Η γνωριμία με ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να γίνεις φίλος δύναται να προκύψει μέσω δουλειάς, μέσω κοινής παρέας ή με την ευκαιρία ενός event. Επίσης φίλους μπορείς να γνωρίσεις στο διαδίκτυο ή στα social media ή ακόμη να συνάψεις φιλίες με κάποιον pen pal, τον λεγόμενο φίλο αλληλογραφίας. Αν δε γνωρίζεις τι είναι ο pen pal, θα σου εξηγήσω παρακάτω.

Στην ουσία οι pen pals ή διαφορετικά penfriends είναι δύο άτομα άγνωστα μεταξύ τους, τα οποία αλληλογραφούν μέσω ταχυδρομικών επιστολών. Ακριβής χρονολογία για το πότε ξεκίνησε αυτή η πρακτική δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν ενδείξεις που την τοποθετούν γύρω στο 1930. Υπάρχουν αναφορές από έναν οργανισμό ότι μαθητές σε συνεργασία με δασκάλους ξεκίνησαν το 1936 να αλληλογραφούν με άλλους μαθητές.

 

 

Πιθανό να προβληματίζεσαι και να σκέφτεσαι ότι είναι σπατάλη χρόνου, να αναρωτιέσαι γιατί να γνωρίσεις έναν άγνωστο και να μιλήσεις μαζί του. Μπορεί ακόμα και να φαντάζεσαι τη «δυσκολία» του να παιδεύεις κάθε φορά το μυαλό σου σκεπτόμενος τι πρέπει να γράψεις στον pen pal σου. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε που πρωτοξεκίνησε αυτή η συνήθεια, καθώς μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορείτε πλέον να στέλνετε email ο ένας στον άλλον, ώστε να έχετε ταχύτερη επικοινωνία και επαφή.

Εντούτοις το penpaling είναι μία ευκαιρία να ξεφύγεις από το σύγχρονο μονολεκτικό SMS και να στείλεις μια ολόκληρη επιστολή που σε εκφράζει και ξεδιπλώνει μέρος της προσωπικότητάς σου, συνδέοντάς σε με τον άνθρωπο που έχεις «απέναντί» σου σε βαθύτερο επίπεδο. Άσε που είναι και ευκαιρία για εξάσκηση, για να εξοικειωθείς με μια ξένη γλώσσα (ή και με τη δική σου) και να μάθεις να γράφεις καλύτερα.

Από την άλλη και ο παραδοσιακός τρόπος του penpaling δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Όταν βρεις κάποιον που θες να είναι ο pen pal σου και ξεκινήσετε να ανταλλάσσετε γράμματα μέσω ταχυδρομείου, η εμπειρία κάθε φορά θα είναι μοναδική. Το γράμμα δε θα είναι ένας απλός φάκελος αλλά θα έχει πολλά παραπάνω. Συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες, χρώματα, λίστες από μουσική και τραγούδια, αυτοκόλλητα, ζωγραφιές, ακόμη και φακελάκι από το αγαπημένο σου τσάι μπορείς να συμπεριλάβεις στον φάκελο που θα στείλεις.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι πώς κάνουμε pen pals. Πού τους βρίσκουμε; Πώς θα ξέρουμε ότι θέλουν να αλληλογραφήσουν μαζί μας; Πλέον με την τεχνολογία να αποτελεί ανυπόστατο κομμάτι της καθημερινότητας, μπορείς να τους εντοπίσεις μέσω διαφόρων εφαρμογών, ιστοσελίδων ή από σχετικά hashtag στο Instagram. Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά υπάρχουν πολλά άτομα που ψάχνουν αυτή την εμπειρία και θέλουν να συνάψουν μια βαθιά εξ αποστάσεως φιλίας!

Είναι μια εμπειρία που έστω μία φορά στη ζωή σου αξίζει να δοκιμάσεις. Κάνοντας νέους φίλους, πόσο μάλλον έναν pen pal από το εξωτερικό, διευρύνεις του ορίζοντές σου. Ένας καινούριος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά σου καθώς μπορείς να μιλάς μαζί τους για οτιδήποτε χωρίς να φοβάσαι ότι θα κριθείς. Μπορείτε να μοιράζεστε ό,τι σας απασχολεί στην καθημερινότητά σας, ιδέες και όνειρα, να μιλάτε για τα χόμπι και για τις ασχολίες σας.

Εκτός από αυτό, κατά πάσα πιθανότητα αυτός ο φίλος θα είναι από ξένη χώρα, επομένως θα έχετε πολλά να μοιραστείτε περί κουλτούρας και ιστορίας. Μπορείτε να θίξετε θέματα σχετικά με τις συνήθειες των κατοίκων, το ντόπιο φαγητό, τα φεστιβάλ που φιλοξενούνται. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις και να γνωρίσεις μια ξένη χώρα από τις ιστορίες ενός ντόπιου;

 

Αφιερωμένο στον pen pal μου, Μanuel, από την Ιταλία

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.