Μέσα στη γενικότερη φρενίτιδα αυτοβελτίωσης, προστέθηκε στους χαρακτηρισμούς προς αποφυγή κι ο όρος «low value person». Αν και θεωρείται λίγο απαξιωτικός και προκατειλημμένος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του για να ξέρουμε τι να αποφύγουμε ή τι να βελτιώσουμε. Γι’ αυτό σήμερα είμαι εδώ για σένα και σου έχω φέρει 10 σημάδια που μπορεί να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου κι εμμέσως σε υποβαθμίζουν στις γνωριμίες σου αλλά και στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις σου -για να ξεκινήσεις να τα βελτιώνεις χθες και να μη χαλάς περαιτέρω την εικόνα σου.
1. Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Η αλήθεια είναι πως είμαστε αυτό που αποπνέουμε στους άλλους. Όταν ένας άνθρωπος βρεθεί ανάμεσα σ’ ένα κοινωνικό σύνολο και η συμπεριφορά του αποπνέει ανασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύεται να παρουσιάσει τον εαυτό του και να κοινωνικοποιηθεί, αυτό θα τον κάνει να φαίνεται αδιάφορος ενώπιον άλλων. Παράλληλα, το άτομο χάνει την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του και να προσελκύσει νέα άτομα δημιουργώντας ένα κλίμα αμηχανίας στον χώρο. Κανείς δε θέλει να αισθάνεται άβολα.
2. Αποφυγή των ευθυνών
Είναι λογικό πως δεν κάνουν όλοι για όλα, παρ’ όλα αυτά, το να βγάζει κάποιος την ουρά του απέξω όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα ή να μην μπαίνει στη διαδικασία να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, απλοποιώντας τις καταστάσεις που προκύπτουν, είναι σίγουρα ένα μείον. Ο οποιοσδήποτε χρειάζεται δίπλα του ένα άτομο που θα εμπιστεύεται και θα νιώθει πως αν παραστεί κάποια ανάγκη, θα μπορεί να τον καλύψει, να αναλάβει μια ευθύνη, να προτείνει μια λύση. Διαφορετικά θα λειτουργεί απλά ως ξένο σώμα στους γύρω του. Από διακοσμητικά αντικείμενα έχει γεμίσει ο τόπος, μη γεμίσουμε και με διακοσμητικούς ανθρώπους.
3. Απουσία στόχων
Και για να αποσαφηνίσουμε τον τίτλο, δε μιλάμε μόνο για στόχους κι όνειρα που έχουν να κάνουν με επισκέψεις στο φεγγάρι ή με το να μετοικήσει κανείς στην Αμερική ή το Ντουμπάι. Υπάρχουν και οι μικροί, καθημερινοί, απλοί στόχοι. Όπως οι διακοπές που κανονίζεις για το καλοκαίρι, η σχολή που θες να ξεκινήσεις ή το παντελόνι που θα πας να πάρεις μόλις χάσεις αυτά τα 5 κιλά. Παραμένουν στόχοι και είναι σημαντικοί για να διατηρούν σε μια εγρήγορση κι επαγρύπνηση το εκάστοτε άτομο. Ταυτόχρονα εμπνέουν και τους άλλους να ξεκινήσουν να θέτουν στόχους και να οργανώσουν τη ζωή τους, γιατί από πολλούς μικρούς έρχονται και οι μεγάλοι.
4. Συνεχείς αναπάντητες κλήσεις/μηνύματα/κουδούνια/αλληλογραφία
Η καθημερινότητα μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη μιας και οι δραστηριότητες που μπορεί να κατακλύζουν κάποιον είναι άπειρες. Παρ’ όλα αυτά, πληθώρα αναπάντητων κλήσεων και μηνυμάτων μόνο χάος προκαλεί. Αφενός και εσύ θα εκνευρίζεσαι με τόσους ήχους από το κινητό σου, αφετέρου περνάς στους άλλους την ιδέα ότι δεν μπορούν να βασιστούν πάνω σου ή πως δεν μπορούν να περιμένουν κάτι από εσένα, μιας και είσαι συνεχώς απών. Ποιος θα επιλέξει να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που συνεχώς αγνοεί τους γύρω του; Άσε που φαίνεται ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο σου.
5. Απουσία καλών τρόπων συμπεριφοράς
Το savoir vivre είναι σημαντικό εργαλείο κι η εφαρμογή του λειτουργεί πάντα υπέρ σου. Αν αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο με αγένεια, χωρίς χαμόγελο ή γενικά του συμπεριφέρεσαι απρεπώς, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αρνητική του στάση απέναντί σου. Κανείς δεν περνάει καλά παρευρισκόμενος σ’ έναν κύκλο ανθρώπων όπου δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις τρόποι συμπεριφοράς. Σίγουρα λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος δεν προσελκύει νέες γνωριμίες -τουλάχιστον για καλό, ενώ δε συντηρεί και τις ήδη υπάρχουσες που θα έχουν έρθει ήδη σε δύσκολη θέση.
6. Το «εγώ» πάνω απ’ όλα
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις όπου θεωρεί το άτομο ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Αναφερόμαστε και σε περιπτώσεις που κάποιος εκμεταλλεύεται τον χρόνο του άλλου για δικό του όφελος. Για τις φορές που χρησιμοποίησε κάποιον για να καταφέρει κάτι, να αποκτήσει μια εργασιακή θέση, μια χάρη ή μια γνωριμία. Κι όταν το ίδιο άτομο χρειάστηκε τη βοήθειά του είτε απλώς την επικοινωνία μαζί του, εξαφανίστηκε. Δεν μπορείς να ανεβαίνεις ψηλά και να κάνεις τη ζωή σου χωρίς να εκτιμάς τους ανθρώπους που σε βοήθησαν. Στάθηκες τυχερός μια, δυο, τρεις, κάποια στιγμή ο χρόνος επιστρέφει τις άδικες συμπεριφορές.
7. Συσσώρευση παραπόνων και αρνητικών σκέψεων
Είναι η ώρα που θα σου ζητήσω να σκεφτείς τον λόγο που χρειάζεσαι έναν άνθρωπο δίπλα σου να σου μεταφέρει επί εικοσιτετραώρου βάσεως την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, το πόσο καλά δεν αισθάνεται και το πόσο κουρασμένος και απελπισμένος είναι από τη ζωή που είναι άδικη. Πού ακριβώς σε βοηθάει ένας τέτοιος άνθρωπος; Δε θες φαντάζομαι να είσαι ο μίζερος τόνος σε μια παρέα και σίγουρα δεν αναζητάς και μια τέτοια παρέα να έρθει στη ζωή σου.
8. Ο φωτεινός παντογνώστης
Επειδή κανείς δε γεννήθηκε εγκυκλοπαίδεια ή με τον αλγόριθμο του Chat GPT ενσωματωμένο στο κεφάλι του, κάποια στιγμή θα γίνουν και λάθη ή θα υπάρχει μια άλλη γνώμη στο τραπέζι που ενδεχομένως να είναι καλύτερη. Αν έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που θεωρεί ότι ο κόσμος κινείται και σταματάει με τη γνώμη του και πρέπει όλοι να την ασπαστούν με κλειστά μάτια, καταλαβαίνεις πως η εντύπωση για ένα τέτοιο άτομο μόνο θετική δε θα ‘ναι. Εξάλλου κανείς δε χρειάζεται στο πλάι του έναν υπερόπτη που τα γνωρίζει όλα και τα κάνει όλα σωστά. Προτιμούνται οι πιο ανθρώπινες και «ατελείς» συμπεριφορές.
9. Αθέμιτος Ανταγωνισμός
Οι ανθρώπινες σχέσεις δημιουργούνται με στόχο να γίνει η ζωή μας καλύτερη με τη συναναστροφή. Αν έχεις όμως στο πλάι σου έναν άνθρωπο που όλες τις καταστάσεις που βιώνετε τις μετατρέπει σε αγώνα δρόμου ή κυριαρχίας για το ποιος είναι ο καλύτερος ή ο σωστότερος, εκεί το νόημα κάπου αρχίζει να διαστρεβλώνεται και κάπου η παρέα με το άτομο αυτό δεν έχει και τόση πλάκα.
10. Σωστή υγιεινή
Και επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο κι αμελητέο, πρέπει να δίνεται σημασία και στην εμφάνιση. Δεν αναφερόμαστε στα ακριβά ρούχα και σε περιποιήσεις σώματος που κοστίζουν μια περιουσία, αλλά στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος όπως το μπάνιο και τα καθαρά ρούχα. Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο όμως πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την ψυχική διάθεση να ασχοληθούν με τη προσωπική τους φροντίδα και περιποίηση ή δεν μπορούν να κατανοήσουν πόσο σημαντική μπορεί να είναι για την εικόνα τους.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου