Σε μία σχέση δεν είναι πάντα κι οι δύο σύντροφοι έτοιμοι την ίδια στιγμή να ζητήσουν, να επιθυμούν το ίδιο πράγμα, ιδίως όταν πρόκειται για ένα μικρό ή μεγάλο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα σαν έκφραση και μόνο, σχεδόν πάντα τρομάζει τους συντρόφους γιατί αφορά μια δέσμευση, μια ευθύνη. Πέρα από τη σχέση και το εμείς, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, δύο διαφορετικοί άνθρωποι που επέλεξαν να είναι μαζί.

Τι γίνεται όμως όταν ο ένας νιώθει έτοιμος κι ονειρεύεται τον σύντροφό του και τον ίδιο να κάνουν αυτό το επόμενο βήμα, είτε αυτό λέγεται συγκατοίκηση, είτε αυτό λέγεται γάμος, είτε αυτό λέγεται παιδιά κι οικογένεια ενώ ο άλλος  σύντροφος δεν αισθάνεται έτοιμος;

Μπορεί να σ’ αγαπάει και να σε λατρεύει όμως με το να κάνεις συχνή υπενθύμιση και με να το τονίζεις συνεχώς αυτό το επόμενο βήμα ως ανάγκη σου, συνήθως δε θα σας οδηγήσει πουθενά. Αυτό που θα καταφέρεις είναι να προκαλέσεις θυμό, νεύρα και πιθανόν να εμπλακείτε σε καθημερινούς καβγάδες που μπορεί να δοκιμάσουν τη σχέση σας.

Και ναι μεν σε στεναχωρεί το γεγονός ότι δε νιώθει όπως αισθάνεσαι εσύ, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Μην απελπίζεσαι. Είναι λογικό να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μένετε μαζί κάτω από την ίδια στέγη και σε κούρασε αυτό το πηγαινέλα κάθε σαββατοκύριακο, να μαζεύεις τα πράγματά σου από το σπίτι και τούμπαλιν όταν φθάνει το βράδυ της Κυριακής, να τρέχεις και να βρίσκεσαι σε μία αγχώδη κατάσταση και ταυτόχρονα να στενοχωριέσαι που θα περιμένεις μια εβδομάδα μέχρι να ξαναβρεθείτε. Σ’ όλη αυτή την έντονη και συγκυριακή κατάσταση δύο πράγματα μπορείς να κάνεις.

Πρώτον, αντί να πετάς ως σπόντα και να υπενθυμίζεις συνεχώς σε άσχετες στιγμές όπως όταν είσαστε στο αυτοκίνητο ή όταν μαγειρεύετε, μπορείς να «προσκαλέσεις» σε μία συζήτηση και να καθίσετε ήρεμα στον καναπέ και να συζητήσετε πώς αισθάνεται και να ακούσεις τις σκέψεις, τους λόγους που δε θέλει αυτό το βήμα, τι είναι αυτό που στη σκέψη του τρομάζει. Έτσι θα καταλάβεις και γιατί θυμώνει τόσο πολύ κάθε φορά που το αναφέρεις και μην ξεχνάς ότι υπάρχει περίπτωση να μην έχει να κάνει μαζί σου. Το παν είναι να  μπείτε στη διαδικασία να συζητήσετε. Με την ήρεμη συζήτηση τα πράγματα ξεκαθαρίζονται και λύσεις εμφανίζονται από το πουθενά.

Το δεύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις. Βέβαια εντός λογικών ορίων,  δε λέω να περιμένεις τον σύντροφο σου να νιώσει έτοιμος για μια δεκαετία. Το καλύτερο όμως που μπορείς να εφαρμόσεις στη δεδομένη φάση για να αποφύγεις μια πιθανή ρίξη στη σχέση σου είναι να περιμένεις το ταίρι σου να νιώσει έτοιμο ελεύθερα και χωρίς πίεση για να προχωρήσετε σ’ αυτό το επόμενο βήμα, όποιο κι αν είν’ αυτό.

Κι όταν θα προχωρήσετε μαζί από κοινού, η χαρά θα είναι διπλή, γιατί θα το θέλετε και το αισθάνεστε κι οι δύο και γιατί δε θα υπάρχει πίεση, που άλλωστε δε χωράει ποτέ στο συναίσθημα και δεν αξίζει στον έρωτα και την αγάπη, όπως και σε καμία σχέση γενικώς. Υπομονή και διάθεση κι όλα θα έρθουν. Δεν είναι στο χέρι τους άλλωστε. Στο δικό σας είναι.

 

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου