Σεπτέμβρης. Αν έχεις ανοιχτό παράθυρο και μένεις κοντά σε σχολείο, σίγουρα θα ακούσεις το κουδούνι να ξαναχτυπάει από νωρίς με συνοδεία τις φωνές των παιδιών. Αν θες να κοιμηθείς αλλά είσαι και λίγο άτυχος και μένεις κοντά σε λύκειο, θα ακούς βρισιές και τραπ να παίζει στη διαπασών από φορητά ηχειάκια. Κάτι τέτοιες εποχές όμως θα θυμηθείς και τις δικές σου σχολικές εμπειρίες μέχρι ο νους σου να σταματήσει στα πρώτα φοιτητικά χρόνια. Πάμε να κάνουμε μια αναδρομή σε όσα δε μας προειδοποίησε κανείς ότι θα ζήσουμε στη σχολή μας και τα μάθαμε μόνοι μας. Όσο για ‘σένα πρωτοετή που μας διαβάζεις, ακολουθούν tips, κράτα σημειώσεις!
1. Γραμματεία σου λένε κι εσύ σκέφτεσαι οργάνωση
Εδώ που τα λέμε είναι λογικό. Περνάς σε πανεπιστήμιο, για γραμματεία ακούς και νομίζεις πως όλα θα είναι οργανωμένα, ήσυχα και πως θα κάνεις τη δουλειά σου σε ένα λεπτό. Έλα όμως που μόλις φτάσεις λίγο πριν τη γραμματεία θα βρεις απέξω όσους ήρθαν από το καρναβάλι της Ξάνθης και κάτι εναπομείναντες από το Πατρινό. Άσε που η αναμονή και η ανοργανωσιά ξεπερνάει αυτή των δημόσιων υπηρεσιών. Ίσως πάλι, να νομίζεις πως η γραμματεία είναι εκεί για να σου λύσει όποια απορία έχεις σχετικά με το τμήμα σου. Μέγα λάθος! Ειδικά τις μέρες των εγγραφών, αν όχι όλο το χρόνο, το άτομο που θα βρίσκεται στη γραμματεία, μεταμορφώνεται σε κέρβερο. Καλύτερα μείνε με την απορία βρε παιδάκι μου, ή αν σου είναι τόσο σημαντική, ρώτα έναν καθηγητή, την καθαρίστρια ή περίμενε την επιφοίτηση. Περισσότερες πιθανότητες θα έχεις να πάρεις απάντηση.
2. Θα βρεθούν άτομα που θα θέλουν να σε βοηθήσουν
Φτάνοντας στη γραμματεία, θα δεις κάποια άτομα πολύ φιλικά και προσβάσιμα που ωσάν μεσσίες θα προσπαθήσουν να σου δείξουν το δρόμο του πανεπιστημίου και να σου λύσουν απορίες. Θα ενδιαφερθούν να σε γνωρίσουν και να σε βοηθήσουν με τα μαθήματα της σχολής σου, το πολύ πολύ να σου πουν πως έχουν και κονέ για φτηνό μπουκάλι στο Βέρτη. Μην αγχωθείς, δεν έχουν απώτερο σκοπό να σε απαγάγουν. Να μπεις στην κομματική τους παράταξη θέλουν μωρέ, άντε και μια ψήφο στις φοιτητικές εκλογές, άντε και να κατεβαίνεις μαζί τους σε πορείες. Σε περίπτωση που θες να απέχεις από κάτι τέτοια, απέφυγε να ανταλλάξετε κινητά και social. Διαφορετικά μάντεψε ποιανού οθόνη θα ανάβει κάθε λίγο και λιγάκι.
3. Αλλιώς τη φαντάζεσαι και αλλιώς είναι
Τι κι αν ονειρεύεσαι από παιδί να περάσεις Κοινωνιολογία, τι κι αν η Αρχιτεκτονική σου φαίνεται ευκολάκι, αφού είσαι καλός στο σχέδιο; Ακόμα κι εσύ που πριν περάσεις στη Δημοτικής, κοίταξες τα μαθήματα που θα διδαχθείς και είπες «οκ, το ‘χω», όταν θα ξεκινήσεις τα μαθήματα θα δεις πως άλλα περίμενες και αλλιώς σου φαίνονται στην πράξη. Άλλος μπορεί να τα θεωρήσει εύκολα και να του φανούν βουνό ή και μη ενδιαφέροντα απ’ ότι περίμενε, ενώ άλλοι μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα και να αγαπήσουν παραπάνω τη σχολή που επέλεξαν. Όλα στο πρόγραμμα είναι, εμείς ευχόμαστε πάντως να ισχύσει για σας το καλό σενάριο.
4. Η διάρκεια φοίτησης δεν καταλαβαίνει εξάμηνα
Μπαίνεις και νομίζεις ότι θα περάσουν έξι ολόκληροι μήνες, 13 εβδομάδες μαθημάτων σου λένε και μόλις ξεκινήσεις, το πότε θα φτάσεις στην εξεταστική, ούτε που θα το καταλάβεις. Ο χρόνος κυλάει σε fast forward μέχρι τη μέρα που θα δώσεις το πρώτο σου μάθημα και νομίζεις πως πέρασε με το ζόρι ένας μήνας. Και μη νομίζεις πως στα επόμενα εξάμηνα θα πιστεύεις πως τα πράγματα θα πάνε με κανονικούς ρυθμούς και πως το εξάμηνο πέρασε πολύ γρήγορα γιατί ήταν το πρώτο σου. Για πότε θα δεις τον επόμενο Σεπτέμβρη να έρχεται, δε φαντάζεσαι!
5. Τα προγράμματα μελέτης -αρχικά- δε θα λειτουργούν
Εσύ που συνήθισες να παίρνεις πάντα καλούς βαθμούς, αλλά και εσύ που ήσουν κάπως μέτριος στο λύκειο και θες να πάρεις τα πάνω σου στο πανεπιστήμιο, σαν πρώτη κίνηση είναι να βγάλεις ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα διαβάζεις για να μη σας έρθουν όλα μαζί στην εξεταστική και τρέχεις και δε φτάνεις. Ας κρατήσουμε λοιπόν ενός λεπτού σιγή για το διάβασμα που δε θα κάνεις. Όσο και να θες, η νέα τάξη πραγμάτων, οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις, οι νέες εμπειρίες που θα ζήσεις θα σε βγάλουν από το πρόγραμμα που είχες στο μυαλό σου να τηρήσεις, κι αυτό είναι εντάξει! Δε θα τελειώσει η ζωή σου αν μείνεις σε ένα μάθημα ή αν γράψεις 5 αντί για 8.
6. Θα αλλάξει η ζωή σου
Είτε το αντιληφθείς να γίνεται, είτε όχι, θα αρχίσεις να αλλάζεις. Η νέα σου καθημερινότητα, ο καινούργιος κύκλος ο οποίος θα σε περιβάλλει, είναι ερεθίσματα που δεν πρόκειται να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Θα δεις τα ενδιαφέροντά σου να αλλάζουν, οι απόψεις σου να διαμορφώνονται διαφορετικά, να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς και ίσως και να αλλάζουν οι άνθρωποι γύρω σου. Κι όταν συμβαίνει αυτή η αλλαγή, όσο τρομακτική και αν μοιάζει, όσο κι αν δε γνωρίζεις τα νερά της, απόλαυσέ τη γιατί σε εξελίσσει και σε παίρνει μακριά από τη στασιμότητα.
7. Η σχολή μπορεί και να περιμένει -λίγο.
Η ένταξή σου στο πανεπιστήμιο, θα σε εντάξει επίσημα και στην ενήλικη ζωή σου. Είναι λογικό να παρασυρθείς από την καλοπέραση, ή από την πολύ ανεξαρτησία (αν μένεις πρώτη φορά μόνος σου σε άλλη πόλη) και να αφήσεις λίγο τη σχολή στη μοίρα της. Κι αυτό είναι οκ. Κάποιοι χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω από άλλους, να πάρουν μια ανάσα, να ζήσουν λίγο τη νέα φάση τους και μετά πιο συνειδητά και πιο ώριμα να επιστρέψουν και να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά. Αρκεί να πάρεις τόσο χρόνο όσο χρειάζεσαι, γιατί ό,τι αφήνεις, σε αφήνει. Αν αποκοπείς πλήρως από τη σχολή, μετά θα σου είναι δύσκολο να επανενταχτείς. Όχι ακατόρθωτο, αλλά δύσκολο. Γι’ αυτό, κράτα ισορροπίες.
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη ζωή σου κι εμείς ευχόμαστε ολόψυχα να το απολαύσεις στο έπακρο. Όπως λένε κι όσοι το έζησαν πολύ πριν από εμάς, σαν τη φοιτητική ζωή δεν έχει! Καλή αρχή!