σε απορρίψουν ή θα σε αποκαλέσουν τον περίεργο της παρέας;
Οι προσδοκίες των άλλων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή σου, να σε κάνουν να αισθανθείς λύπη και ένα ανεξήγητο κενό χωρίς να το αντιληφθείς. Στη δουλειά στην οποία βρίσκεσαι μπορεί να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με τους συναδέλφους σου γιατί απλώς δε γουστάρεις το αντικείμενο εργασίας. Κάτι το οποίο σπουδάζεις μπορείς να νιώθεις ότι δε σου ταιριάζει και μπορεί να συνεχίζεις να το αγνοείς κι ας κόβεσαι στα μαθήματα.
Η μοναχικότητα βρίσκεται παντού κι ας έχουμε δίπλα μας περισσότερους ανθρώπους από ποτέ. Όταν το 2017 η Νορβηγία «ψηφίστηκε» από τον ΟΗΕ η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο, την ίδια στιγμή υπολογίστηκε ότι το 16% του πληθυσμού «υποφέρει» από μοναξιά. Ως ενήλικες ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας, τα θετικά και τα αρνητικά. Όμως, η ανάλυση και η ερμηνεία τους δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι σχετικά εύκολο να τα εντοπίσεις γιατί σου προκαλούν άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το ζήτημα όμως είναι ποια είναι η πραγματική τους αιτία και γιατί αισθάνεσαι έτσι.
Μη θεωρήσεις ποτέ τον εαυτό σου αδύναμο ή δειλό επειδή αισθάνεσαι αποσυνδεδεμένος από τον εαυτό σου και από τους γύρω σου. Ως ανθρώπινα όντα με συναισθήματα, είτε όμορφα είτε αρνητικά, είναι φυσικό να αισθανόμαστε καμιά φορά άγχος, στρες, στεναχώρια, θλίψη, μοναξιά και μη βρίσκουμε νόημα σε σχέσεις, φιλίες, μέχρι και στον σκοπό της ζωής μας.
Αντί να εστιάσουμε στην κακή μας τύχη, ας κοιτάξουμε αλλού γιατί αυτή η παροδική αρνητική εμπειρία μπορεί να μετουσιωθεί. Το κύριο ζητούμενο είναι κατά πόσο αφήνουμε αυτά τα προειδοποιητικά αρνητικά σημάδια να επηρεάζουν την ίδια μας την καθημερινότητα, την ουσία της ζωής μας και την ψυχική μας υγεία. Η παρατήρηση και η εξερεύνηση του εαυτού μας φανερώνει τους πραγματικούς λόγους που αισθανόμαστε μοναξιά. Ψάξε μέσα σου και γύρω σου και βρες τις πραγματικές αιτίες που βαραίνουν την ψυχή σου. Μην αγνοείς άλλο τα σημάδια γιατί θα μεγαλώσουν και θα σε παιδέψουν περισσότερο.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.