Μέσα από την εξέλιξη των χρόνων αλλά και μέσα από τις ιστορίες που ακούμε από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες παρατηρούμε ότι η εξέλιξη των ερωτικών σχέσεων έχει πάρει μια αλλιώτικη τροπή κι έχει αναπτύξει ακόμη και νέες μορφές. Το πρότυπο «γάμος και παιδιά» τείνει να εκλείψει αφού δε μοιάζει πλέον να συνάδει με τα πραγματικά θέλω των ατόμων. Μια τέτοια μορφή, που φαίνεται να ήρθε για να μείνει αφού έχει βολέψει αρκετούς, είναι η ενδιάμεση. Αυτή που συνδυάζει φιλία με έρωτα, με σχέση, με κρεβάτι, ή γενικότερα με ό,τι επιθυμεί ο καθένας. Γνωστή στις μέρες μας και ως σχεδόν σχέση.

Για ποιο λόγο όμως οι άνθρωποι προτιμούν να βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο; Αυτό της σχεδόν σχέσης; Η απάντηση δεν είναι απλή και οι λόγοι είναι τόσοι που μπορείς να γράψεις μέχρι και βιβλίο πάνω σε αυτήν (κάτι που έχουμε ήδη κάνει για εσάς, βρείτε το με ένα κλικ εδώ).

Για να λέμε τα πράγματα όμως πρακτικά, αφήνοντας για λίγο τις θεωρίες πέρα, όλοι μας λίγο ή πολύ, ηθελημένα ή όχι, έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε μια κατάσταση μεταξύ σχέσης και φιλίας με κάποιο άτομο. Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις αν βρίσκεσαι εκεί, αφού μπορεί να επιλέγεις υποσυνείδητα τον τρόπο αυτό, λόγο του φόβου να βάλεις μια ταμπέλα σε αυτό που ζεις με κάποιον άνθρωπο και να περάσεις από το χαλαρό κι όμορφο επίπεδο που συνδυάζει φιλία με απόλαυση, σε ένα πιο επίσημο και δεσμευτικό.

Φοβόμαστε να βγούμε από το σχεδόν μας, αφού παρέχει ασφάλεια το να ξέρεις πως έχεις ένα άτομο στη ζωή σου, χωρίς όμως το ρίσκο του χωρισμού να καραδοκεί. Ταυτόχρονα σου παρέχει και «κάτι να ασχολείσαι», κάποιον για να δηλώνεις ερωτευμένος -ή και όχι-, άρα σε απαλλάσσει από την ανάγκη να ψαχτείς αλλού. Σου προσφέρει ταυτόχρονα την ευκολία του να μην αποκαλείς τον άνθρωπο αυτό ταίρι σου. Εύκολη απαλλαγή από υποχρεώσεις σαν να λέμε, σε ένα  πακέτο που έχει όλα τα όμορφα της καψούρας.

Συχνά λοιπόν, η ενδιάμεση κατάσταση αυτή προέρχεται από το φόβο μας να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας, αφού τρομάζει η μετάβαση. Θεωρούμε ότι θα μας προσθέσει ένα περιττό βάρος, ένα σύνολο πραγμάτων στα οποία πρέπει να είμαστε εντάξει προς ένα άλλο άτομο κι ίσως όλο αυτό να νιώθουμε ανίκανοι να το καλύψουμε. Συχνά τρέμουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε χώρο για ένα δεύτερο άτομο στη ζωή μας, σαμποτάροντας τον ίδιο μας τον εαυτό από κάτι που ταυτόχρονα δηλώνουμε πως θα θέλαμε.

Σίγουρα μοιάζει ωραίο το να ζούμε σε μια κατάσταση σταθερή και σίγουρη, που μας προσφέρει τη δύναμη της «απόλυτης ελευθερίας» όπως συχνά μας αρέσει να λέμε, όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ η μετάβαση τι θετικές αλλαγές θα μπορούσε να προσφέρει στη ζωή μας και πόσο όμορφες συγκυρίες θα μπορούσε να γεννήσει; Φοβόμαστε να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να αφεθεί κι αποτρέπουμε την αγάπη να μπει στη ζωή μας είτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ικανοί να συντηρήσουμε μια κατάσταση που μία στο τόσο θα απαιτήσει να κάνουμε και κάποια υποχώρηση, είτε, ακόμα χειρότερα, επειδή φοβόμαστε το τι θα συμβεί αν το άτομο απέναντί μας αρνηθεί την υποχώρηση από τη μεριά του.

Είναι σίγουρα όμορφο το να έχεις δημιουργήσεις μια φιλική και casual σχέση με ένα άτομο, χωρίς να χρειάζεται να νιώθεις ότι γεμίζεις με υποχρεώσεις, όμως είναι εξίσου όμορφο το να αφήνεις έναν άνθρωπο να σου γεννάει την ανάγκη να ανοίξεις τους ορίζοντές σου σε νέες εμπειρίες. Να πας με κάποιον ένα βήμα πέρα από οτιδήποτε είχες πάει μέχρι σήμερα. Μια σχέση δε σημαίνει αυτόματα ένα νέο φορτίο υποχρεώσεων, αλλά σημαίνει ένα νέο κεφάλαιο γεμάτο αγάπη και συντροφικότητα. Στο κάτω-κάτω, αν νιώθεις ότι μια κατάσταση σε πνίγει, μπορείς πάντα να κάνεις οπισθοχώρηση. Θα ξέρεις όμως πλέον πως αυτό δεν είναι για εσένα, δε θα έχεις την απορία.

Μη φοβάσαι να βγεις από τη ζώνη της άνεσης σου και να κάνεις το επόμενο βήμα στη σχέση σου με κάποιον, απλά αφέσου ελεύθερος στο συναίσθημα και ζήσε την εμπειρία. Σχεδόν σχέση λοιπόν, ένα θέμα που σίγουρα απαιτεί ανάλυση σε βάθος, που διαφέρει ο ορισμός της για τον καθένα μας και που ίσως για κάποιους να είναι ιδανική και συνειδητή επιλογή, ενώ για κάποιους άλλους κάτι που πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, φρόντισε να πεις στον εαυτό σου αλήθειες και να βρεις έτσι τα επόμενα βήματά σου.

 

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη