Ξεκινήσατε να μιλάτε, και τώρα; Το σύγχρονο φλερτ έχει γίνει αναίτια περίπλοκο και παράδοξα αποστασιοποιημένο. Τείνει να ξεκινά εξ αποστάσεως ως μια σωρεία από καρδούλες στις δημοσιεύσεις και στις ιστορίες σου, ενώ μια απάντηση καλεί το γλυκό να δέσει. Αρχίζει να υπάρχει μια επικοινωνία και σιγά-σιγά ξεκινάν συζητήσεις μέχρι πρωίας. Πιάνεις τον εαυτό σου να περιμένει το πολυπόθητο όνομα στις ειδοποιήσεις του κινητού σου και να ενθουσιάζεσαι, μα κάπου-κάπου αναρωτιέσαι αν αξίζει όλο αυτό, αν υπάρχει κάποια προοπτική στη μεταξύ σας σχέση ή αν απλά αμφότεροι περνάτε την ώρα σας γιατί δεν έχετε και κάτι καλύτερο να κάνετε. Στρέφεσαι στην παρέα για βοήθεια μα δεν ξέρεις πως τα σημάδια που ψάχνεις βρίσκονται εκεί, στα ίδια τα μηνύματα που διακαώς περιμένεις.

 

1. Δε σε θυμάται μόνο τα βράδια

Πρωτίστως επικεντρώσου στις ώρες που μιλάτε. Είναι ώρες μόνο βρικολάκων ή βρίσκετε χρόνο και μέσα στη μέρα, όταν και οι δύο είστε απασχολημένοι με την καθημερινότητά σας; Όπως και να το κάνουμε, άλλο ενδιαφέρον δείχνει να λαμβάνεις ένα μήνυμα όταν ο αποστολέας είναι στη δουλειά, ή έξω με φίλους ή όταν, τέλος πάντων, έχει πράγματα να κάνει για να γεμίσει τον χρόνο του και άλλο να σε θυμάται όταν δεν έχει τίποτα άλλο στο κεφάλι του ή όταν έχει πιει λιγάκι. Μην αδικούμε τα μεθυσμένα μηνύματα, μπορούν να γίνουν και πολύ όμορφα, αρκεί να συνοδεύονται από μια πρωινή καλημέρα. Αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο που φροντίζει να βρει πάντα ένα λεπτό για να σου απαντήσει, ό, τι κι αν κάνει, γιατί δείχνει πως σε θεωρεί -και θέλει να είσαι- κομμάτι της καθημερινότητάς του.

 

2. Δε σε αφήνει στο διαβάστηκε, ούτε σε γράφει επιλεκτικά

Από την άλλη, σίγουρα δεν αξίζει την προσοχή σου ένα άτομο που σε αφήνει στο διαβάστηκε ή σου απαντάει κατά το δοκούν, που μπορεί να εξαφανίζεται για μέρες χωρίς κάποιον προφανή λόγο, και να επιστρέφει σαν να μην τρέχει τίποτα. Ασφαλώς δεν πρέπει να έχεις την αξίωση να είστε διαρκώς πάνω από ένα κινητό με απαντήσεις ανά λίγα δευτερόλεπτα. Θα συμβεί κι αυτό, μα δε θα (πρέπει να) είναι το δεδομένο. Θα υπάρχει διαφορά ώρας στις απαντήσεις ναι, αλλά να είναι επειδή δουλεύει ή έχει κάποια υποχρέωση. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για εσένα, πολύ απλά, δε θα θέλει να σε αφήσει στο διαβάστηκε. Επιδιώκει την επικοινωνία μαζί σου, θέλει να έχει μια ροή ο λόγος σας, μια διαρκή συνέχεια. Αν συμβαίνει αυτό, δώσε μια ευκαιρία και ίσως προκύψει κάτι καλό.

 

3. Η συνομιλία σας έχει σταθερή ροή και πάντα προσπαθείτε αυτή να διατηρηθεί

Σημαντικό θετικό στοιχείο σε μια νέα (πιθανή) σχέση είναι κι η ικανότητά σας να διατηρείτε τη συνομιλία συνεχή κι ενδιαφέρουσα. Καμία αμήχανη κοιλιά, καμία μονολεκτική απάντηση. Αν το άτομο ενδιαφέρεται πράγματι για εσένα δε θα αφήσει χώρο για κάτι τέτοιο. Θα βρίσκει πάντα τρόπο να συνεχίσει τη συζήτηση, θα κάνει ουσιαστικές ερωτήσεις για να σε μάθει -όχι μόνο την καθημερινότητά σου αλλά εσένα ως άτομο, τα πιστεύω και τα θέλω σου, τις προτιμήσεις σου. Παράλληλα, στις συζητήσεις σας δε θα χωράνε μυστικοπάθειες. Κανένας δε θα υπεκφεύγει αλλά θα δίνει πλήρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις του άλλου γιατί, απλούστατα θα ενδιαφέρεστε να μάθετε και να σας μάθει ο άλλος. Για να καταλάβεις αν αξίζει να ασχοληθείς με την εκάστοτε περίπτωση, αναρωτήσου αν σε κάνει να βαριέσαι ή να νιώθεις άβολα. Αν η απάντηση είναι θετική, φύγε όσο είναι νωρίς. Διαφορετικά ζήσε το στο έπακρο!

 

4. Κάνετε και βαθιές συζητήσεις

Στην εποχή του Instagram και του γενικότερου φαίνεσθαι είναι, πράγματι, σπάνιο και όμορφο να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο να μιλάτε για το σύμπαν, τα αστέρια, την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας, τα μικρά και τα μεγάλα ερωτήματα που σας απασχολούν. Βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις, με μακρόσυρτες απαντήσεις για να χωρέσει όλη η σκέψη σας σε ένα μήνυμα. Αυτό και μόνο δείχνει έναν άνθρωπο γεμάτο, ένα μυαλό που συνοδεύει μια κάποια εξωτερική εμφάνιση. Γιατί θα σε τραβήξει η εμφάνιση ναι -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- όμως το μυαλό και ο τρόπος σκέψης είναι αυτά που θα σε κρατήσουν σ’ έναν άνθρωπο.  Κι αν σου φαίνονται αυτά που διαβάζεις ακραία ή υπερβολικά ρομαντικά, σκέψου τα εξής: Από τη μία έχεις έναν άνθρωπο που σου ζητάει διαρκώς φωτογραφίες, επαινεί συχνά την εμφάνισή σου και μιλάει αδιαλείπτως για εξόδους, ρούχα, ποτά. Από την άλλη, έχεις έναν άνθρωπο που σε ρωτάει αν κατά τη γνώμη σου ο Πλούτωνας πρέπει να θεωρείται πλανήτης, αν ο κομμουνισμός μπορεί να εδραιωθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία και αν η σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο πιστεύεις ότι ήταν αμιγώς φιλική, ποιον θα βρεις πιο ενδιαφέρον; Δώσε προτεραιότητα σ’ αυτόν που σε βλέπει ως άνθρωπο με σκέψεις και ιδέες, όχι μόνο σαν μια ωραία εμφάνιση.

 

5. Σέβεται τις απόψεις σου

Οι συνομιλίες μέσω μηνυμάτων σε λίγα διαφέρουν με τις δια ζώσης. Μπορεί να έχεις περισσότερο χρόνο να φιλοτεχνήσεις μια απάντηση, να γράψεις και να σβήσεις όσες φορές θέλεις μέχρι να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως οι αξίες που σε διαπνέουν ως άτομο φαίνονται στον τρόπο που μιλάς, όσο κι αν ενίοτε προσπαθείς να επιδείξεις κάτι διαφορετικό. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος σου απευθύνεται με ευγένεια και σεβασμό, δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει κάτι παραπάνω από εσένα. Σημείο-κλειδί αποτελεί η πρώτη φορά που θα διαφωνήσετε σε κάτι. Εκεί θα δεις πραγματικά αν το άτομο που έχεις απέναντί σου σε σέβεται, σε εκτιμά και σε θέλει γι’ αυτό ακριβώς που είσαι και για όλα όσα πρεσβεύεις. Αν, αντιθέτως, τα «πιστεύω» σου ευτελίζονται και αντιμετωπίζονται ως μη ορθά χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία από την απέναντι πλευρά, λήξε τη συζήτηση και απομακρύνσου όσο είναι νωρίς.

 

6. Κανονίζει πράγματα για εσάς και δε μένει στα social

Τελευταίο μα, ίσως, εξίσου σημαντικό δείγμα ότι αξίζει να ασχοληθείς μ’ ένα άτομο που δεν έχεις βρεθεί ποτέ δια ζώσης είναι η επιθυμία του να πάψει να είναι μόνο αυτό. Ακούγεται περίπλοκο, μα στην πραγματικότητα είναι απλό. Δε σου λέει «να κανονίσουμε καμιά μέρα, άμα βολέψει, να βρεθούμε». Σου λέει «Το Σάββατο έχω ρεπό και ξέρω μια πολύ καλή καφετέρια. Τι θα έλεγες να πιούμε εκεί μαζί τον καφέ μας; Θέλω πολύ να περάσω χρόνο μαζί σου». Βλέπεις τη διαφορά; Ένας άνθρωπος που αξίζει τον χρόνο και το ενδιαφέρον σου δε θέλει να σε ξέρει μόνο από μια οθόνη. Θέλει να ακούσει το γέλιο σου, να δει τα λακκάκια και τις ρυτίδες που σχηματίζονται σε κάθε σου χαμόγελο κι αν όλα πάνε καλά, στο τέλος της ημέρας να σε αγκαλιάσει και -γιατί όχι- να σε φιλήσει.

 

Το πρώτο στάδιο της επικοινωνίας, αυτό το άχαρο μα πολλές φορές δυνατό αλισβερίσι που γίνεται πίσω από μια οθόνη, συχνά προκαλεί πονοκεφάλους για την πιθανή έκβασή του. Θέλεις να το ζήσεις μα δεν ξέρεις αν αξίζει τον κόπο. Κάτι σαν να πας να νιώσεις αλλά φοβάσαι και σου βάζεις φρένο. Στην πραγματικότητα, όλα τα σημάδια που χρειάζεσαι για να δεις αν πράγματι έχει κάτι θετικό να προσμένεις από μια πιθανή σύνδεση βρίσκονται μπροστά σου. Αναγνώρισέ τα και κρίνε τα αντικειμενικά. Μην εθελοτυφλείς σε πιθανά αρνητικά στοιχεία γιατί θα είναι εκεί και θα σε τρώνε σταδιακά. Αν η τύχη σ’ ευνοεί και βρίσκεις μόνο καλά στοιχεία στην επικοινωνία σας, επίσπευσε μια δια ζώσης συνάντηση για να βεβαιωθείς ότι πράγματι θέλεις να δώσεις μια ευκαιρία και ζήσε το.

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου