Τετάρτη βράδυ σ’ ένα ταβερνάκι, εσύ, η σχέση σου κι η παρέα σας. Ενώ όλα κυλούν όμορφα, να σου μια άκυρη σκέψη ξεπηδάει από το μυαλό σου για να σου θολώσει τη βραδιά. «Έτσι ακριβώς δεν κάθονταν και πριν καιρό όλοι μαζεμένοι, πριν υπάρξω εγώ;» Κι όλες οι επόμενες σου σκέψεις, θα συνοδεύονται από ερωτηματικά. Αν γελούσαν περισσότερο, αν συμπαθούσαν το πρώην ταίρι του συντρόφου σου παραπάνω. Το σκότος κι η ανασφάλεια καταλαμβάνουν το κεφάλι σου χωρίς να σου αφήσουν περιθώριο να σκεφτείς λογικά και να περάσεις όμορφα. Ξαφνικά θα νιώσεις ένα σφίξιμο στο στομάχι και ένα μυρμήγκιασμα στην καρδιά. Για λίγο θα παγώσεις. Θ’ αναρωτηθείς τι φταίει, τι είναι αυτό που μόλις ένιωσες.

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ζηλέψει κάποιον λίγο ή πολύ. Είτε υπήρχε λόγος, είτε όχι και ήταν απλώς απόρροια δικών μας ανασφαλειών. Ακόμα κι αν το κάνουμε μέχρι σήμερα ή αν το μειώσαμε σημαντικά, η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που εμφανίζεται σε πάσης φύσεως σχέσεις, αλλά κυρίως δεσπόζει στις ερωτικές. Ήξερες όμως ότι έχει κι επίσημη ονομασία; Συγκεκριμένα, αποτελεί το σύνδρομο της Ρεβέκκα, όπου η ονομασία του προκύπτει από το μυθιστόρημα Rebecca της Dame Daphne du Maurier και μάλιστα ο Άλφρεντ Χίτσκοκ την έκανε και ταινία! Σ’ αυτήν θα εντοπίσουμε μια νεαρή κυρία που επιλέγει να παντρευτεί έναν γέρο εκατομμυριούχο. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν όλοι όσοι ζουν στο σπίτι μαζί τους αρχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτήν και να τη συγκρίνουν με την πρώην σύζυγο. Και κάπου εκεί, ξεκινούν οι δικές τις ανασφάλειες.

 

 

Έτσι κι εσύ, από τη στιγμή που θα έρθεις αντιμέτωπος μ’ ένα τέτοιο συναίσθημα, οι βασικές εκδοχές είναι δύο. Είτε θα το εξωτερικεύσεις, είτε θα το κρατήσεις για τον εαυτό σου. Στην πρώτη περίπτωση -που είναι κι η πιο συνηθισμένη- οι επιπτώσεις βαραίνουν τη σχέση. Πιθανόν ένας καβγάς να ξεκινήσει, εντάσεις, κλάματα και σκηνές μπροστά σε τρίτους, θα δημιουργήσουν ένα γκρίζο σύννεφο γύρω από τη σχέση σας κι αυτό μόνο θετικό δεν είναι. Φυσιολογικά στα πλαίσια μιας σχέσης θα υπάρξουν κι αυτές οι στιγμές, δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα, όμως όπως και σε κάθε τι άλλο, χρειάζονται όρια, τα οποία αν καταπατηθούν θα αρχίσουν να αλλοιώνουν τη σχέση.

Αν αποφασίσεις να το κρατήσεις για τον εαυτό σου, ναι μεν γλυτώνεις τα προαναφερόμενα, αλλά δημιουργείς ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στον εαυτό σου. Μαθαίνεις να πνίγεις όσα νιώθεις, να τοποθετείς αυτοβούλως τον εαυτό σου σε υποδεέστερη θέση και να γεμίζεις το κεφάλι σου με άσχημες σκέψεις που απλώς θα γιγαντώνονται όσο μένουν ανέκφραστες. Οι ανασφάλειες θα αρχίζουν ν’ αυξάνονται και κάθε μέρα θα σου είναι ολοένα και πιο δύσκολο ν’ απαλλαγείς από αυτές και να ξεπεράσεις τις αιτίες που σου προκάλεσαν τη ζήλια.

Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύπτει λόγω δικών σου ανασφαλειών και είναι στο χέρι σου να τις ξεπεράσεις και να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και με το ταίρι σου. Αρκεί να σκέφτεσαι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ναι όντως πέρασε κάποιες μοναδικές στιγμές με την πρώην σχέση, όπως κι εσύ με τις δικές σου. Δεν ωφελεί να χαλάς τις στιγμές σας για το παρελθόν. Δεν είναι απίθανο, επίσης, η αναδρομική αυτή ζήλια να προκύπτει από το ταίρι σου. Να είναι αυτός ο άνθρωπος που σε συγκρίνει και τοποθετεί την πρώην σχέση του στο βάθρο της τελειότητας, το οποίο είναι δύσκολο έως κι ακατόρθωτο να φτάσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για ν’ αλλάξεις τις συνθήκες της σχέσης σας, μιας και το πρόβλημα ανήκει καθαρά στο ταίρι σου. Εκείνος έχει μια δική του ιεραρχία και σου έχει καταστήσει σαφές σε ποια θέση κατατάσσεσαι εσύ. Έτσι λοιπόν, το μόνο που θα κερδίσεις είναι περισσότερες ευκαιρίες να μειωθεί σημαντικά η αυτοεκτίμηση κι η αυτοπεποίθησή σου, έχοντας παραμάσχαλα κι ένα τσουβάλι ανασφάλειες για ενθύμιο.

Αφορμές για ζήλια θα υπάρχουν σε κάθε σχέση που κάνεις. Σημασία έχει να ξεχωρίσεις ότι δε χρειάζεται να παλεύεις με κανένα φάντασμα και πως η ζήλια έχει μόνο αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση. Μπορεί να φοβάσαι να μη φύγει, μην προτιμήσει κάτι καλύτερο από σένα. Αλλά σκέψου. Θες κάποιον που να είναι μαζί σου μόνο επειδή δεν έχει άλλες επιλογές τριγύρω ή έχεις φροντίσει να μην έχει; Ή να επιλέγει ελεύθερα και συνειδητά να είναι πλάι σου ενώ θα μπορούσε να είναι με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο; Κάποιον που παρά τον «ανταγωνισμό», είσαι η μόνη επιλογή.

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου