Άλλο ένα βράδυ που παραπονιέσαι για την καθημερινότητά σου, για όλα όσα ήθελες, αλλά δεν πρόλαβες να κάνεις. Αναβολή στην αναβολή και πάντα η δικαιολογία ότι δεν έχεις χρόνο και πόσο θα ‘θελες η μέρα να ‘χε άλλες τρεις-τέσσερις ώρες, ώστε να τα κατάφερνες όλα. Τρέχεις να προλάβεις τα πάντα στη δουλειά, στο σπίτι, τους φίλους, τους ανθρώπους που αγαπάς, όμως υπάρχουν κάποια πράγματα για τον εαυτό σου που όλο τα βάζεις στο πρόγραμμα κι όλο μεταφέρονται.
Αν σου πω ότι και 48 ώρες να σου έδινα, πάλι στην ίδια κατάσταση θα ‘σουν, πόσο θεωρείς ότι ‘ναι αληθινό; Θα σου πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν και δεν οφείλεται στις μαγικές τους ικανότητες. Όλοι έχουμε τον ίδιο διαθέσιμο χρόνο κι υπάρχει τρόπος να χωρέσουμε τα πάντα μέσα στο πρόγραμμά μας, με λιγότερο άγχος και νιώθοντας πληρότητα. Σε προβλημάτισα; Δε θα σταθώ στο τι κάνεις –ας μη ροκανίσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας–, πάμε να βρούμε λύσεις.
Μαγική ερώτηση: «Τι κάνεις κάθε ώρα της ημέρας;». Μην αρχίσεις να σκέφτεσαι, θα χαθείς. Θέλω να πάρεις χαρτί και μολύβι, να γράψεις αναλυτικά τι κάνεις στη διάρκεια της ημέρας και πόσο χρόνο αφιερώνεις για την κάθε δραστηριότητα. Είναι ευεργετικό να συνειδητοποιήσεις η κάθε δουλειά πόσο χρόνο απαιτεί, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που ‘χουμε εντελώς άλλη αίσθηση για το χρόνο.
Τώρα που ‘κανες την καταγραφή, αξιολόγησε αν όλα αυτά που έχεις σημειώσει, ήταν όλα σημαντικά κι άξιζαν το χρόνο που αφιέρωσες ή θα μπορούσες να τροποποιήσεις κάποιες δραστηριότητες ώστε να ‘ναι πιο εποικοδομητικός ο χρόνος σου. Σημαντικό σημείο να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν όλα αυτά ήταν δικές σου επιλογές ή τα ‘κανες επειδή τ’ αποφάσισαν άλλοι.
Πάμε τώρα στο χρονοδιάγραμμα. Έχεις μπει σε διαδικασία να φτιάξεις χρονοδιάγραμμα για την ημέρα σου κι ακόμα καλύτερα για την εβδομάδα σου; Αν το χρονοδιάγραμμα ανήκει στις άγνωστές σου λέξεις, θα σου πω ότι είναι καιρός να το εντάξεις στη ζωή σου. Τ’ αποτελέσματά του είναι θεαματικά.
Μη φρικάρεις, ξέρω ότι δεν μπορείς την πίεση και το στενό μαρκάρισμα, όμως θα σου λύσει τα χέρια. Θα απελευθερωθεί το μυαλό σου και θα νιώσεις ανακούφιση, εφόσον θα ‘χεις να ασχοληθείς μόνο μ’ αυτό που ‘χεις επιλέξει πρώτο στο πρόγραμμά σου και δε θα χρειαστεί να τα σκέφτεσαι όλα παράλληλα και να στρεσάρεσαι.
Φρόντισε τις δουλειές που σε δυσκολεύουν κι απαιτούν περισσότερο κόπο, να τις βάλεις στη διάρκεια της ημέρας που ‘σαι πιο παραγωγικός. Άλλοι είναι πρωινοί τύποι, άλλοι βραδινοί. Εσύ ξέρεις καλύτερα πότε έχεις τις περισσότερες αντοχές.
Σημείο κλειδί για να εξοικονομήσεις χρόνο είναι η εκμετάλλευση του χρόνου αναμονής, ο οποίος συνήθως μένει αναξιοποίητος. Αν, για παράδειγμα, είσαι στο λεωφορείο κι έχει απίστευτη κίνηση, πάρε τηλέφωνο κάποιον που έχεις καιρό να τον ακούσεις, σίγουρα θα χαρείς. Ο χρόνος αυτόματα του μαρτυρίου θα γίνει χρόνος χαράς. Διάβασε τα emails σου, ώστε όταν μπεις στο γραφείο, να ξέρεις ήδη τι σε περιμένει.
Πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου και βγεις σαν τρελός έξω απ’ την πόρτα για να προλάβεις, δώσε στον εαυτό σου μία ώρα το πρωί για να απολαύσεις τον καφέ σου με ένα πλούσιο πρωινό, να στρώσεις το κρεβάτι σου, να κάνεις ντους, ή αν είσαι πιο αθλητικός τύπος, να πας για πρωινό τρέξιμο. Το ότι δεν έφυγες σαν κυνηγημένος, θα σε κάνει να χαλαρώσεις και ξεκινήσεις με καλύτερη διάθεση.
Φρόντισε τη διασκέδασή σου. Μέσα στο πλάνο σου θα εντάξεις και τουλάχιστον δυο-τρία πράγματα που σου δίνουν ευχαρίστηση. Γυμναστήριο, καφέ με κολλητούς, εκδρομή, εσύ ξέρεις πολύ καλύτερα ποια είναι αυτά. Θα σου πρότεινα να κάνεις έστω κι ένα μέσα στις καθημερινές και τα υπόλοιπα το Σαββατοκύριακο.
Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου τις Κυριακές μετά το μεσημέρι να με πιάνει μια μελαγχολία και να σκέφτομαι όλα όσα με περιμένουν από Δευτέρα. Από τότε που κάνω κάτι ευχάριστο την Κυριακή το απόγευμα, σταμάτησα να έχω αυτό το αρνητικό συναίσθημα.
Ο ερωτευμένος βρίσκει χρόνο πάντα και φυσικά ο λόγος είναι η προτεραιότητά του. Επαναπροσδιόρισε, λοιπόν.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη