Σίγουρα θα έχεις νιώσει αρκετές φορές την παραγωγικότητά σου να κάνει φτερά και να γίνεσαι έρμαιο υποχρεώσεων και καθημερινών δραστηριοτήτων που καλείσαι να ολοκληρώσεις. Κάπου εκεί είναι που λες πως ο χρόνος δε σου φτάνει και μια δεκαριά ώρες έξτρα στη μέρα, θα σ’ εξυπηρετούσαν πολύ καλά. Όμως είναι πράγματι ο χρόνος το πρόβλημα ή η ατζέντα σου, γεμίζει με πολλά «απαραίτητα» πράγματα που πρέπει να κάνεις, που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο απαραίτητα; Γι’ αυτό ήρθε στη ζωή σου η not-to-do λίστα, για να σου λύσει τα χέρια και να σου δώσει τον παραπάνω χρόνο που ζητάς.
Πρώτα όμως, ας κατανοήσουμε μαζί τον όρο. Η not-to-do λίστα ή αλλιώς η λίστα με όσα δεν πρέπει να κάνεις, είναι μια συλλογή από συνήθειες, δραστηριότητες, υποχρεώσεις, ακόμα και ανασφάλειες, που αποφασίζουμε συνειδητά, ότι δεν πρέπει να γίνουν. Περιλαμβάνει ασχολίες που απορροφούν χρόνο, ενέργεια αλλά και πόρους από την καθημερινή μας ζωή, χωρίς όμως να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας, αλλά και χωρίς να έχουν και πραγματική αξία για τη ζωή μας. Αποτελεί κοινώς μια κατευθυντήρια λίστα, που απορροφά κάθε τι που δε θέλουμε να κάνουμε και μας αφήνει χώρο να εστιάσουμε στα πραγματικά σημαντικά της ζωής μας.
Ας περάσουμε τώρα στα πρακτικά. Η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας μπορεί να φαίνεται απλή αλλά απαιτεί αυτοσυνειδησία κι αφοσίωση. Χρειάζεται να βρεις μία με δύο κενές ώρες μέσα στη μέρα σου, να πας σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού και να έχεις την ψυχική διάθεση να ασχοληθείς ουσιαστικά με τον εαυτό σου. Ιδανικά, αν έχεις και μια ατζέντα που αναγράφεις όλα όσα έπρεπε να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, πάρε και αυτήν. Διαφορετικά, όσα έχεις στο μυαλό σου, μας κάνουν κι αυτά. Ξεκινάμε.
1. Εντόπισε τις μη παραγωγικές δραστηριότητες
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσεις τις συνήθειες σου. Για παράδειγμα, είναι πράγματι παραγωγικό κι ωφέλιμο για σένα να ξυπνάς το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να κοιτάς το κινητό και τα email σου; Ή μήπως είναι μια δραστηριότητα που σε γεμίζει με άγχος, τη στιγμή που μόλις «ξύπνησε» ο εγκέφαλός σου κι έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό;
2. Καθόρισε τους στόχους και τις προτεραιότητές σου
Όταν έχεις κάνει εικόνα τι θες να πετύχεις, μπορείς πιο εύκολα να καταλάβεις αν όσα κάνεις σε πάνε κοντά στον στόχο σου ή σε απομακρύνουν. Αν ας πούμε, αυτήν την περίοδο έχεις να παραδώσεις ένα σημαντικό πρότζεκτ στη δουλειά σου ή να τελειώσεις τη διπλωματική σου, το να κατεβάσεις τα καλοκαιρινά επειδή πλάκωσαν οι ζέστες δεν το λες και επείγον, όσο κι αν ζεσταίνεσαι. Κατ’ αυτόν το τρόπο, ό,τι σου φαίνεται σαν αντιπερισπασμός ή σαν λιγότερο ωφέλιμη πρακτική για τον στόχο σου, συνειδητά θα σταματήσεις να το κάνεις γιατί κατανοείς ότι σε απομακρύνει απ’ αυτόν.
3. Μη λες σε όλα «ναι»
Ανά τα χρόνια, παίζει να είναι και το πιο δύσκολο πράγμα που προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας να μην κάνει. Μα σκέψου, λες «ναι» και ν’ αναλαμβάνεις ξαφνικά τριακόσιες χιλιάδες πράγματα, είτε τα θες, είτε όχι, προκειμένου να μη στεναχωρήσεις κάποιον ή για να τον βοηθήσεις. Λες «ναι» στο τηλέφωνο, και καταλήγεις να μιλάς με τις ώρες για ένα θέμα που πιθανώς να μη σε αφορά καθόλου ή να κανονίζεις μια έξοδο στην οποία δε θες να παρευρεθείς -επειδή έκανες το λάθος να σηκώσεις τη συγκεκριμένη κλήση χωρίς να μπορείς να πεις «όχι». Ξεχώρισε τι θες να κάνεις και τι σου επιτρέπει το χρονοδιάγραμμά σου να κάνεις. Γιατί θα χάνεις όλο σου τον ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να μην κακοκαρδίσεις κάποιον. Σ’ αφήνω να μαντέψεις ποιος θα είναι πάλι ο πιεσμένος στο τέλος της μέρας, που δε θα έχει χρόνο, αν συνεχίσεις να λες παντού «ναι».
4. Φτιάξε μια ξεκάθαρη λίστα
Συγκέντρωσε όλες τις μη παραγωγικές δραστηριότητες ονομαστικά καθώς και όλες τις κακές σου συνήθειες, και φρόντισε να τις ενημερώνεις τακτικά. Χάρη σ’ αυτήν τη λίστα, θα ξεχωρίζεις συνειδητά ποια είναι τα σημαντικά και ποια τα ασήμαντα πράγματα που θες να υλοποιήσεις. Δε θα σπαταλάς χρόνο κι ενέργεια σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ οι στόχοι σου θα είναι πιο ξεκάθαροι και θα τους δεις να επιτυγχάνονται πιο εύκολα από πριν.
Παράλληλα, θα αποκτήσεις και τον ελεύθερο χρόνο που λέγαμε! Θα έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και για ξεκούραση, κι αυτό από μόνο του σε κάνει πιο αποδοτικό σε ό,τι κι αν κάνεις. Συνεπώς, μειώνεται και το στρες, δεδομένου ότι δε θα αισθάνεσαι την υποχρέωση να κάνεις περιττά πράγματα.
Η not-to-do λίστα, ήρθε για να γίνει το νέο trend, μιας και αποτελεί ένα από τα πλέον πιο σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση χρόνου. Έχει βοηθήσει και εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους μέχρι τώρα να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο και να ξεμπλοκάρουν τη ζωή τους. Κι αυτό γιατί, αν αφαιρέσεις όλα όσα δεν πρέπει και δε σου αρέσουν πραγματικά, σου μένουν μόνο αυτά που μπορείς και θες να κάνεις. Οι ξεκάθαρες προδιαγραφές φέρνουν και τους ξεκάθαρους στόχους.
Κι όσον αφορά στο πρόγραμμα που δημιουργείς, έχε στο νου σου ότι δεν κερδίζει όποιος έχει να κάνει τα περισσότερα, αλλά αυτός που καταφέρνει να κάνει όλα όσα αναλαμβάνει. Δε ζούμε αγώνα δρόμου, όπου όποιος αναλάβει τα περισσότερα και τα καταφέρει, κέρδισε. Η ζωή όπως λένε πολλοί, είναι αγώνας αντοχής. Πρέπει να βρεις τον τρόπο σου να λειτουργείς μέσα στις μέρες. Να βρίσκεις χρόνο να αδειάζεις όποτε το χρειάζεσαι, έπειτα να παίρνεις βαθιά ανάσα και να συνεχίζεις. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, αυτός θα σε πάει μακριά.
Ξεκίνα την αναθεώρηση λοιπόν. Καλή τύχη!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου