Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μη νιώθει καλά και να μην ξέρει «γιατί»; Μιλάμε για εκείνες τις μέρες που αναρωτιούνται οι δικοί σου γιατί έχεις κατεβασμένα μούτρα και εσύ δεν ξέρεις τι να τους πεις, γιατί -πρακτικά- δε συνέβη κάτι που να δικαιολογεί τα μούτρα σου. Σκέφτηκες ποτέ ότι όλο αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω παρασκηνιακού στρες που προκαλείς στον εαυτό σου; Πάμε να δούμε πέντε αρνητικές συνήθειες που σε κάνουν δυστυχισμένο κι αν νιώσεις στο πετσί σου μερικές από αυτές -αν όχι όλες- θα κατάλαβες τι σε έχει φέρει ως εδώ και τι πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

 

1. Αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις

Ξέρω πόσο θα ήθελες να πείσεις τους γονείς σου να μη σκάνε τόσο με την «άστατη» ζωή του αδερφού σου ή τον κολλητό να ξεπεράσει την ψυχική οδύνη που του προκαλεί η πρώην σχέση του. Ακόμη και πόσο θα ήθελες να πάρεις μια μπουλντόζα και να γκρεμίσεις το κτίριο που δουλεύεις, μαζί με εκείνον τον συνάδελφο που σου σπάει τα νεύρα, μπας και από την ταραχή κουνηθεί ο εγκέφαλος και αρχίσει να πιάνει σήμα. Όμως, εδώ σου έχω κακά νέα. Όπως θα συνειδητοποίησες από μόνος σου, δε γίνεται! Ο μόνος άνθρωπος που μπορείς να ελέγξεις, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Όσο και να πιπιλίζεις το μυαλό των γύρω σου που δεν ακούνε εσένα που έχεις δίκιο, όσο και να εύχεσαι να αλλάξει τροπάριο κάθε άνθρωπος που σε εκνευρίζει, δε θα αλλάξει ποτέ. Ξέρεις τι μπορεί να αλλάξει; Να παραδεχτείς και να εναρμονιστείς με την ιδέα ότι δεν είσαι ο ήρωας του παραμυθιού που μπορείς να ορίσεις και να φτιάξεις τον κόσμο. Κι όχι επειδή δεν είσαι ικανός να το κάνεις, αλλά επειδή δεν μπορείς να ορίσεις τις ζωές των άλλων, ούτε τις επιλογές τους.

 

2. Δικαιολογείς και δέχεσαι επανειλημμένα τις άσχημες συμπεριφορές των οικείων σου

Δεν ξέρω αν νιώθεις κάπου μέσα σου πως αξίζει να περνάς ζόρικες καταστάσεις, γιατί εξισορροπεί το κάρμα τα λάθη σου από το παρελθόν ή πως από τους κοντινούς μας ανθρώπους δεχόμαστε κάθε ξέσπασμα και πρέπει να είμαστε εκεί να τους κατανοούμε. Αλλά όπως κάθε άλλη κατάσταση, υπάρχουν όρια. Βρε, δεν πάει να είναι ο κολλητός σου, ο άνθρωπός σου, ακόμα και η ίδια σου η μητέρα; Θα βάλεις πλάτη όταν βλέπεις τα πράγματα να ζορίζουν και όταν χρειάζεται να «καταπιείς» άσχημες συμπεριφορές, αλλά πρόσεξε μη γίνει αυτό σκοινί κορδόνι και σε θεωρούν σάκο του μποξ, ώστε να ξεσπάνε την πίεση που αισθάνονται. Η αγάπη, η αφοσίωση και η συμπόνια δε φαίνεται από τα πόσα μπορείς να αντέξεις χωρίς να μιλήσεις. Αν η άσχημη συμπεριφορά κάπου σε φέρνει σε άσχημη θέση ή επηρεάζει την καθημερινότητά σου, είναι καιρός να απομακρυνθείς διακριτικά μέχρι το άλλο άτομο να σου φερθεί ξανά όμορφα.

 

3. Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Πόσο ωραία θα ήταν να μη δούλευες πια στην εστίαση και να μπορούσες να έχεις κι εσύ μια καθώς πρέπει δουλειά σαν το Μαράκι σε ένα γραφείο; Πόσο τυχερός είναι ο Μάκης που οι γονείς του μπόρεσαν να του πάρουν ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο με το που πήρε πτυχίο, ενώ εσύ βολοδέρνεις ακόμα με τα αστικά; Πάντα κάποιος θα έχει κάτι που δεν έχεις. Από χαρακτηριστικό προσωπικότητας, μέχρι ιδανικές αναλογίες σώματος ή υλική περιουσία. Αν εστιάζεις μόνιμα στο τι δεν έχεις ή στο πόσα κατάφεραν άλλοι μέχρι την ηλικία που βρίσκεσαι, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μπλοκάρεις τον εαυτό σου. Δυστυχώς, δε βλέπουμε τι έχουμε και πόσα καταφέραμε και δε μας θεωρούμε άξιους. Πάντα οι άλλοι τα κάνουν καλύτερα. Να ξέρεις όμως πως κάποιος που σε βλέπει, κρυφά σε θαυμάζει ή συγκρίνεται μαζί σου γιατί θεωρεί πως η δική σου ζωή είναι πιο άξια από τη δική του -κι ας μην το μάθεις ποτέ. Προσπάθησε για αρχή να σου αναγνωρίσεις όσα έχεις καταφέρει και έπειτα θα δεις ότι η σύγκριση είναι ανώφελη.

 

4. Θες μονίμως να είσαι απασχολημένος με κάτι

Τόσα προβλήματα γύρω σου και είπες να βρεις τρόπο αντιμετώπισης για να μην τα σκέφτεσαι τόσο. Κι έβαλες στο πρόγραμμά σου την Άρτα με τα Γιάννενα προκειμένου να απασχολείς το μυαλό σου με κάτι και να μη σκέφτεσαι. Μάντεψε. Τώρα όχι μόνο θα συνεχίσεις να  σκέφτεσαι, αλλά έβαλες και άλλα πόσα, που όχι μόνο θα γεμίσουν με σκέψεις και στρες την ημέρα σου, αλλά θα σου αφαιρέσουν και προσωπικό σου χρόνο. Έτσι, για να μην ηρεμήσεις ποτέ. Οφείλεις να δίνεις χρόνο χαλάρωσης στον εαυτό σου για να τα βγάζει πέρα και να μη βγαίνει εκτός. Δε θα σου αποδείξεις τίποτα αν πας από υπερκόπωση. Ούτε κανείς θα πει πόσο άξιος είσαι επειδή έχεις αναλάβει 355 πράγματα να κάνεις. Πάλι θα σου βρουν κάποιο ψεγάδι. Άσε που δε θα προλαβαίνεις τα deadlines από όλα αυτά που θα έχεις στο κεφάλι σου. Κάποιες φορές το «παραγωγικό άγχος» είναι σκέτο άγχος και δε σε βοηθάει πουθενά.

 

5. Υιοθετείς τη φιλοσοφία άλλων

Μπορεί ο Θανάσης να τα λέει πολύ ωραία και η Κατερίνα να έχει δίκιο και να φαίνεται εξάλλου και από τη ζωή που κάνουν αλλά το θέμα είναι πως η φιλοσοφία ζωής που έχουν οι άλλοι και που εσύ θαυμάζεις, την έχουν υιοθετήσει επειδή αρμόζει στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητά τους και σχετίζεται με τα βιώματά τους. Γι’ αυτό και δουλεύει. Δε σημαίνει, λοιπόν, ότι θα πιάσει και σε εσένα. Απλώς για ένα διάστημα θα προσπαθείς να χωρέσεις στα παπούτσια του άλλου, επειδή σου αρέσει το σχέδιο. Όσο και να προσπαθείς όμως, πάντα θα σε ζορίζει το να περπατήσεις με νούμερο 37, ενώ φοράς 40. Ψάξε να βρεις τον δρόμο που δουλεύει για σένα μέσα από σένα. Έχει μεγαλύτερη αξία, θα νιώσεις πιο περήφανος και θα είναι και πιο αποδοτικό το αποτέλεσμα.

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.