Ο ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή μας. Το κρεβάτι μετά από μια δύσκολη μέρα φαντάζει ως η ύψιστη επιβράβευση, ενώ ο αποχωρισμός μας το πρωί είναι πολύ δύσκολος. Καθένας από εμάς έχει βρει τα δικά του κόλπα, ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις διαθέσιμες ώρες και να ξεκουράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ανάσκελα ή στο πλάι, με απαλή μουσική ή με πλήρη ησυχία, με φωτάκι ή στο απόλυτο σκοτάδι, προσαρμόζουμε το περιβάλλον μας στις συνθήκες που μας καλύπτουν για να είναι ο ύπνος μας ποιοτικότερος.

Υπάρχει, ωστόσο, μια συνιστώσα που πολλοί λησμονούμε κι αυτή δεν είναι άλλη από τα ρούχα που φοράμε όταν κοιμόμαστε. Η προοπτική μιας ζεστής, χνουδωτής πιτζάμας τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι πράγματι πολύ δελεαστική, εάν όμως δοκιμάσουμε να ξαπλώσουμε γυμνοί, όπως είμαστε καθορισμένοι από τη φύση μας, θ’ ανακαλύψουμε πως υπάρχουν πολλαπλά οφέλη. Σε μια πρώτη απόπειρα μπορεί να φανεί περίεργο ή «ξένο», αλλά το σώμα μας θα μας ευχαριστήσει γι’ αυτήν την επιστροφή στη φύση. Διάβασε παρακάτω μερικές γυμνές αλήθειες και σκέψου ν’ αλλάξεις συνήθειες.

 

Καλύτερη ποιότητα ύπνου- Αποκοιμιόμαστε γρηγορότερα

Όταν νυστάζουμε και θέλουμε να κοιμηθούμε, το σώμα μας ρίχνει τη θερμοκρασία του, διαδικασία που εμποδίζεται από την παρουσία ζεστών ρούχων και σκεπασμάτων. Η πλεονάζουσα εσωτερική θερμότητα που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να διατηρήσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς του, προκαλώντας μας αϋπνίες και κακό ύπνο.

 

Βελτίωση της υγείας του δέρματος

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας φοράμε ρούχα που περιορίζουν το σώμα μας και ιδιαίτερα συγκεκριμένες περιοχές που κρύβονται κάτω από δύο και τρεις στρώσεις υφασμάτων. Εάν το βράδυ πετάξουμε στην καρέκλα ρούχα κι εσώρουχα επιτρέπουμε στο δέρμα μας να αναπνεύσει καλύτερα, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην καλύτερη υγεία του. Περιοχές όπως οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και οι πατούσες μπορούν να επωφεληθούν κατά τη διάρκεια ενός γυμνού ύπνου.

 

Εξισορρόπηση αρτηριακής πίεσης

Η άνεση του οργανισμού όταν δεν περιορίζεται από λάστιχα κι υφάσματα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη αιμάτωση του σώματος. Η καρδιά, ο εγκέφαλος κι οι μύες λειτουργούν καλύτερα χάρη σ’ αυτήν, ενώ τα ανεβασμένα επίπεδα οκυτοκίνης (γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης») που προκαλούνται από την επαφή του γυμνού σώματος με ένα άλλο ή ακόμα και με τα σκεπάσματα, ρίχνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

 

Μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος όταν κοιμόμαστε γυμνοί ρίχνει και τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο μεταβολισμός κι η άμυνα του οργανισμού και θωρακίζεται απέναντι στην εμφάνιση επικίνδυνων και χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και η καρδιοπάθεια.

 

Προστασία γεννητικών οργάνων

Η συνεχής επαφή των γεννητικών οργάνων με εσώρουχα, σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες κι υγρασία στην περιοχή, περιβάλλοντα προσφιλή για την ανάπτυξη μυκήτων. Ένας ύπνος απαλλαγμένος από ρούχα κι εσώρουχα δρα ευεργετικά για άντρες και γυναίκες. Για τους άντρες ο ύπνος χωρίς εσώρουχα αποτρέπει την υπερθέρμανση των όρχεων διατηρώντας το σπέρμα υγιές, οδηγώντας μακροπρόθεσμα μέχρι και σε αύξηση της γονιμότητας. Για τις γυναίκες η ελευθερία κατά τον ύπνο σημαίνει λιγότερες κολπικές μυκητιάσεις. Ωστόσο, εδώ πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για ακόμα καλύτερη καθαριότητα. Για να έχουμε μόνο οφέλη από τον γυμνό ύπνο και όχι ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι η ανάπτυξη βακτηρίων, πρέπει να φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή και ν’ αλλάζουμε συχνά τα σεντόνια μας.

 

Εξισορρόπηση ορμονών

Κοιμώμενοι γυμνοί βοηθάμε το σώμα μας να επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Η ένταση της ημέρας αποβάλλεται και η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος βοηθάει στη μείωση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος, το στρες και τις λιγούρες. Επιπλέον η αυτορρύθμιση του οργανισμού ανεβάζει τα επίπεδα αυξητικών ορμονών στο σώμα και ισορροπεί την έκκριση μελατονίνης, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

 

Μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Ο ύπνος σ’ ένα δροσερό περιβάλλον- με θερμοκρασία ιδανικά από 15 έως 19 βαθμούς- σε συνδυασμό μ’ ένα γυμνό σώμα ενεργοποιεί το καφέ λίπος στους ενήλικες οδηγώντας σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων, τόσο κατά τη διάρκεια του ύπνου όσο και μέσα στη μέρα. Το καφέ λίπος είναι το λεγόμενο «καλό» λίπος που καίει την ενέργεια που βρίσκεται συσσωρευμένη στο λευκό «κακό» λίπος. Παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα παιδιά, ωστόσο μια μικρή ποσότητα υπάρχει και στον αυχένα των ενηλίκων. Επιπλέον, όταν κοιμόμαστε γυμνοί βοηθάμε τον οργανισμό μας να εκκρίνει περισσότερη λεπτίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της όρεξης. Έχει αποδειχτεί ότι όταν κοιμόμαστε με ρούχα καίμε περίπου 70 θερμίδες την ώρα, ενώ γυμνοί καίμε 20 περισσότερες.

 

Προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μας βιώνουμε πολλές στρεσογόνες και πιεστικές καταστάσεις. Γιατί λοιπόν να πιέζουμε τους εαυτούς μας και στον ύπνο; Κάνοντας στην άκρη τις πιτζάμες μας μπορούμε να αφεθούμε ολοκληρωτικά στην αγκαλιά του Μορφέα. Προσδίδει άλλο κύρος στην έννοια «ελευθερία» ο ύπνος χωρίς ρούχα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι προσφέρει και μια ξεγνοιασιά, μια μικρή δόση ανακούφισης από τις κοινωνικές νόρμες που σταθερά μας επιβάλλονται. Μάλιστα, το να κοιμόμαστε γυμνοί δεν είναι μια νέα, σύγχρονη τάση. Ήδη από τα αρχαία χρόνια υπήρχε παρότρυνση προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς, όπως πίστευαν, όταν κοιμάσαι με ρούχα δεν μπορείς να ονειρευτείς. Είμαστε τώρα για να λέμε όχι στα όνειρα; Όχι φυσικά, γδυθείτε!

 

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Η διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος απασχολεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Περνάμε ώρες μπροστά στον καθρέφτη παρατηρώντας τις ατέλειές μας και κάνουμε ο καθένας τον δικό του αγώνα για να πετύχουμε αυτό που άλλοι ορίζουν ως ιδανικό για εμάς. Όταν δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να μας ζήσουμε γυμνούς σε μια προσωπική στιγμή όπως είναι ο ύπνος, να νιώσουμε κάθε άκρη του κορμιού μας και να μην το πιέζουμε, ανοίγουμε την πόρτα στην εξοικείωση. Αγκαλιάζουμε το σώμα μας, το μαθαίνουμε και σταδιακά το αγαπάμε περισσότερο.

 

Αυξάνει την οικειότητα στα ζευγάρια

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Όταν δυο γυμνά σώματα αγκαλιάζονται, τα επίπεδα οκυτοκίνης αυξάνονται σημαντικά. Η ορμόνη τους αγάπης, του έρωτα, της ηρεμίας, της ευεξίας και της ηρεμίας δρα σαν άλλη μαγική νεράιδα που μας ηρεμεί, μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και να κοιμόμαστε καλύτερα. Ακόμα, όταν αποφασίζει το ζευγάρι να κοιμηθεί γυμνό κι αγκαλιασμένο, απολαμβάνει και τα πολλαπλά οφέλη που προσδίδει το άγγιγμα. Μειώνονται τα επίπεδα άγχους και οι σωματικοί πόνοι (δεν είναι τυχαίο που οι αγκαλιές χαρακτηρίζονται και θεραπευτικές), ενώ παράλληλα αυξάνεται και η οικειότητα μεταξύ τους. Παράπλευρο αποτέλεσμα είναι και η καλύτερη ερωτική ζωή. Όταν δεν υπάρχουν ρούχα ανάμεσά σας ο πειρασμός είναι μεγαλύτερος κι όλα γίνονται πιο εύκολα.

 

Bonus: Εξοικονομείς χρήματα κι ενέργεια

Δε χρειάζεται να αγοράζεις καινούριες πιτζάμες κι ο όγκος των ρούχων στο καλάθι με τα άπλυτα μειώνεται. Με την τιμή της κιλοβατώρας στα ύψη είμαστε για να πλένουμε πιτζάμες; Επιπλέον, όταν κοιμάσαι γυμνός είσαι έτοιμος το πρωί να μπεις στα ρούχα σου και να ξεκινήσεις τη μέρα σου, γλιτώνοντας περιττές κινήσεις που απαιτούν πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια όταν έχεις μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι.

Ένας καλός ύπνος είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να κλείσει όμορφα μια μέρα, όσο δύσκολη κι αν ήταν, και να ξεκινήσει ήρεμα η επόμενη. Βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου μας μπορούμε να λάβουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την υγεία αλλά και την ψυχολογία μας, μιας κι η νύστα μάς κάνει όλους λίγο πιο γκρινιάρηδες. Ο πιο απλός τρόπος για να μας βοηθήσουμε είναι ν’ αφήσουμε τις πιτζάμες στο συρτάρι. Ας μάθουμε να κοιμόμαστε γυμνοί, όπως μας έφτιαξε η φύση, ο Θεός, όπως μας γέννησε η μητέρα μας. Ίσως οι πρώτες δοκιμές να είναι λιγάκι αμήχανες, όμως με τον καιρό θα γίνει μια λατρεμένη συνήθεια, αφού μας προσφέρει τόσα. Μόνο, για παν ενδεχόμενο, ας έχουμε μια φόρμα κι ένα μπλουζάκι στο κομοδίνο. Καλές οι γυμνές αλήθειες αλλά όχι για τα μάτια των γειτόνων.

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου