Συνήθως τ’ αποκαλούν «Chuck Taylor All-Stars». Θα τύχει ν’ ακούσεις ν’ αναφέρονται σε αυτά και ως «Converse», «Converse All-Stars», «Chucks», ακόμα και «Chuckies». Ελληνιστί, τα λέμε «Σταράκια» και διαθέτουμε τουλάχιστον από ένα ζευγάρι στην παπουτσοθήκη μας. Μιλάμε για ένα παπούτσι τόσο άνετο και λιτό, που μ’ ένα μαγικό τρόπο καταφέρνει εδώ και πολλά χρόνια να διατηρεί μια αίγλη γύρω απ’ το όνομά του.
Στοιχηματίζω πως οι περισσότεροι αποκτήσαμε το πρώτο μας ζευγάρι Converse, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές του δημοτικού ή του γυμνασίου. Σταράκια σε τρελά χρώματα, μ’ ένα σωρό φοβερά σχέδια, ταιριαστά με τη μοναδική προσωπικότητα του καθενός. Κοριτσίστικο ροζ η κολλητή σου, επαναστατικό κόκκινο εσύ, μαύρο με νεκροκεφαλές ο μεταλλάς του τελευταίου θρανίου και ούτω καθεξής. Και στο άσπρο καουτσούκ στο πλάι, γραμμένα με μπλε στυλό, οι πρώτοι εφηβικοί έρωτες, οι όρκοι παντοτινής φιλίας και οι στίχοι από τ’αγαπημένα μας τραγούδια.
Παρόλα αυτά, να σ’ ενημερώσω ότι το ζευγάρι All-Stars που λανσάρεις κάθε μέρα στη σχολή, στη δουλειά και στον απογευματινό καφέ, δεν προοριζόταν από την αρχή της δημιουργίας του για μας, τους κοινούς θνητούς. Αντίθετα, ξεκίνησαν σαν μπασκετικά παπούτσια για την ελίτ του επαγγελματικού μπάσκετ και τους αστέρες του NBA. Συγκεκριμένα, εν έτει 1908, ο κύριος Marquis Mills Converse, ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία «Converse», η οποία αρχικά παρήγαγε γαλότσες σ’ εποχιακή βάση. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το να σημειώνονται πωλήσεις μια φορά το χρόνο, με τα πρωτοβρόχια, κι όλο το υπόλοιπο έτος αναδουλειά, δε θα επέφερε και πολλά κέρδη κι έτσι στράφηκε στην παραγωγή αθλητικών παπουτσιών.
Το All-Star έκανε το ντεμπούτο του το 1917 σε χρώμα καφέ με μαύρο και απευθυνόταν σε μπασκετμπολίστες, καθώς ήταν σχεδιασμένο έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις ιδρωμένες αθλητικές κάλτσες των παικτών και να παρεμποδίζει τη δημιουργία φουσκαλών. Εκείνη την περίοδο το σταράκι κυκλοφορούσε σε τρια μόλις μοντέλα: μαύρο πάνινο, άσπρο πάνινο και μαύρο δερμάτινο. Περιοριστικό, ε;
Και κάπου εκεί, γύρω στο 1921, εμφανίζεται ο Charles (Chuck) Taylor, παίκτης της αμερικανικής ομάδας μπάσκετ Akron Firestones, ο οποίος έμελλε ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ιστορία των Converse. Ο μίστερ Τέιλορ εξέφρασε τα παράπονα του στην εταιρεία Converse ότι τάχα μου, τα παπούτσια του προκαλούσαν ενοχλήσεις όταν έπαιζε μπάσκετ.
Ως απάντηση, η Converse του ανέθεσε την εκ νέου κατασκευή του All-Star, καθώς και τη διαφήμισή του. Ο Τέιλορ εξέλιξε το παπούτσι κάνοντας το πιο ελαστικό, προσδίδοντάς του μεγαλύτερη υποστήριξη για το πόδι και διατηρώντας το πλαϊνό έμβλημα με το αστέρι για προστασία του αστραγάλου (όχι, το αστεράκι τότε δεν ήταν διακοσμητικό). Προώθησε το ανανεωμένο προϊόν με τεράστια επιτυχία, κι έτσι το 1923 προστέθηκε και η υπογραφή του στο έμβλημα με το αστέρι και τα μέχρι τότε All-Star Converse μετονομάστηκαν σε Chuck Taylor All-Stars προς τιμήν του -εξ ου και το «Chucks».
Σιγά-σιγά η απήχηση των All-Stars άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες κοινωνικές ομάδες -αξίζει να σημειωθεί ότι φορέθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς και στην εκπαίδευση στρατιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο.
Στην πορεία μυήθηκαν και πολλοί μουσικοί και καλλιτέχνες. Και κάπως έτσι, το παπούτσι που ξεκίνησε σαν sportswear και κατά καιρούς συσχετίστηκε με την πανκ-ροκ κουλτούρα, εξελίχθηκε σήμερα σε κάζουαλ μέινστριμ τάση, που φαίνεται να λατρεύεται απ’όλο τον κόσμο -εκτός από τους ορθοπεδικούς.
Φήμες λένε ότι ένα ζευγάρι All-Stars πωλείται κάθε 43 δευτερόλεπτα, απόδειξη ότι στο πέρασμα των χρόνων και των τάσεων της μόδας το σταράκι δεν έχασε ποτέ τη θέση του στις καρδιές μας. Αυτό δεν είναι βέβαια, και τόσο περίεργο αν σκεφτούμε ότι έχει γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες -αν όχι όλες- κοινωνικές ομάδες και φιλοσοφίες, αρμόζει να φορεθεί στην πλειονότητα των περιστάσεων και η ποικιλία του σε σχέδια, χρώματα και υφάσματα είναι πλέον τόσο μεγάλη που ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στην προσωπικότητα του και άπτεται του στιλ του.
Κάποιοι μάλιστα, τα αγαπούν τόσο, που έχουν ολόκληρη συλλογή στην ντουλάπα τους. Αυτό τους δίνει και τη δυνατότητα να επιλέξουν χρώμα ανάλογα με την ψυχική τους διάθεση, π.χ. μαύρο στις μαύρες τους, παρδαλό στο τσακίρ κέφι, καθώς και το κατάλληλο ζευγάρι για την εποχή -δερμάτινο μποτάκι το χειμώνα, κοντό πάνινο την άνοιξη.
Είναι η λύση κλειδί όταν δεν έχεις ιδέα τι παπούτσι να συνδυάσεις με το συνολάκι σου ώστε να το εξισορροπήσεις και να μη φαίνεται επιτηδευμένο. Είναι ο καλύτερος συνοδός στη συναυλία του αγαπημένου σου καλλιτέχνη. Είναι η ασυναίσθητη επιλογή σου βγαίνοντας το πρωί από το σπίτι για να πας στη σχολή. Θέλω να πω, προσπάθησε ν’ αναλογιστείς: Πόσα έχετε περάσει μαζί, εσύ και τα σταράκια σου;
Επιμέλεια Κειμένου Δάφνης Μαυρίδου: Σοφία Καλπαζίδου