Ο κολλητός σου, το τετράποδο παιδί σου σε λίγο διάστημα θα υποδεχτεί το μωρό στο σπίτι και όταν βλέπεις αυτά τα μάτια να σε κοιτάνε με τόσο αγάπη, ξέρεις ότι όσο και να θες να είναι όλα ίδια στην καθημερινότητά σας, αυτό δεν είναι εφικτό. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό το πλάσμα που είσαι όλη του η ζωή, είναι να προετοιμάσεις με τον καλύτερο τρόπο τη μετάβαση στη νέα σας πραγματικότητα.

Ο ερχομός ενός μωρού έχει πολλές προετοιμασίες κι αλλαγές και έχεις χαθεί, αλλά αν προνοήσεις κι ασχοληθείς πολύ νωρίτερα με την αλλαγή συνηθειών του κολλητού σου, όλα θα είναι πιο ομαλά και το μόνο που θα εξασφαλίσεις είναι χαρά, ασφάλεια και ισορροπία. 10 tips για να έχεις τον σκύλο σου συνοδοιπόρο, όταν γίνεις γονιός:

 

1. Τουλάχιστον 3 μήνες πριν έρθει το μωρό, σκέψου πώς φαντάζεσαι το νέο σου πρόγραμμα. Δεν μπορείς να το προσεγγίσεις στο έπακρο, όμως αν σκεφτείς μια μέρα έχοντας ένα μωρό, θα εντοπίσεις ποια είναι εκείνα τα σημεία που σε δυσκολεύουν στο σημερινό πρόγραμμα του σκύλου σου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ξεκαθαρίσεις τι χρειάζεται να του μάθεις, τώρα που είσαστε ακόμα τα δυο σας.

 

2. Αν είσαι από τ’ άτομα που είχαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και βρέξει-χιονίσει το τηρούσαν, τότε θα σου πρότεινα να προετοιμάσεις τον σκύλο σου, για ένα πρόγραμμα όχι τόσο πειθαρχημένο. Όσο και να θες να τον βγάλεις βόλτα καθημερινά συγκεκριμένη ώρα, να τον ταΐσεις στην ώρα του, θα υπάρξουν στιγμές -και όχι λίγες- που το μωρό θα σε βγάλει εκτός προγράμματος. Μπες λοιπόν σε μια διαδικασία να κάνεις το πρόγραμμά σας πιο ελαστικό. Όταν λοιπόν θα φτάσει η στιγμή που θα φάει άλλη ώρα, ή θα ακυρωθεί μια βόλτα δε θα ‘ναι κάτι άγνωστο γι’ αυτόν. Έχε πάντα και στο πίσω του μυαλού, ότι υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες και φιλόζωοι που αναλαμβάνουν βόλτες, οπότε αν μυρίζεσαι δυσκολία, μήνες πριν, δοκίμασε κι αυτές τις εναλλακτικές.

 

3. Αν το αφεντικό του είναι η μαμά, καλό είναι να αρχίσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ν’ αναπτύσσουν μια πιο στενή σχέση μαζί του, ώστε όταν η μαμά αφιερώνει χρόνο στο μωρό, να υπάρχει διαθέσιμος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει παιχνίδι, αγκαλιές κι αγάπη.

 

4. Το διάστημα της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να συγκρατήσεις τον εαυτό σου στην αφοσίωση που του δείχνεις. Αν έχεις μπει σε μια διαδικασία να καλύψεις το κενό που νιώθεις ότι θα έρθει μετά, με υπερβολική ενασχόληση τους μήνες της εγκυμοσύνης, θα σε απογοητεύσω, αλλά είσαι σε λάθος δρόμο. Ο κολλητός- σκύλος θα συνηθίσει να είστε αυτοκόλλητοι και μετά θα κλαίει απαρηγόρητος. Οπότε μπες στη νέα ρουτίνα σας και άσε τώρα τις ενοχές. Όλα καλά θα πάνε.

 

5. Αν το καμάρι σου χοροπηδάει σαν κατσίκι σε φίλους, γνωστούς και σ’ όλους όσους χαίρεται που τους βλέπει, τότε έφτασε η στιγμή να μάθει τα βασικά μια εκπαίδευσης: «κάτσε», «κάτω», «έλα», «μείνε» και τουλάχιστον όσα θα σε κάνουν να νιώθεις ότι ακούει. Κάνε εικόνα να χοροπηδάει από χαρά πάνω στο μωρό! Νομίζω πείστηκες.

 

6. Έχεις σκύλο φύλακα, που περνάει κουνούπι και ξεσηκώνει τον κόσμο; Ωραίο να νιώθεις ασφάλεια, αλλά καλό είναι να φροντίσεις να φωνάζει όταν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος κι όχι με τις μύγες, γιατί τα μωρά τρομάζουν, ξυπνάνε και με το να φωνάζεις μετά στον κολλητό επειδή ξύπνησε το μωρό δεν είναι η λύση.

 

7. Αν ανεβαίνει σε καναπέδες, κρεβάτια και γενικά παντού και έχεις αποφασίσει ότι αυτό θες να το σταματήσεις, τότε ξεκίνα μήνες πριν να τον μάθεις να αράζει στο αναπαυτικό του κρεβάτι. Δε θα μπορέσει εύκολα να αποχωριστεί αυτή την επαφή, οπότε θα χρειαστεί να το δουλέψεις με υπομονή και επιμονή.

 

8. Αποφάσισε αν θα έχει πρόσβαση στο δωμάτιο του μωρού από πριν, για να μπορέσει να προσαρμοστεί. Αν δεν το θέλεις, τότε βάλε τα ειδικά κάγκελα με πόρτα στην πόρτα του δωματίου. Αν πάλι δε σε ενοχλεί να μπαίνει στον χώρο του μωρού, τότε βάλε ένα κρεβατάκι δικό του κι εκεί, ώστε τις ώρες που θα είσαστε στο δωμάτιο εκείνο, να μην περιφέρεται γύρω-γύρω αλλά να έχει μάθει να κάθεται ήσυχος στη μεριά του. Αν δεν το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να τον βρεις να αράζει στην κούνια του μωρού ευτυχισμένος.

 

9. Μόλις αγοράσεις τα πράγματα του μωρού, δώσε χρόνο και χώρο στον κολλητό να τα εξερευνήσει. Είναι βοηθητικό να έχει συνηθίσει να βλέπει τα καθισματάκια, το καρότσι και όλη την προίκα του μωρού, όπως φυσικά να συνηθίσει στη μύτη του την μωρουδίλα, ώστε όταν έρθει το μωρό να μην είναι άγνωστο το θέαμα και οι μυρωδιές. Μόλις με το καλό γεννηθεί το μωρό πριν την πρώτη σας συνάντηση, δώστε ένα ρουχαλάκι από το μαιευτήριο να το έχει μυρίσει, για να γνωρίσει τη μυρωδιά του νέου μέλους.

 

10. Όσο φιλικός και να ‘ναι, δεν αφήνεις ποτέ παιδί με σκύλο μόνους. Αν τώρα ο σκύλος σου είναι και λίγο ζόρικος, σίγουρα για να μπορέσει να μπει μωρό στο σπίτι, θα χρειαστείς βοήθεια από εκπαιδευτή, ώστε να είσαστε βέβαιοι ότι θα συμβιώσετε με τον καλύτερο τρόπο. Η λύση είναι ο ειδικός και η εκπαίδευση και όχι η απομόνωση του σκύλου σου.

 

Κάνοντας τα βασικά αυτά βήματα αρκετούς μήνες πριν, ο σκύλος σου θα έχει μπει σε μια νέα ρουτίνα, οπότε δε θα συνδέσει τις αλλαγές με την άφιξη του μωρού. Και η αγάπη πολλαπλασιάζεται, να θυμάσαι, οπότε φτάνει για πολλά μωρά και για πολλούς κολλητούς. Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αχώριστοι φίλοι και θα το απολαμβάνεις.

 

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου