Αναρωτήθηκες ποτέ πώς και γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να είναι επιτυχημένοι και να διαχειρίζονται με ευκολία καθετί που προκύπτει στη ζωή τους; Οι Μπάντλερ και Γκρίντερ από την Καλιφόρνια πάντως το 1970 αναρωτήθηκαν και θέλησαν να ξεκινήσουν μία μελέτη βασισμένη σε μεθόδους ψυχολογίας που λειτουργούν θετικά. Έχοντας ως βασική αρχή το «αν ένας μπορεί να επιτύχει κάτι, οποιοσδήποτε άλλος μπορεί», έρχονται να εξηγήσουν πώς μπορείς να προβείς στην αυτόβελτίωση και στην προσωπική σου ανάπτυξη μέσα από τον λεγόμενο «νευρογλωσσικό προγραμματισμό» ή αλλιώς NLP.
Στον συγκεκριμένο όρο, το «νεύρο-» αναφέρεται στη συγκέντρωση πληροφοριών και στο πώς αυτές εγκαθίστανται στον εγκέφαλό σου μέσω των πέντε αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή, γεύση, όσφρηση), ενώ η «-γλώσσα» στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και πώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Ο «προγραμματισμός» κάνει λόγο για συμπεριφορικές συνήθειες και για το πώς να τις χρησιμοποιήσεις κατάλληλα προκειμένου να καταφέρεις αυτά που επιθυμείς. Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις νέες συμπεριφορές ή να επαναπρογραμματίσεις τις ήδη υπάρχουσες, σαν εξελιγμένο πρόγραμμα στον υπολογιστή, κι όλα αυτά μονάχα με τη δύναμη και τη σωστή χρήση της σκέψης. Ο NLP ξεκίνησε ως μέθοδος ψυχοθεραπείας για την καταπολέμηση των φοβιών, ενώ με τα χρόνια μετατράπηκε σε μέθοδο προσωπικής επιτυχίας. Κι όσο ασύνδετα κι αν σου φαίνονται όλα αυτά μεταξύ τους, σκέψου πως εν τέλει αυτό που σε κρατάει πίσω απ’ το να εξελιχθείς και να κάνεις πράξη όσα ονειρεύεσαι είναι οι φοβίες και το άγχος (που πηγάζει από συσσωρευμένες φοβίες).
Σκέψου εκείνον τον άνθρωπο που μονίμως κάτι κακό του συμβαίνει, που οτιδήποτε υπάρχει γύρω του αποτελεί πιθανό πρόβλημα. Μπορεί ο καιρός να είναι κάπως μουντός ενώ ήθελε να πάει βόλτα, να χρειάστηκε να κάνει υπερωρία στη δουλειά για να καλύψει έναν συνάδελφο, να καβγάδισε με το ταίρι και να τα ‘χει βάψει μαύρα. Ό,τι κι αν έρθει στον δρόμο του, ακόμα κι αν είναι καλό, δε θα μπορέσει να το αντιληφθεί, μιας και το μόνο που προσέχει είναι το σκοτάδι.
Όπως είπε και η Έλεν Κέλερ, «κράτα το πρόσωπό σου στο φως και δε θα βλέπεις σκιές». Σκέψου εκείνον τον άνθρωπο που όσες αναποδιές κι αν του έχουν τύχει, συνεχίζει να σε αντικρίζει με χαμόγελο, υπενθυμίζοντάς σου πως όλα περνάνε. Είναι αυτός που του μετέφερες έναν προβληματισμό σου και προσπάθησε αμέσως να σου βρει λύση αντί να σταθεί στο πρόβλημα, την ίδια ώρα που εσύ αναρωτιόσουν πώς καταφέρνει να κάνει τα πάντα ν’ ακούγονται απλά απ’ τη δική του οπτική γωνία και πού βρίσκει άραγε τόση δύναμη.
Ένας τρόπος να ορίσεις εσύ τις σκέψεις σου είναι να λειτουργήσεις ως τρίτο πρόσωπο. Γενικά, αποστασιοποιήσου από την κατάσταση όσο περισσότερο μπορείς. Σκέψου πως δεν είναι δικό σου το πρόβλημα αλλά ενός άλλου που απλώς στο εξιστορεί και προσπάθησε να του προσφέρεις την καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς να εμπλέκεσαι συναισθηματικά. Κι αν αυτό δε δουλέψει, δοκίμασε να δεις την κατάσταση ψυχρά, όσο δύσκολη και αξεπέραστη κι αν σου φαίνεται. Για παράδειγμα, ένας χωρισμός σίγουρα πονάει και πρέπει να μάθεις να ζεις χωρίς τον άνθρωπο που είχες φανταστεί πλάι σου, να αλλάξεις συνήθειες, να βιώσεις αρνητικά συναισθήματα, αλλά ποια θα μπορούσαν να είναι τα θετικά του; Μήπως που πήρες ένα σωρό μαθήματα και θα μπορείς πλέον να προχωρήσεις σε μια καινούρια σχέση πιο έμπειρος; Ή ακόμα και το γεγονός ότι πια δε χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις ή να αφήνεις πίσω τις προσωπικές σου ανάγκες; Σκέψου πως επιτέλους θα έχεις χρόνο να κάνεις εκείνο το ταξίδι που ανέβαλες καιρό γιατί δεν έβρισκες χρόνο!
Το μυαλό είναι κινητήριος δύναμη και είναι στο χέρι σου να κατανοήσεις τον τρόπο που λειτουργεί και να το ελέγξεις. Όταν συνειδητοποιήσεις πως εσύ ορίζεις τις σκέψεις σου και το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτείς διαφορετικά, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Κι όταν έρθει η μέρα που θα τα έχεις καταφέρει κι ό,τι προκύπτει θα είσαι σε θέση να το αντιμετωπίζεις, θα δεις πόσο καλά θα αισθάνεσαι με τον εαυτό σου.
Όλα εξαρτώνται απ’ το τι θες να σκέφτεσαι. Όλα μπορούν να ανατραπούν, αλλά αυτό δε γίνεται εν μία νυκτί. Μέσω καθημερινής και συνεχούς προσπάθειας το μυαλό σου μπορεί να μάθει να ανακυκλώνει συστηματικά την ιδέα της εξέλιξης, την ιδέα ότι όλα είναι παροδικά και πως ό,τι κι αν συμβεί έχει και θετική πλευρά. Όταν δε θα στέκεσαι πια σε κάθε πρόβλημα, θα δεις πως οι δρόμοι για μια επιτυχημένη και πιο χαρούμενη ζωή είναι περισσότεροι απ’ όσοι νομίζεις κι ανοίγονται διάπλατα μπροστά σου περιμένοντας να τους διαβείς.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.