Μεταφερόμαστε νοερά σε μια ορκωμοσία στο πανεπιστήμιο του Newcastle. Εκεί μια κοπέλα, ενώ την κάλεσαν να παραλάβει το πτυχίο της, μόλις κατάφερε να το κρατήσει στα χέρια της, εμφανίστηκε το αγόρι της, το οποίο μπροστά σ’ όλους της έκανε πρόταση γάμου. Η ίδια εμφανώς σοκαρισμένη αλλά και χαρούμενη, δέχτηκε την πρόταση και το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.
Φυσικά όμως, ένα τέτοιο γεγονός, δε θα μπορούσε να μη σχολιαστεί από τους χρήστες του Twitter οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, όπου η μία υποστήριζε τον νεαρό και τη ρομαντική του κίνηση και σκέψη προς την κοπέλα του, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των χρηστών τον χαρακτήρισε εγωιστή και τον κατηγόρησε για την πράξη του, αφού θεωρήθηκε ότι δεν άφησε την κοπέλα του να απολαύσει και να χαρεί μια σημαντική στιγμή για την επερχόμενη καριέρα της, όπως η στιγμή που της δίνεται το πτυχίο της -που ένα Θεός ξέρει πόσο μπορεί να ζορίστηκε για να το πάρει.
Εντάξει μπορεί να ήθελε και το παλικάρι να συνδυάσει δυο σημαντικές -κατ’ αυτόν- στιγμές της κοπέλας σε μία και να την κάνει να χαρεί ακόμα περισσότερο, αλλά ας περίμενε βρε παιδί μου να βγει τουλάχιστον έξω από την αίθουσα της ορκωμοσίας, αν βιαζόταν τόσο!
Η πρόταση γάμου είναι από μόνη της ένα βαρυσήμαντο γεγονός και κανονικά δε θα έπρεπε να συγχέεται με άλλα σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου. Και κυρίως γιατί το άτομο που βιώνει τις πολλαπλές εκπλήξεις, δεν μπορεί να χαρεί εξ’ ολοκλήρου αλλά και στο ακέραιο αυτό που του συμβαίνει. Δε γίνεται εκεί που είναι ήδη συγκινημένη η άλλη με το πτυχίο και παίρνει το θάρρος να βαδίσει μπροστά να πάει να το πάρει, να την κόβει κάποιος και να της πετάει ότι η σχέση της περνάει εκείνη τη στιγμή σ’ άλλο λέβελ και ότι αλλάζει και ο ερωτικός της τομέας πέρα από τον επαγγελματικό. Κρασάρει ο εγκέφαλος, πώς να το κάνουμε;
Άσε που σ’ ένα μη ιδανικό σενάριο, που η κοπέλα θα ήθελε να το συζητήσει πρώτα ή θα ήθελε να το σκεφτεί, θα αισθανόταν άβολα και θα δυσκολευόταν να πει όχι μπροστά σ’ όλον το κόσμο που παρακολουθούσε εκείνη τη στιγμή. Είπαμε, έχει κάποιος την αυτοπεποίθηση ότι μια τόσο μεγάλη στιγμή για τη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να συγκριθεί με την πρόταση γάμου και να θεωρηθεί και αυτή το ίδιο σημαντική, έχει και τόση αυτοπεποίθηση ότι θα πει και το μεγάλο «ναι»; Πολύ ριψοκίνδυνα παίζει.
Καλό θα ήταν τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας να τα προσφέρουμε στον άλλον όταν θα μπορεί να τα φυλάξει στο μυαλό και την καρδιά του σε ξεχωριστά σημεία. Θες να είναι ιδιαίτερη η πρόταση γάμου; Πηγαίνετε ένα ταξίδι σ’ ένα όμορφο μέρος. Μάζεψε όλους τους φίλους και συγγενείς, πηγαίνετε κάπου έξω όλοι μαζί και καν’ το εκεί αν θέλεις και πιστεύεις ότι θα άρεσε στον άνθρωπό σού να έχει δίπλα του κόσμο που αγαπάει. Αλλά καν’ το μόνο του, χωρίς να συνδυάσεις άλλα γεγονότα. Για να μπορεί και το άλλο άτομο να απολαύσει τη στιγμή και να έχει τον χρόνο να νιώσει, να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει κάθε μοναδικό συναίσθημα που μπορεί να προκύψει. Οι μεγάλες στιγμές δεν είναι για να μπλέκουν. Παράγουν ήδη από μόνες τους μεγάλο συναισθηματικό φορτίο το οποίο δεν μπορείς να το διαχειριστείς επί δύο. Θα μπουκώσεις και δε θα χαρείς τίποτα όπως πρέπει. Και είναι κρίμα να μην μπορείς να απολαύσεις στο μέγιστο αυτές τις στιγμές.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.