Ξύπνησε ένα ωραίο πρωί που λες, ο Jim Rohn και αφού ήπιε τον καφέ του, του ήρθε η έμπνευση να μας πει πως είμαστε ο μέσος όρος των πέντε πιο κοντινών μας ανθρώπων. Και από τότε αρχίσαμε όλοι να ψαχνόμαστε, να μετράμε ένα-ένα τα δάχτυλά μας, βαφτίζοντάς τα με τα ονόματα των ατόμων που συναναστρεφόμαστε.
Πριν βιαστείς να σκεφτείς τους κοντινούς σου ανθρώπους, βάλε καφέ ή κρασί -ανάλογα την ώρα-, για να σου πω με τι κριτήρια διεξήχθη η παραπάνω άποψη. Ανά τα χρόνια γίνονται έρευνες με σκοπό να αναλύσουν το πώς επηρεάζουν τη ζωή μας και την ποιότητά της οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Και δεν εννοούμε μόνο τους άμεσους φίλους μας. Στο κύκλο σου συγκαταλέγονται και τα άτομα που μπορεί να μην επιλέγεις οικειοθελώς αλλά να έχεις κοντά σου. Για παράδειγμα οι συνάδελφοι από τη δουλειά, οι φίλοι των φίλων σου, ή ακόμα και άτομα που δε γνωρίζεις καν αλλά συναναστρέφεσαι συχνά μαζί τους σε μια δραστηριότητα π.χ.
Βάση των παραπάνω καταλαβαίνεις ότι οι επιρροές και οι επιλογές σου τελικά είναι άπειρες. Αναρωτιέσαι λοιπόν, ποιοι είναι πραγματικά οι πέντε άνθρωποι που περνάς μαζί τους το περισσότερο χρόνο της τωρινής σου ζωής -είτε το θες, είτε όχι.
Γενικά σαν άνθρωποι έχουμε έμφυτο το ταλέντο της προσαρμογής από αρχαιοτάτων χρόνων. Έτσι μπορούμε -με διαφορετικούς ρυθμούς ο καθένας- να προσαρμοστούμε σε μια ομάδα. Με την προσαρμογή φυσικά, επέρχεται και η μίμηση. Με τη μίμηση αρχίζουμε κι «απορροφάμε» διάφορα χαρακτηριστικά των ατόμων που ερχόμαστε σ’ επαφή. Συνήθειες, τρόποι έκφρασης, χειρονομίες, αντιλήψεις, απόψεις αλλά και τρόποι συμπεριφοράς ενώνονται και μπερδεύονται, έτσι κι εμείς αναπόφευκτα αλλάζουμε -άλλες φορές προς το καλύτερο κι άλλες προς το χειρότερο.
Για παράδειγμα, αν οι περισσότεροι στο κύκλο σου τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν πολύ, θα οδηγηθείς κι εσύ σε τέτοιες συνήθειες αργά ή γρήγορα. Αν ένας άνθρωπος κοντά σου έχει συνηθίσει να εντοπίζει το πρόβλημα σε κάθε κατάσταση, να το υπεραναλύει και να αναλώνεται σ’ αυτό, θα αρχίσεις κι εσύ να εντοπίζεις τα προβλήματα στις δικές σου καταστάσεις. Αν ένας άλλος αντιμετωπίζει τα πράγματα με αισιοδοξία, θα αρχίσεις να βλέπεις και εσύ τη ζωή να σου χαμογελάει και πάει λέγοντας.
Και αφού ήδη έχει αρχίζει να ξεκαθαρίζει στο μυαλό σου η λίστα των πέντε αυτών ατόμων, ακολουθεί μια απλή ερώτηση. Σ’ ευχαριστεί αυτή η πεντάδα; Και αν όχι, ποια ιδανική πεντάδα θα σε ευχαριστούσε; Τι άτομα θα ήθελες να έχεις στο κύκλο σου και δεν έχεις; Με τι χαρακτηριστικά; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου άπαξ και δεν είσαι ικανοποιημέν@ από τα άτομα που σε περιτριγυρίζουν. Και το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η μια ερώτηση θα σου γεννά και μια άλλη. Χωρίς να το ξέρεις, βρίσκεσαι σε ένα τριπάκι εσωτερικής διερεύνησης και ανασυγκρότησης.
Για να απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις αλλά και σε όσες σου γεννήθηκαν, πρέπει να ξέρεις τι ζητάς εσύ από τη ζωή σου. Θες ανθρώπους να σε εμπνέουν; Να σου φέρουν τη λάμψη που μπορεί να σου λείπει; Θες ανθρώπους να σε βάλουν σ’ έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής; Ή να σε βάλουν σε πρόγραμμα; Όποια και αν είναι η απάντηση σου, ανάλογος πρέπει να είναι κι ο κύκλος σου. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να έχεις σχέδια και πλάνα, ενώ οι άνθρωποι γύρω σου είναι μίζεροι και ανέχονται προβληματικές καταστάσεις που τους βαλτώνουν. Θα σου βάλουν φρένο στα όνειρα, θα σε κρατήσουν πίσω, ακόμα και άθελά τους.
Αντίθετα, όταν θα έχεις δίπλα σου ανθρώπους που τα όνειρά σας ταυτίζονται, όταν υπάρχει μια θετική και μη προβληματική αύρα στη μεταξύ σας αλληλεπίδραση, όταν κάνετε σχέδια και προσπαθείτε να τα υλοποιήσετε, είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε μαζί (αν αυτά είναι κοινά) τότε το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Ερχόμενος ένας άνθρωπος σε επαφή με άλλους που ταιριάζουν σε αυτά που αναζητά από τη ζωή του, φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στο άτομο που θέλει να γίνει, στην ιδανική εκδοχή του εαυτού του.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικοί οι άνθρωποι που περιτριγυριζόμαστε. Αν νιώθεις ότι βαδίζεις λοιπόν σ’ έναν δρόμο που δεν είναι για σένα, αν νιώθεις να έχεις βαλτώσει και δεν μπορείς να βρεις το γιατί, αν νιώθεις κάτι μόνιμα να μπλοκάρει τη ζωή σου, μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσεις τα πέντε άτομα που περνάς τον περισσότερό σου χρόνο. Μάλλον αυτά είναι η αιτία που δεν μπορείς να εντοπίσεις ή να εξηγήσεις το τι πάει στραβά. Όσοι έχετε καταφέρει να βρείτε τον ιδανικό για σας κύκλο, μάλλον μετά από όλα αυτά, μπορείτε να καταλάβετε πόσο τυχεροί είστε.
Οι κύκλοι δεν είναι πάντα ατέρμονοι. Αλλάζουν, μεγαλώνουν, μικραίνουν, μεταβάλλονται. Αν δε σου αρέσει ένας κύκλος κλείσε τον και πήγαινε σ’ έναν άλλον μέχρι να βρεις αυτόν που θα σε απογειώσει. Όσο πιο πολύ αναζητάς τι ψάχνεις στη ζωή, όσο πιο ξεκάθαρα είναι αυτά που ψάχνεις, τόσο πιο κοντά τους θα έρχεσαι.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου