Τι σας αρέσει να κάνετε για να φροντίζετε τον εαυτό σας; Στην ερώτηση αυτή ίσως πολλοί -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα- θα απαντούσαμε ότι το να γυμνάζεσαι αποτελεί την καλύτερη δραστηριότητα για να σε φροντίσεις!
Φυσικά, δεν μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει πως η γυμναστική βοηθά να κρατηθείς σε φόρμα, να αποκτήσεις ευεξία, να εκτονωθείς, να πετύχεις στόχους που έχεις θέσει, όπως να αποκτήσεις μυϊκή μάζα ή να χάσεις βάρος, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όποιος δε γυμνάζεται δε φροντίζει για το καλό του. Ούτε βέβαια το γεγονός πως έχει βάλει κάποιος στο ημερήσιο πρόγραμμα μια προπόνηση δείχνει πως τα έχει βρει με τον εαυτό του και όλα του πάνε καλά.
Μας έχουν μάθει από μικρή ηλικία τη σημασία του να προσέχουμε την υγεία μας και τη διατροφή μας, χρησιμοποιώντας ατάκες του στιλ «είσαι ότι τρως», όμως δε μας τόνισαν εξίσου τη σημασία της ψυχικής υγείας και πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να συζητάμε τα προβλήματά μας και να αποφεύγουμε καταστάσεις που μόνο μας φορτίζουν. Έτσι κι εμείς συνηθίσαμε να βάζουμε σε προτεραιότητα το σώμα μας μέσω της γυμναστικής ή την περιποίηση του δέρματός μας, με τη χρήση καλλυντικών προϊόντων, από σκευάσματα ομορφιάς μέχρι κρέμες που υπόσχονται να καθυστερήσουν τα εμφανή σημάδια της γήρανσης. Παρ’ όλα αυτά, για να πούμε πως φροντίζουμε τον εαυτό μας, εξίσου σημαντικό -αν όχι σημαντικότερο- είναι και το τι κάνουμε για την ψυχική μας υγεία.
Παρατηρούμε ανθρώπους καθημερινά να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, να κάνουν όργανα με τις ώρες προσπαθώντας να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους, πολλές φορές χωρίς να το θέλουν πραγματικά, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν πως έτσι θα γίνουν περισσότερο αποδεκτοί από τον κοινωνικό περίγυρο ή θα καταφέρουν να κερδίσουν το πρόσωπο που επιθυμούν. Υπάρχουν ακόμα και φορές που θαυμάζουμε τα άτομα που προσέχουν το σώμα τους, θεωρώντας εσφαλμένα πως το τέλειο σώμα υπόσχεται αυτόματα μια ζωή χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε το γεγονός πως τα άτομα αυτά υπάρχει πιθανότητα να ζορίζονται καθημερινά, να βάζουν όρια στον ίδιο τους τον εαυτό, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε σημείο να μην περνάνε καλά. Δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνουν στα άκρα μέσω εξαντλητικής διατροφής, αγνοώντας τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμπεριφοράς στην ψυχική τους υγεία.
Είναι όντως οι άνθρωποι που παρατηρούμε να ασχολούνται συστηματικά με το σώμα τους όσο ευτυχισμένοι φανταζόμαστε; Εύκολο θα ‘ταν αν η ευτυχία ερχόταν με δυο ώρες γυμναστήριο τη μέρα ή με το να κόψεις τις πάστες και τις μπίρες μια και καλή. Δυστυχώς, όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Φροντίζοντας την ψυχική σου υγεία, με το να ασχολείσαι με πράγματα που σε γεμίζουν ή με το να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου με κοντινά σου πρόσωπα ή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, θα καταφέρεις να αποκτήσεις ισορροπίες και να αναγνωρίσεις τι πραγματικά έχει ανάγκη ο εαυτός σου. Οφείλουμε να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που μας ολοκληρώνει και μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.
Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου. Ξεκίνα πρώτα απ’ την ψυχή σου και να ‘σαι σίγουρος πως το σώμα θα ακολουθήσει!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.