Οι περισσότεροι από εμάς τη γνωρίσαμε ως την εκκεντρική, ιδιαίτερη και ολίγον τι περίεργη Έιμι, αυτοανακυρηχθείσα κολλητή της εκ διαμέτρου αντίθετης Πέννυ και κοπέλα του λατρεμένου- κι εξίσου ιδιαίτερου- Σέλντον στο Big Bang Theory. Η Μαγίμ Μπιάλικ, γεννημένη σαν σήμερα το 1975 είναι στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα από μια πολύ καλή ηθοποιός που, όμως, έχει και κάποια κοινά στοιχεία με τον ρόλο που την καθιέρωσε.
Γεννημένη στην Καλιφόρνια σε μια οικογένεια Εβραίων μεταναστών αναζήτησε τα πατήματά της αναφορικά με την πίστη και τη θρησκεία πέρα από την αυστηρή εβραϊκή κοινότητα όπου μεγάλωσε κι από το 2013 αυτοπεριγράφεται ως «ένθερμη ζιωνίστρια». Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η Μαγίμ από πολύ νωρίς έδειξε την κλίση της στις φυσικές επιστήμες, φτάνοντας να αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με πτυχίο στη νευροεπιστήμη. Φυσικά, η αφοσιωμένη επιστήμονας δεν έμεινε εκεί. Απέκτησε διδακτορικό στον κλάδο αυτό και έχει συγγράψει διατριβή σχετική με τη Φιλοσοφία στη Νευροεπιστήμη. Η διδακτορική της διατριβή αφορά την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε εφήβους με σύνδρομο Prader-Willi, γεγονός που από μόνο του δείχνει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά της και την κοινωνική της ευαισθησία. Πώς, λοιπόν, μια γυναίκα επιστήμονας βρέθηκε στην τηλεόραση;
Ήδη από τα σχολικά της χρόνια η Μπιάλικ έδειξε το ενδιαφέρον της για την ηθοποιία. Συγκεκριμένα, ανέλαβε τον πρώτο της ρόλο σε ηλικία 12 χρονών κι έκτοτε έχει παίξει σε διάφορους ρόλους σειρών και θεατρικών παραστάσεων. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκε στο βίντεο κλιπ του Μάικλ Τζάκσον, στο τραγούδι “Liberian girl”. Βέβαια, ο ρόλος που την έκανε γνωστή στο ευρύτερο κοινό και την καθιέρωσε ως μία από τις πλέον αγαπημένες προσωπικότητες σε sitcom σειρά ήταν εκείνος της Έιμι Φάρα Φάουλερ στο Big Bang Theory. Η σειρά ήταν στον «αέρα» από το 2007 έως το 2019 και η Μαγίμ Μπιαλίκ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τρίτη σεζόν. Ο ρόλος της αυτός της έδωσε τέσσερις υποψηφιότητες για Emmy ενώ η ίδια της η προσωπικότητα ήταν αυτή που της έδωσε εξαρχής τον ρόλο.
Παράλληλα με την καριέρα της ως συμπρωταγωνίστρια, η Μπιάλικ ίδρυσε την ιστοσελίδα GrokNation το 2015, όπου μιλά για θέματα φεμινισμού, ακτιβισμού, πολιτισμού κι επιστήμης. Όσο γνωστή κι αν έγινε μέσα από τους ρόλους της, ποτέ δεν ξέχασε την ιδιότητά της ως επιστήμονας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αποστόμωσε δημοσιογράφους με τις απαντήσεις της σε άβολες συνεντεύξεις.
Μέσα από την ιστοσελίδα και τα προσωπικά της social media έχει εκφράσει τη στήριξή της στο Ισραήλ τόσο το 2014 όσο και σήμερα στον πόλεμο με τη Χαμάς, δηλώνοντας την αντίρρησή της στο αίτημα για παύση πυρών καθώς «σε καμία χώρα του κόσμου δε θα ζητούσαν να σταματήσει να προστατεύει τον εαυτό της, όταν δέχεται επίθεση από όλα τα σύνορά της». Εξίσου αμφιλεγόμενη ήταν και η θέση της απέναντι στην προφύλαξη των γυναικών από σ3ξουαλικές επιθέσεις. Η δημόσια δήλωσή της ότι «Σε έναν τέλειο κόσμο, οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να ενεργούν όπως θέλουν. Αλλά ο κόσμος μας δεν είναι τέλειος. Τίποτα -απολύτως τίποτα- δε δικαιολογεί τους άντρες για επίθεση ή κακοποίηση γυναικών. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς σχετικά με τον πολιτισμό στον οποίο ζούμε.», σήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς ήρθε να συμπληρώσει τη θέση της Μπιάλικ ότι η ίδια προφυλάχθηκε από σ3ξουαλικές επιθέσεις φορώντας σεμνά ρούχα και μη φλερτάροντας με άνδρες. Έμμεσα, θεωρήθηκε ότι υποδηλώνει πως ο τρόπος που ντύνεται μια γυναίκα «προκαλεί» σ3ξουαλική παρενόχληση και η ηθοποιός κλήθηκε σε live συζήτηση να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση της.
Μεγαλύτερη εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της σχετικά με την ανατροφή των δύο γιων της, καθώς σε πολλά σημεία φεύγει μακριά από όσα έχουμε συνηθίσει για τη μητρότητα. Η Μαγίμ Μπιαλικ έχει αναδειχθεί ως μια επιστήμονας που δε φοβάται να αμφισβητήσει τα συνηθισμένα στερεότυπα κι αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό στις απόψεις της για την ανατροφή παιδιών. Σε πολλές συνεντεύξεις της, έχει εκφράσει απόψεις που αντίκεινται στα κλασικά κοινωνικά πρότυπα για την ανατροφή των νέων. Η Μπιάλικ δηλώνει ένθερμη υποστηρικτής της μεθόδου θετικής πειθαρχίας και υιοθετεί πρακτικές που θα κάνουν κάθε Ελληνίδα μάνα ν’ αφρίσει. Επιγραμματικά, η διάσημη επιστήμονας υποστηρίζει τον θηλασμό μέχρι μεγάλη ηλικία, καθώς θεωρεί πως μέσω αυτού τα παιδιά δένονται με τη μητέρα περισσότερο, δεν επιμένει στη χρήση των λέξεων «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» για να διδάξει ευγενικούς τρόπους στα παιδιά της, προτιμά την κατ’ οίκον διδασκαλία αντί για τα δημόσια σχολεία, δίνοντας έτσι έμφαση στην προσωπική εξέλιξη με τους ρυθμούς κάθε παιδιού χωρίς την πίεση του συνόλου, χρησιμοποιεί θετικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης αποφεύγοντας της φωνές και την αυστηρή πειθαρχία και μιλά ήρεμα στα παιδιά της, εξηγώντας τους τη συνθήκη και θεωρώντας τα ισότιμα μέλη μιας συζήτησης. Επιπλέον, υιοθετεί την πρακτική της συγκοίμησης ακόμα και στη νηπιακή ηλικία, θεωρώντας πως έτσι επιτυγχάνονται πολλαπλά ψυχοσυναισθηματικά οφέλη και για το παιδί και για τους γονείς, δεν χρησιμοποίησε ποτέ πάνα για τα παιδιά της ενώ για τις γιορτές προτιμά οικονομικά και πρακτικά δώρα όπως πιτζάμες. Τέλος, δεν επιτρέπει στα παιδιά της να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε τεχνολογικά μέσα, για να διαφυλάξει την αυτοπεποίθησή τους από τις επιρροές του διαδικτύου. Μάλιστα, το πρώτο βίντεο που παρακολούθησε ο μεγάλος γιος της αφορούσε μια γέννα στο σπίτι, για να τον προετοιμάσει για τον ερχομό του αδερφού του (όπου, μάλιστα, έκοψε και τον ομφάλιο λώρο).
Κι αν στα αφτιά της μέσης ελληνική οικογένειας αυτά δεν ήταν ήδη αρκετά, η Μπιάλικ υιοθετεί τόσο για τα παιδιά της όσο και για την ίδια αυστηρά vegan διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο έχει δηλωσει πως φέρνει τα παιδιά της ηθικά και δεοντολογικά πιο «κοντά» με το φαγητό τους. Άλλωστε, υπάρχουν αμέτρητες πηγές πρωτεινών πέρα από το κρέας. Αν το παιδί κρυώσει, θα πιει κάποιο βότανο ή θα λάβει κάποια φυτική ομοιοπαθητική θεραπεία. Αυτό το «έλα να πιεις ένα ντεπονάκι» σίγουρα δεν υπάρχει για απλές ιώσεις.
Η Μαγίμ Μπιαλικ, αναδεικνύεται μια προκλητική και πρωτοποριακή προσωπικότητα που έχει συνδυάσει την ακαδημαϊκή αρτιότητα με τον κόσμο της τηλεόρασης. Η Μπιαλικ, επιστήμονας και επικοινωνιακή προσωπικότητα, παρουσιάζει μια φρέσκια προοπτική στην επιστημονική επικοινωνία, αναδεικνύοντας τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ των επιστημών και του ευρύτερου κοινού.
Η αντίφαση που εισάγει στη συζήτηση για την ανατροφή παιδιών αποτελεί καταιγιστική πηγή συζητήσεων. Μέσα από παραδείγματα συνεντεύξεών της, αναδεικνύονται αντικείμενα επικρίσεων και αποθέωσης, ενθαρρύνοντας το κοινό να σκέφτεται εκ νέου τα παραδοσιακά πρότυπα.
Με τον συνδυασμό της ανατρεπτικής προσέγγισης στην επιστήμη και τις προκλητικές απόψεις για την ανατροφή, η Μαγίμ Μπιαλικ διαμορφώνει μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που δεν παύει να εκπλήσσει και να εμπνέει. Αν και οι απόψεις της προκαλούν συχνά διχασμό, η εμπειρία και η εμπεριστατωμένη προσέγγισή της προς την επιστήμη ανοίγουν νέους ορίζοντες για την κοινωνική συζήτηση και την εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό, η Μαγίμ Μπιαλικ παραμένει ένα πρότυπο για τη σύγχρονη επιστήμη και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας.
Πηγή φωτογρσφίας: metro.co.uk
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου