Πολλά ψυχολογικά σύνδρομα είναι ιδιαίτερα και σοκάρουν πολλούς ανθρώπους στο άκουσμά τους. Κι όμως υπάρχουν! Δεν υπακούν στη λογική κι αυτός είναι και ο λόγος που ο κοινός νους δυσκολεύεται να καταλάβει τι συμβαίνει. Είναι βοηθητικό λοιπόν να μην τ’ αγνοούμε, αλλά να έχουμε βασικές γνώσεις γι’ αυτά. 10 ψυχολογικά σύνδρομα που ίσως δε γνωρίζεις είναι τα εξής:
1. Το σύνδρομο «της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» ή σύνδρομο του Todd
Πήρε το όνομά του απ’ το γνωστό μυθιστόρημα της Lewis Carroll’s «Alice’s Adventures in Wonderland», όπου η πρωταγωνίστρια υφίσταται μεταμορφώσεις συρρίκνωσης ή διαστολής. Είναι ένα σύνδρομο όπου εμφανίζεται πιο συχνά στην παιδική ηλικία, αλλά όχι κατ΄αποκλειστικότητα. Το άτομο νιώθει τον χώρο να μικραίνει και το σώμα να μεγαλώνει, οπότε υπάρχει εσφαλμένη αίσθηση του χώρου. Αρκετές φορές χάνεται και η αίσθηση του χρόνου. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους έχουν παρατηρηθεί ημικρανίες και μάλιστα ο συγγραφέας του μυθιστορήματος είχε επίσης εκείνος ημικρανίες.
2. Το σύνδρομο της «Ιερουσαλήμ»
Το συγκεκριμένο σύνδρομο πλήττει επισκέπτες της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι μεσσίες. Συχνά φοράνε χιτώνες, τους οποίους συνήθως φτιάχνουν από τα σεντόνια των ξενοδοχείων. Κάποιες φορές αρχίζουν να κηρύττουν μπροστά στον κόσμο. Εμφανίζουν διαταραχές ύπνου και αποφεύγουν το φαγητό. Κάθε χρόνο περίπου 40-60 άτομα παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο και έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να φύγουν απ’ την περιοχή.
3. Το σύνδρομο «Οθέλλος»
Γνωστό και ως παθολογική ζήλια. Στη συγκεκριμένη διαταραχή ο πάσχων θεωρεί ότι ο σύντροφός του είναι άπιστος, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Διακρίνουμε δύο μορφές, την ψυχαναγκαστική ζήλια, όπου υπάρχουν συνεχιζόμενες σκέψεις απιστίας, όμως δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα και την παραληρητική-ψυχωτική ζήλια, όπου οι σκέψεις είναι ακραίες και η βεβαιότητα κυριαρχεί. Ακόμα και επιθετική συμπεριφορά και εκδηλώσεις θυμού μπορούμε να διακρίνουμε στα συγκεκριμένα άτομα.
4. Το σύνδρομο «Κοτάρ»
Το ακούμε και ως σύνδρομο «Walking Corpse». Ο πάσχων θεωρεί ότι όργανα του σώματός του δεν υπάρχουν ή έχουν καταστραφεί. Αυτή η κατάσταση βάζει τον ασθενή σε μια κατάσταση ασιτίας και πολλές φορές οδηγείται σε βαριά κατάθλιψη. Άτομα με άλλες ψυχικές διαταραχές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο.
5. Το σύνδρομο «Folie a deux»
Ερμηνεύεται ως «τρέλα που κατανέμεται στα δύο» ή «διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή». Δύο ή περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την ίδια αυταπάτη. Συνήθως μπορεί να είναι συγγενείς ακόμα και συνάδελφοι που συνήθως μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Ένας απ’ τους δυο έχει κάποια ψευδαίσθηση και στη συνέχεια προσπαθεί να πείσει και τον άλλον πως είναι πραγματικό αυτό που βιώνει.
6. Το σύνδρομο του «λυκανθρώπου»
Ο ασθενής παρουσιάζει υπερτρίχωση στο σώμα και είναι ιδιαίτερα εμφανής στο πρόσωπο, στους ώμους, στ’ αφτιά. Υπάρχει περίπτωση η υπερτρίχωση να εμφανιστεί κατά την γέννηση ή αργότερα.
7. Το σύνδρομο του «διπλού υποκειμένου»
Ο πάσχων πιστεύει ότι έχει σωσία, αλλά με διαφορετική προσωπικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις θεωρεί ότι του έχουν κλέψει τη ζωή, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρχουν και εκδηλώσεις επιθετικότητας. Το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει συσχετιστεί άλλες διαταραχές του ψυχικού φάσματος.
8. Το σύνδρομο «Παρισιού»
Όπως και στο σύνδρομο της Ιερουσαλήμ, ο πάσχων έχει θέμα με την περιοχή. Επισκέπτες -αρκετά συχνά Ιάπωνες- βρίσκουν τη χώρα μικρότερη απ’ ότι περίμεναν, οπότε παρουσιάζουν θέματα άγχους, παραισθήσεων και γενικά σωματικά συμπτώματα. Περίπου 20 Ιάπωνες τουρίστες κάθε χρόνο εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η απομάκρυνση από τη χώρα.
9. Σύνδρομο «Thought Insertion»
Ο πάσχων έχει την αυταπάτη ότι οι σκέψεις δεν είναι δικές του, αλλά ενός άλλου ατόμου. Αυτό λοιπόν που βιώνει είναι η ψευδαίσθηση ότι του έχουν βάλει σκέψεις στο μυαλό, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ούτε με ποιον τρόπο έχει συμβεί αυτό, αλλά ούτε και ποιος το έχει κάνει. Αυτές τις σκέψεις δεν έχει τη δυνατότητα να τις ελέγξει και μάλιστα αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται συχνά στα πλαίσια άλλων διαταραχών.
10. Το σύνδρομο «Άσπεργκερ»
Το συγκεκριμένο σύνδρομο παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τον αυτισμό. Ο πάσχων αντιλαμβάνεται τον κόσμο μ’ έναν δικό του τρόπο και λόγω του ότι αισθάνεται αυτή τη διαφορετικότητα, δυσκολεύεται στην επικοινωνία με τους γύρω και είναι και δύσκολο να αποκτήσει φιλίες με διάρκεια. Συνήθως τα συγκεκριμένα άτομα δε δυσκολεύονται μαθησιακά, αλλά η δυσκολία τους είναι στην αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άντρες χωρίς όμως να έχει βρεθεί η αιτία και η κληρονομικότητα δείχνει να επηρεάζει, σε αντίθεση με την ανατροφή που δε φαίνεται να παίζει ρόλο.
Τα ψυχολογικά σύνδρομα είναι πάρα πολλά και πραγματικά ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα αναζητά τα αίτια και θεραπεία. Ας είμαστε λοιπόν ευαισθητοποιημένοι και όσο μπορούμε ενήμεροι για το τι μπορεί να συμβεί στην υγεία μας και σε ανθρώπους γύρω μας.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.