Θα σας φανεί παράξενο, αλλά ακόμα και σήμερα η επίσκεψη σ’ έναν Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας μοιάζει ταμπού. Συχνά σε συγκρούσεις έχουν ειπωθεί κουβέντες, όπως: «Δεν πας καλά, άντε τράβα σε κανέναν γιατρό», «Έχεις τρελαθεί τελευταία, άντε να σε δει κανένας ειδικός». Αυτές οι συζητήσεις και οι ταμπέλες που βάζουμε χωρίς να πολυσκεφτόμαστε, υποσυνείδητα, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αν πάμε σε ειδικό είμαστε τρελοί, αδύναμοι και ίσως όταν βρεθούμε σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μας να νιώθουμε ντροπή να πάρουμε αυτή την απόφαση μην τυχόν και μας κακοχαρακτηρίσουν.
Υπάρχουν όμως περίοδοι της ζωής μας που αυτές οι επισκέψεις είναι ζωτικής σημασίας! Τα γεγονότα, τα συναισθήματα που βιώνουμε, έχουν μια άλλη διάσταση, επιμένουν και εμείς αρχίζουμε να γινόμαστε δυσλειτουργικοί, κλεινόμαστε, αποσυρόμαστε, οπότε υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι αυτή η περίοδος δεν είναι απλώς μια κακή φάση που θα περάσει, αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να το μοιραστούμε μ’ ένα φίλο, με το γονιό, με το συνάδελφο.
Οι λόγοι που μπορεί να βρεθούμε μπροστά στο δίλημμα να απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό είναι πολλοί και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι 10 πιο συνηθισμένοι λόγοι για να χτυπήσεις την πόρτα ενός Συμβούλου είναι:
1. Άγχος!
Το υγιές άγχος μας δίνει κίνητρο, αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει την αναβλητικότητα. Όμως όταν το άγχος είναι έντονο και συνεχόμενο μας δημιουργεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα και μας κάνει δυσλειτουργικούς. Αν, λοιπόν, αγχώνεσαι και φτάνεις στο σημείο να ‘χεις ταχυκαρδίες, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, ενοχλήσεις στο στομάχι, νευρικότητα ή συναισθηματική δυσφορία, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, απαισιοδοξία, κινητική ανησυχία και γενικά νιώθεις ότι το άγχος σε καταβάλει, τότε για να μη γίνει αυτή η κατάσταση μη-αναστρέψιμη, είναι απαραίτητο να δεις έναν ειδικό.
2. Κακοποίηση!
Κάθε είδους κακοποίηση είναι τραυματική και μπορεί ν’ αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε όποιον την έχει βιώσει. Υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης, όπως σωματική, ψυχολογική, λεκτική, συναισθηματική, οικονομική, κοινωνική, παραμέληση ή εμπορία ανθρώπων. Όποια μορφή και αν έχει βιώσει κάποιος, οι συνέπειες είναι τεράστιες και πολύπλευρες και ας μην προσπερνάμε ότι η κακοποίηση είναι σημαντική αιτία θνητότητας και αναπηρίας.
3. Εθισμοί!
Κανένας όταν έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με μιας μορφής εξάρτηση δε φαντάζεται ότι θα είναι τόσο δύσκολο να βγει απ΄ αυτό! Πολλές φορές με αφορμή μια κακή στιγμή, μια δύσκολη περίοδο, καταφεύγουμε στο αλκοόλ, στο τσιγάρο, σε χάπια, στο internet, στα video games, στο φαγητό, στον τζόγο και νομίζουμε ότι εκεί θα βρούμε τη λύση και θα καταφέρουμε να ξεχαστούμε. Το να βγει κάποιος από έναν εθισμό δεν είναι τόσο απλή υπόθεση και χωρίς τη βοήθεια ειδικού το μονοπάτι φαίνεται δύσβατο.
4. Απώλεια – Πένθος!
Το πένθος είναι μια φυσιολογική συναισθηματική διαδικασία, την οποία καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε και μάλιστα τις περισσότερες φορές όχι μόνο μια φορά στη ζωή μας. Ο ρόλος του Συμβούλου δεν είναι να εξαλείψει το πένθος, αλλά να σταθεί δίπλα σ’ αυτόν που το βιώνει και να τον βοηθήσει να διαβεί αυτό το μονοπάτι. Άλλωστε υπάρχουν πένθη που είναι πολύπλοκα και η οδύνη είναι δυσβάσταχτη.
5. Προβλήματα στις σχέσεις μας!
Οι σχέσεις είναι όμορφες και όλοι θέλουμε να είμαστε σε σχέσεις ισορροπημένες. Πόσο εύκολο είναι όμως να το πετύχουμε αυτό; Δεν είναι λίγες οι φορές που η διαφορετικότητα μας δυσκολεύει, μ’ αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ποιότητα που θέλουμε στις σχέσεις μας, είτε μιλάμε για το σύντροφο, τα παιδιά μας, τους γονείς, τους φίλους, ή τους συναδέλφους. Ο Σύμβουλος θα μας βοηθήσει να δούμε τις σχέσεις μας από μια πιο ολοκληρωμένη οπτική, βλέποντας και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτήν.
6. Προβλήματα συμπεριφοράς!
Κάποιες φορές δεν ξέρουμε τι μας φταίει, αλλά κάτι μας συμβαίνει και η συμπεριφορά μας μάς δυσκολεύει. Μπορεί να πρόκειται για συνεχόμενη κατάσταση έντονου θυμού, η ανάγκη για τελειομανία, αναποφασιστικότητα, το να μην μπορούμε να δεχτούμε κομπλιμέντα, να βιώνουμε έντονη νευρικότητα και γενικά συμπεριφορές που μας κάνουν να μην μπορούμε να είμαστε χαλαροί στην καθημερινότητά μας.
7. Φοβίες!
Μέσα από τα παιδικά μας χρόνια και στη συνέχεια μέσα από τα βιώματά μας, πολλές φορές έχουν ριζώσει φοβίες που μας εμποδίζουν να απολαύσουμε το σήμερα και όλα όσα έχουμε γύρω μας. Φόβος να μπούμε στο αεροπλάνο, φόβος να εκτεθούμε σε πολύ κόσμο, φόβος για δέσμευση, στο ύψος, στο σκοτάδι και δε συμμαζεύεται. Το να μιλήσουμε σ’ έναν ειδικό, είτε γυρνώντας σε βιώματα απ’ τα παιδικά μας χρόνια, είτε αναλύοντας κάποιο τραυματικό γεγονός, είτε μιλώντας για ένα φοβικό γονέα, είτε αναλύοντας υποσυνείδητα τις σκέψεις μας, ίσως μας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγουμε μια για πάντα από κάτι που μας φοβίζει και μας περιορίζει.
8. Θέματα ερωτικής φύσεως!
Αυτά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς μας και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τις σχέσεις μας. Ζητήματα σχετικά με την ερωτική μας ταυτότητα, έλλειψη ερωτικής ζωής, εξάρτηση από περιστασιακές απολαύσεις και γενικά θέματα που ακόμα και στις μέρες μας είναι στερεότυπα, είναι πολύ βοηθητικό να συζητηθούν μ’ έναν ειδικό για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον κοινωνικό συντηρητισμό και να βρούμε την ταυτότητά μας.
9. Θλίψη!
Αν για μεγάλο διάστημα νιώθουμε θλιμμένοι και μας περιβάλλουν αρνητικές σκέψεις, τότε είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια. Ίσως να βιώνουμε κατάθλιψη και όσο το αφήνουμε, τόσο πιο δύσκολα θα βγούμε απ’ αυτό. Οι θετικές σκέψεις είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη ζωή μας, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά.
10. Χαμηλή αυτοεκτίμηση!
Η αυτοεκτίμηση παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της ζωής μας. Το να αγαπάμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τα δυνατά του σημεία και τα σημεία που χρίζουν βελτίωσης είναι απαραίτητο για να πατήσουμε στα πόδια μας, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να μπορέσουμε να εξελιχθούμε και να διαβούμε στα μονοπάτια της αυτογνωσίας. Αν δε μας αγαπήσουμε, τότε είναι βέβαιο ότι δε θα καταφέρουμε να συνάψουμε υγιείς σχέσεις που θα μας δώσουν χαρά και θα μας κάνουν να νιώσουμε ολοκλήρωση.
Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά, μπορούμε να τα κοιτάξουμε κατάματα και να τ΄ αντιμετωπίσουμε και ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας έχει τον τρόπο να σταθεί στο πλάι μας, δίνοντάς μας την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε, ώστε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.