Έχω να σας κάνω μια ερώτηση, την οποία ίσως χρειαστεί να πάρετε δύο λεπτά για να την απαντήσετε. Πόσο μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας επηρεάζεται από συναισθήματα χαράς, λύπης, θυμού, ή αγανάκτησης; Ίσως απαντήσατε μία ή δύο ώρες. Ίσως τρείς. Ίσως να είπατε ένα πιο αόριστο «πολύ μεγάλο». Ό,τι απάντηση κι αν δώσατε, το σημαντικό κομμάτι βρίσκεται στην ερώτηση που ακολουθεί. Πώς αλλάζει αυτός ο χρόνος την ψυχολογική μας κατάσταση; Κι κυρίως, πώς καταφέρνουμε να βρούμε ισορροπίες και να εναρμονίσουμε τα συναισθήματά μας, αφήνοντάς τους λιγότερη δύναμη επιρροής στη ζωή μας;

Αισθήματα όπως ο θυμός και τα νεύρα μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική μας εξέλιξη, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα, καθώς επίσης μπορούν να μας εμποδίσουν να δούμε καθαρά και συχνά μας κρατούν δέσμιους ενός φαύλου κύκλου του μυαλού μας, μετατρέποντάς μας σε υπερπροστατευτικούς και υπεραναλυτικούς.

Πόσες φορές έχουμε πέσει στην παγίδα, να σχηματίζουμε σενάρια ξανά και ξανά κρατώντας ουσιαστικά τον εαυτό μας θυμωμένο; Πόσες φορές ας πούμε κάτσαμε κι αναρωτηθήκαμε αν ένα τρίτο πρόσωπο προσπαθεί να σαμποτάρει τις ερωτικές ή φιλικές μας σχέσεις; Σίγουρα πρόκειται για φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο. Ωστόσο τα σενάρια αυτά, αντικατοπτρίζουν όντως την πραγματικότητα ή είναι φορές που φέρνουν περισσότερο σε ιστορίες που ξεκινάνε με το «μια φορά κι έναν καιρό» κι έχουν για πρωταγωνιστές κακές μάγισσες και δράκους; Και για να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, ακόμη κι αν υπάρχουν περιπτώσεις που ευσταθούν, μπορούν με κάποιον τρόπο να μας επηρεάσουν θετικά; Ή μήπως ο μόνος σκοπός που εξυπηρετούν είναι να μας εμποδίζουν να διαχειριστούμε καταστάσεις με καθαρό μυαλό;

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση μιας σχέσης και τους καβγάδες που περιέχουν φράσεις τύπου «ο τάδε φταίει», «θέλει να μας επηρεάσει» και λοιπές όμορφες ατάκες επίρριψης ευθυνών. Η αναπαραγωγή του θυμού αυτού, έχει βοηθήσει στην εξέλιξη της σχέσης; Ή μας έχει αποξενώσει από τον σύντροφό μας και έχει κάνει χειρότερη τη μεταξύ μας επικοινωνία;

Καλοί οι προβληματισμοί, μια απόλυτα λογική σκέψη όμως που προκύπτει είναι το «πώς καταφέρνω να παραμένω ήρεμος, ακόμη κι όταν οι σκέψεις αυτές με ταλανίζουν;». Αρχικά, ένας τρόπος να παραμένουμε ήρεμοι και να σταματήσουμε να σπαταλούμε αλόγιστες ώρες στο να δημιουργούμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είναι το να περνάμε ποιοτικότερο χρόνο με τον εαυτό μας. Να κάνουμε όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες, να εξασκούμε τα hobby μας, να βάζουμε μουσική στην τσίτα και να χορεύουμε macarena στο σαλόνι μας. Γενικά, να κάνουμε οτιδήποτε μας βοηθά να αποφορτιζόμαστε και να παραμένουμε ήρεμοι και χαλαροί. Οτιδήποτε μας αποτρέπει από το να αναπαράγουμε συνεχώς έναν εσωτερικευμένο αρνητισμό.

Ένας άλλος ωραίος τρόπος να παραμείνουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι είναι να μάθουμε πώς να χανόμαστε στις λέξεις. Να διαβάζουμε βιβλία που μας εξιτάρουν ή μας χαλαρώνουν. Να εκπαιδεύσουμε τη φαντασία μας να ξυπνάει με διαφορετικού τύπου εικόνες και σενάρια κι έτσι να επιλέγουμε εμείς τις πληροφορίες και τις ιστορίες που θέλουμε να έχουμε στο μυαλό μας. Να ακούμε podcasts ή χαλαρωτική μουσική, να δημιουργούμε μια όμορφη ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας αρωματικά κεριά και να ρυθμίζουμε το φωτισμό μας σε επίπεδα ξεκούραστα. Γενικά, να μας αφιερώνουμε λιγάκι χρόνο πιο ποιοτικό και λιγότερο βιαστικό.

Τέλος, περνώντας χρόνο με τον εαυτό μας, μπορούμε να αναπτύξουμε μια ιδιότητα ιδιαίτερη. Να μάθουμε πώς να τον προκαλούμε και να αμφισβητούμε τις σκέψεις μας. Να συζητάμε μαζί του όπως ακριβώς θα το κάναμε και με έναν φίλο. Όχι με κανακέματα και κολακείες, ούτε με μόνιμα μπράβο και «καλά τα λες». Άρχισε να θέτεις ερωτήσεις στο μυαλό σου που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν τα νεύρα και οι προβληματισμοί σου είναι βάσιμοι.

Τα συναισθήματα όντως μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας, τις σχέσεις μας και την ψυχολογική μας κατάσταση, στέλνοντάς μας ορισμένες φορές σε σκοτεινά και μίζερα μονοπάτια ενώ άλλες σε πανέμορφα και γαλήνια. Ποιο μονοπάτι επιλέγεις εσύ να ακολουθήσεις; Είναι στο χέρι σου να χρησιμοποιήσεις πρακτικές για να οδηγήσεις εσύ τον εαυτό σου ακριβώς εκεί που θέλεις. Ήρθε η ώρα να επιλέξεις!

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη