Η πρακτική άσκηση στα περισσότερα προγράμματα σπουδών αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο μέρος τους, είναι σαν να λέμε ο προθάλαμος της δουλειάς. Είναι μια γλυκόπικρη γεύση για το τι εστί δουλειά, εργασιακά καθήκοντα και γενικά το παιχνίδι στην αγορά εργασίας. Εκεί, θα δεις τις γνώσεις σου να γίνονται πράξη. Είναι η ώρα να εφαρμόσεις όσα έμαθες στο πανεπιστήμιο. Το σενάριο -διάβασμα, σχολή, εξεταστική- και ξανά από την αρχή, θα το αφήσεις για λίγο στην άκρη. Κι αν μέσα σε αυτό υπάρξει και καμιά «γενναιόδωρη» αμοιβή, ακόμη καλύτερα, θα την προσθέσεις για τις καλοκαιρινές σου διακοπές.
Το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου έχεις σκοπό απλώς να μάθεις, διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, είναι κάτι που είναι αφελές να μην αξιοποιήσεις. Κανείς δε θα έχει από εσένα τις τρελές επαγγελματικές απαιτήσεις, όπως θα τις είχε από έναν έμπειρο εργαζόμενο. Είσαι εκεί για να αποκτήσεις μία μικρή επαγγελματική εμπειρία και να κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως στην πρακτική άσκηση υπάρχει ένα πιο χαλαρό κλίμα ανάμεσα σε σένα και τους εργαζομένους, τους συνασκούμενους και τους εργοδότες σου. Πιθανό να μη νιώσεις τον ανταγωνισμό που θα υπήρχε κάτω από κανονικές συνθήκες εργασίας.
Η συνύπαρξή σου με άλλα άτομα τα οποία εργάζονται εκεί από την άλλη, μπορεί να μετατραπεί σε μία ευχάριστη κι εποικοδομητική συνεργασία με πολλές ανταλλαγές ιδεών και επαγγελματικά ερεθίσματα για περαιτέρω ψάξιμο από πλευράς σου. Πάντα είναι μια καλή ευκαιρία να μιλάς με άτομα που έχουν τριβή με το αντικείμενο εργασίας το οποίο ενδιαφέρει και σένα. Και πού ξέρεις; Μπορεί να κρατήσεις επαγγελματικές επαφές μαζί τους και μετά τη λήξη της άσκησής σου. Οι γνωριμίες δεν πάνε ποτέ χαμένες αν ξέρεις να τις αξιοποιήσεις σωστά.
Πέρα, όμως από τα άτομα που είναι είτε εργαζόμενοι ή εργοδότες, μπορείς να χτίσεις από φιλίες μέχρι ρομάντζα με άλλους ασκούμενους που κάνουν κι αυτοί άσκηση στην ίδια εταιρία, την ίδια ακριβώς στιγμή με σένα. Μαζί τους θα μπορείς να μοιράζεσαι τις επαγγελματικές σου ανησυχίες, να δέχεστε και να δίνετε βοήθεια όταν τα βρίσκετε σκούρα, να εξαντλήσετε τη δημιουργικότητά σας σε συζητήσεις περί επαγγελματικών- κι όχι μόνο! Κι αν καμιά φορά αργήσεις λίγο γιατί δεν άκουσες το ξυπνητήρι σου, θα έχεις και κάποιον να σε καλύψει.
Με τα παιδιά στην πρακτική άσκηση θα έχετε το δικό σας κώδικα, αφού θα ξέρετε πότε να παραγγείλετε καφέ, έχοντας ανακαλύψει το καλύτερο χαρμάνι της περιοχής και θα ξέρετε την ώρα που θα γίνονται οι ανάλαφρες συζητήσεις συνοδεία του μεσημεριανού σας. Έχει και τα τυχερά της η δουλειά. Από το γραφείο στην πρώτη ψαγμένη καφετέρια και από την ψαγμένη καφετέρια στο πιο κουλ μπαράκι της γειτονιάς με τα παιδιά από την άσκηση, το λες κι ωραία φάση τελικά. Θα μοιάζει λιγάκι όπως το πρώτος έτος όπου βγαίναμε κάπου δεκαπέντε με είκοσι άτομα για ποτό. Και πού ξέρεις κάπου στο μέλλον μπορεί να ξανασυναντηθείτε και να συνεργαστείτε. Η αγάπη για το ίδιο αντικείμενο φέρνει κοντά τους ανθρώπους, δημιουργούνται όμορφες συνεργασίες και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι σε εμπειρία και σε γνώσεις.
Τόλμα την πρακτική άσκηση, μην τη φοβάσαι. Μπες με τα μούτρα στα βαθιά κι αν χρειαστεί κολύμπα. Να θυμάσαι ότι είναι πολύ καλύτερο να δοκιμάσεις αχαρτογράφητα νερά με την ασφάλεια της ακαδημαϊκής σου ταυτότητας, παρά με το άγχος του ψαξίματος για μια μόνιμη θέση. Άλλωστε, γι’ αυτό τη λένε «άσκηση». Αν όλα πάνε χάλια θα έχεις χάσει ένα καλοκαίρι, αν όμως όλα πάνε καλά, θα έχεις κερδίσει εμπειρία, γνωριμίες, τριβή με το επάγγελμα και μια πιθανή θέση για δουλειά. Γέρνει ξεκάθαρα η ζυγαριά, δε νομίζεις;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου