Τα σ3ξουαλικά βοηθήματα και παιχνίδια θεωρούνται ακόμα κάπως ταμπού, από το να συζητήσεις για αυτά μέχρι και να αγοράσεις. Είναι αυτό που αγοράζεις από το ίντερνετ γιατί η επίσκεψη σε ένα τέτοιου είδους μαγαζί φαντάζει αδιανόητη και εύχεσαι σε θεούς και δαίμονες να έρθει σε συσκευασία incognito ώστε να μην καταλάβει το παιδί της μεταφορικής τι σου παρέδωσε. Ας αφήσουμε λίγο όμως τις ντροπές και ας εμπλουτίσουμε λίγο τις γνώσεις μας πάνω σε αυτές τις θαυματουργές συσκευές ηδ0νής.

Κάποιες πρόσφατες σχετικά δημοσιεύσεις θέλουν τη γέννηση της ιδέας των σ3ξουαλικών βοηθημάτων να βρίσκεται κάπου στη Βικτωριανή εποχή και μάλιστα από γιατρούς. Εννοείται βέβαια πως η αρχική ιδέα χιλιόμετρα μακριά βρισκόταν από τη σ3ξουαλική ικανοποίηση, αντιθέτως ο Δρ. Joseph Mortimer Granville στα τέλη του 19ου αιώνα κατασκεύασε τον δ0νητή ως ιατρικό εργαλείο για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων.

Μεταξύ άλλων, μέσα στα χρόνια διαδόθηκε η ιδέα πως τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της γυναικείας υστερίας. Η ιστορία αυτή μάλιστα υπήρξε και αφορμή τo 1998 η Rachel Maines να δημοσίευσει το βιβλίο «Η τεχνολογία του οργασμού».  Η όλη ιδέα αυτού του βιβλίου ήρθε όταν στις αρχές του ’90 οι διαφημίσεις σχετικά με συσκευές μασάζ ή και ανακούφισης από τον πόνο μέσω δονήσεων άρχισαν να κατακλύζουν την τηλεόραση και με logo που κάθε άλλο παρά αθώα φαίνονταν. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η έρευνα της σχετικά με την πραγματική χρήση αυτών των συσκευών. Με τη σειρά του το βιβλίο υπήρξε αφορμή για την ταινία «Hysteria 2011».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς της Rachel και να παρατηρήσουν ότι η ιδέα αυτή (ευτυχώς) προέρχεται από τη διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων αφού ακόμα δεν έχουν βρεθεί ισχυρά τεκμήρια που να υποστηρίζουν αυτή την αφήγηση.

Η ιστορία των διάσημων πλέον βοηθημάτων φαίνεται να είναι διαφορετική και να ξεκινάει από αρκετά νωρίτερα, από την αρχαία Κίνα και Ελλάδα. Οι πρώτες αναφορές για χρήση αντικειμένων για σ3ξουαλική ικανοποίηση εντοπίζονται σε προϊστορικά και αρχαία πολιτισμικά αρχεία. Παλαιολιθικά ευρήματα, όπως φαλλικά ομοιώματα, χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια. Για παράδειγμα, το 2005 βρέθηκε σε σπηλιά στο baden-wutterberg το αρχαιότερο ντίλντ0, το οποίο χρονολογήθηκε να είναι 28.000 ετών.

Στην Κίνα σε 2000 ετών τάφους της Κινέζικης Δυναστείας Χαν βρέθηκε ολόκληρη συλλογή σ3ξουαλικών παιχνιδιών, η οποία θεωρείται πως χρησιμοποιούταν για να σφραγίσεις τις κοιλότητες του σώματος και να μη χαθεί το chi μετά θάνατον.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν επίσης αντικείμενα για σ3ξουαλική ευχαρίστηση, όπως τα ομοιώματα πέ0υς που κατασκευάζονταν από διάφορα υλικά. Στην αρχαία Ελλάδα μάλιστα ήταν γνωστός ο ολισβοκόλλιξ ο οποίος λίγο ή πολύ ήταν ένα φρατζολάκι ψωμί που χρησιμοποιούνταν ως ντίλντ0. Υπάρχουν δε και πολλές αναπαραστάσεις σε κεραμικά δοχεία που φαίνονται αρχαίοι Έλληνες να κρατάνε τέτοια αντικείμενα.

Από εκεί και στο εξής, αυτές οι καλά μεταμφιεσμένες συσκευές ηδ0νής χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο για μασάζ όμως καθώς περνούσαν τα χρόνια και γινόταν όλο και πιο αντιληπτό πως η χρήση τους δεν προσφέρει εν τέλει τίποτα το θεραπευτικό, οι εταιρείες παραγωγής έψαξαν τρόπους να στρέψουν το ενδιαφέρον τους από τους γιατρούς άμεσα στους καταναλωτές, αφού οι πρώτοι πλέον αμφισβητούσαν όλο και περισσότερο την αποτελεσματικότητά τους.

Άκρως διακριτά για την εποχή, οι διαφημίσεις των δ0νητών έδιναν και έπαιρναν και καταλάμβαναν όλο και περισσότερο χώρο στα μέσα προσελκύοντας καταναλωτές και ιδιαιτέρως γυναίκες.

Η αλήθεια είναι πως η ακριβής προέλευση της ιδέας να χρησιμοποιηθούν αντικείμενα σε σχήμα φαλλ0ύ για σ3ξουαλική ικανοποίηση και όχι για κάποια άλλη χρήση είναι κάπως θολή. Είναι πολύ πιθανόν  οι πρώτες συσκευές δόνησης να επινοήθηκαν κατά τη Βικτωριανή εποχή, αλλά σίγουρα όχι για σ3ξουαλική διέγερσh και ικανοποίηση. Άλλωστε θεωρείται αδύνατο πως τον 19ο αιώνα ήταν άγνωστη η ύπαρξη της κλειτ0ρίδας και της γυναικείας σ3ξουαλικότητας από τους γιατρούς.

Από όποια εποχή και αν ξεκίνησαν, όποιος και αν τα επινόησε, ας αφιερώσουμε μερικά λεπτά σιγής για να εκφράσουμε τον σεβασμό μας προς τον άνθρωπο εκείνον που η ιδέα του υπήρξε η αφορμή έναρξης μίας συνεχώς εξελισσόμενης βιομηχανίας που μόνο χαρά και ικανοποίηση έχει προσφέρει.

Συντάκτης: Αλίκη Γερακιανάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη