«Ζω μια ζωή γεμάτη εμμονές, βιώνω καθημερινά τον απόλυτο ψυχαναγκασμό! Απ’ την ανάγκη μου να ‘μαι τέλειος, έχω πετύχει το τελείως ανάποδο, έχω σταματήσει να εξελίσσομαι και να κοιτάω μπροστά. Τρέμω στη σκέψη ότι μπορεί ν’ αποτύχω, μ’ αποτέλεσμα να μη χαίρομαι τίποτα και να ζω μέσα στο άγχος και στο φόβο της απόρριψης. Από μικρό παιδί προσπαθούσα να ικανοποιήσω τους απαιτητικούς γονείς μου, στη συνέχεια τους δασκάλους μου και σήμερα τ’ αφεντικό μου και τους δικούς μου ανθρώπους. Και δε σταματάει πουθενά αυτό, κάποτε μου άρεσε, γιατί ένιωθα πετυχημένος, αποδοτικός, όμως σήμερα νιώθω άρρωστος, μην μπορώντας να νιώσω εσωτερική γαλήνη. Θέλω να βγω απ’ αυτή την κατάσταση, όμως εγκλωβίστηκα μέσα στις εμμονές μου, ασκώντας συνεχώς αρνητική κριτική στον εαυτό μου και στους γύρω μου». Τα λόγια αυτά συγκλονίζουν. Η συνειδητοποίηση μιας κατάστασης είναι τεράστιο βήμα!
Οι τελειομανείς άνθρωποι μοιάζουν αρκετά με τους αποδοτικούς και πετυχημένους ανθρώπους, γι’ αυτό και κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να τους ξεχωρίσουμε. Υπάρχουν, όμως, κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες γραμμές, που τους διαφοροποιούν.
Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι μόνιμα κυνηγάνε το τέλειο και δεν τους αρκεί τίποτα λιγότερο. Λειτουργούν με το «όλα ή τίποτα», δεν τους αρκεί να πετύχουν ένα στόχο, πρέπει με ό,τι καταπιάνονται να το κάνουν άψογα, αλλιώς δεν έχει καμιά αξία γι’ αυτούς. Περιθώριο για λάθη; Κανένα! Σε μια ολοκληρωμένη και σωστή δουλειά, θα εστιάσουν στο ένα μικρό λαθάκι κι όχι στην ουσία.
Ο χρόνος που καταναλώνουν για να ολοκληρώσουν οτιδήποτε είναι πολύ περισσότερος απ’ το μέσο χρόνο που θα ‘κανε κάποιος άλλος. Για να βρουν λοιπόν αυτό τον χρόνο, θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή, τον ύπνο τους και φυσικά την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Ασκούν σκληρή κριτική στους γύρω τους και στον εαυτό τους και δε συγχωρούν καμία λάθος κίνηση. Στο μυαλό τους υπάρχει η δική τους λύση, η δική τους διαδρομή για να ολοκληρώσουν μια δουλειά, μ’ αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχτούν τίποτ’ άλλο, που μπορεί ν’ ακολουθεί ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Φτάνοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ποτέ δεν παίρνουν ανάσα για να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους, αλλά μπαίνουν κατευθείαν στο κυνήγι του επόμενου στόχου, κυνηγώντας πάντα ένα επόμενο τέλειο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με έρευνες, βλέπουμε ότι σήμερα οι νέοι είναι πολύ πιο αυστηροί με τον εαυτό τους, έχουν πολύ άγχος κι οι απαιτήσεις τους είναι πολύ περισσότερες, σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Η τελειομανία έχει αυξηθεί σημαντικά –σήμερα είναι κατά περισσότερο από 30% υψηλότερα τα επίπεδα σε σχέση με το 1989– πλήττοντας ιδιαίτερα τη γενιά των Millennials.
Τι μπορείς να κάνεις αν έχεις εγκλωβιστεί εκεί; Το σημαντικό είναι να κρατήσεις την υψηλή ποιότητα και την επίτευξη των στόχων σου, μ’ έναν υγιή τρόπο, όπου θα μάθεις να απολαμβάνεις όλη τη διαδρομή του ταξιδιού και να μην εστιάζεις μόνο στο τέλειο αποτέλεσμα. Τα λάθη είναι κομμάτι της ζωής, χωρίς αυτά δε θα εξελισσόμασταν. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα. Σίγουρα κάποια πράγματα τα κάνεις καλά και κάποια άλλα τα κάνουν άλλοι καλύτερα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να δέχεσαι και την οπτική των άλλων, γιατί μόνο έτσι θα διασχίσεις νέα μονοπάτια ανακαλύπτοντας και νέες πτυχές του εαυτού σου.
Γιόρταζε τις επιτυχίες σου και λέγε ένα μπράβο στον εαυτό σου. Το χρειάζεται, με κόπο έφτασες εκεί! Χαλάρωσε λίγο τις απαιτήσεις σου. Οι ρεαλιστικές απαιτήσεις θα σε βοηθήσουν να χαρείς κι άλλους τομείς της ζωής σου και ν’ απολαύσεις τα απλά και καθημερινά.
Σε κάποιες περιπτώσεις το τίμημα είναι πολύ μεγάλο για να δώσεις λίγο καλύτερο αποτέλεσμα κι ίσως δεν αξίζει να φτάσεις εκεί. Ψάξε τον εαυτό σου, ανακάλυψε τις δικές σου ισορροπίες κι η εσωτερική γαλήνη θα χτυπήσει την πόρτα σου.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη