Τι κοινό έχουν η Έδεσσα, η Αθήνα και το Spotify; Την 25χρονη Νεφέλη Μεγκ η οποία κάθε Τρίτη στις 17:00 «πιάνει την επικαιρότητα και τη σχολιάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό» στο podcast της «Μπούκλα 99». Η νεαρή απόφοιτος Νομικής, με την παρέα της γάτας της, της Μαρμελάδας και τη βοήθεια του πολύ καλού φίλου και ηχολήπτη της Γιάννη Τόμτση, καταφέρνει να σχολιάζει σοβαρά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της χώρας μ’ έναν τρόπο κατανοητό στον καθένα. Επεξηγεί το νομικό πλαίσιο κάθε γεγονότος που μας συνταράσσει καθημερινά και παραθέτει τη δική της -καυστική κι αυστηρή, πάντα εμπεριστατωμένη- άποψη, βοηθώντας μας να καταλάβουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας και πολύ συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε καν, ή έστω δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως.

Επειδή όμως, η επικαιρότητα μπορεί να μας ρίξει πολύ, η Νεφέλη φρόντισε να εντάξει στα επεισόδιά της τις σχέσεις, όπου μιλάει για δικά της βιώματα, ζητάει τη γνώμη των ακροατών της μέσω μηνυμάτων στο Instagram και μας προσφέρει άπλετο γέλιο. Είναι οι σκέψεις που κάνουμε και δεν τολμάμε να ξεστομίσουμε, είναι τα φάσκελα που ρίχνουμε στον εαυτό μας, είναι η εσωτερική μας φωνή σε μορφή podcast.

 

Ναι, οι γυναίκες βρίζουν

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει από φίλους, σχέσεις, οικογένεια τη γνωστή φράση «Μη βρίζεις, κοπέλα είσαι». Γιατί, ως γνωστόν, εν έτει 2023 οι κοπέλες οφείλουν ακόμη να είναι οι γλυκές κι αθώες υπάρξεις που έχουν μεγαλώσει με μπαλέτο γαλλικά και πιάνο και τίποτα παραπάνω. Ε, όχι. Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να φύγει το μπινελίκι από τα βάθη της ψυχής σου, να γεμίσει το στόμα σου με τη λέξη για να εκφράσεις το συναίσθημα που σε πνίγει. Υπάρχουν, ακόμη, κοπέλες που νιώθουν πιο άνετα να εκφράζονται βρίζοντας στις καθημερινές τους συζητήσεις. Αυτό δεν τις κάνει «νταλικέρηδες» ούτε (θα έπρεπε να) αποτελεί αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα τους.

 

Αν μια γυναίκα έχει πάει με πολλούς, δε χάνει την αξία της

Ο αριθμός ερωτικών συντρόφων ακόμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες. Ένας άνδρας με πολλές κατακτήσεις είναι «μάγκας», αλλά μια κοπέλα με τον ίδιο ακριβώς αριθμό ερωτικών συντρόφων είναι «εύκολη», «δημόσια μήτρα», «χαλασμένη κλειδαριά». Τα πράγματα όμως οφείλουν ν’ αλλάξουν ριζικά. Δεν καθορίζεται η αξία μιας γυναίκας από έναν αριθμό. Εάν εμμένει κανείς τόσο πολύ σ’ αυτό και δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί πως άλλα είναι τα ουσιαστικά πράγματα που καθορίζουν το ποιόν κάποιου, ας είναι τουλάχιστον δίκαιος και ν’ αντιμετωπίζει και τα δύο φύλα ως εξίσου «ανήθικα».

 

Το dirty talk δεν είναι για όλους

Είτε με τη μορφή sexting είτε δια ζώσης την επίμαχη στιγμή πολλοί είναι αυτοί που επιχειρούν να πουν κάτι που θ’ ανάψει το ταίρι τους ή που θα εκφράσει πλήρως τη δική τους έκσταση. Μόνο που δεν το καταφέρνουν πάντα. Ας αποδεχτούμε πως δεν το ‘χουμε όλοι με τα βρομόλογα. Κάποιοι μπορεί να το κάνουν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, χρησιμοποιώντας φράσεις πρωτότυπες και διεγερτικές. Άλλοι δεν μπορούν να το διαχειριστούν και γελάνε, άλλοι δεν ξέρουν πώς ν’ απαντήσουν και νιώθουν αμήχανα ενώ άλλοι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες αλλά καταλήγουν σαν τον Κατακουζηνό που έλεγε για το της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα. Ας το αφήσουμε σ’ αυτούς που ξέρουν.

 

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Κατά γενική ομολογία η ατομική υγιεινή πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν μιλάμε για καθαριότητα πριν την ερωτική επαφή. Η Νεφέλη, λοιπόν, υπενθυμίζει για το πλύσιμο των χεριών πριν την πράξη και τονίζει σε όποιον το επιθυμεί να μην ντρέπεται να το ζητήσει, καθώς -μιλώντας για το γυναικείο φύλο- ο γυναικείος κόλπος είναι αρκετά ευαίσθητο περιβάλλον και πολύ εύκολα μπορεί να προσβληθεί από μύκητες και βακτήρια.

 

Στον έρωτα δε χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις

Ο έρωτας σε αποδιοργανώνει, ταράσσει την καθημερινότητα και τον ψυχισμό σου και δύναται να είναι το πιο καθαρό κι αγνό συναίσθημα. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο δε χωράνε εξηγήσεις. «Γιατί σου αρέσει;» «Γιατί έτσι» κι η κουβέντα τελειώνει εκεί.

 

Η σύγχρονη γενιά θεωρεί τον έρωτα πιο τρομακτικό από την ερωτική επαφή

Στην εποχή που το συναίσθημα είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι αναμενόμενο οι νέοι ν’ αποφεύγουν κάθε εκδήλωσή του. Έτσι έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο να θεωρούν πιο cool τις καθαρά ερωτικές σχέσεις, ακόμα κι αν είναι «σχεδόν σχέσεις» και θολά τοπία. Η προοπτική του έρωτα και της ανάπτυξης συναισθημάτων τούς τρομάζει, γι’ αυτό τείνουν προς τα εφήμερα κι επιφανειακά. Οι ευαίσθητες και ρομαντικές ψυχές της γενιάς αυτής παλεύουν να βρουν τα δικά τους πατήματα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, χωρίς πάντα να το καταφέρνουν.

 

Το να μη σε ρωτάνε για σένα είναι red flag

Μιλάτε, βγαίνετε, διασκεδάζετε, ρωτάς για τη μέρα τους, τα ενδιαφέροντά τους κι εκείνοι απλώς απαντούν. Όλη η αδιαφορία που μπορεί να επιδείξει ένας άνθρωπος κρύβεται σ’ αυτήν του τη στάση. Δε σε ρωτάει για σένα γιατί πολύ απλά δεν τον νοιάζει να μάθει και βαριέται μέχρι και να προσποιηθεί. Ένα σημάδι που δεν πρέπει ν’ αγνοήσεις στις σχέσεις σου- φιλικές ή ερωτικές.

 

Μη υγιές είναι να σου δίνουν τα ελάχιστα για να έχετε «σχεδόν σχέση»

Σου χαρίζουν «μικρές στιγμές απόλαυσης και μια ψευδαίσθηση ευτυχίας» (Α ρε Νεφέλη τι ωραία που τα λες) για να έχουν τα έχουν όλα δικά τους. Σχεδόν σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ημίμετρα μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο αν είναι αμοιβαίες. Διαφορετικά ό ένας εκμεταλλεύεται τον άλλον και παίζει με τα συναισθήματά του σ’ ένα ρεσιτάλ χειριστικής συμπεριφοράς.

 

Τα δυστυχισμένα ζευγάρια πρέπει να χωρίζουν

Αυτονόητο; Όχι πάντα. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένα ζευγάρι που δεν περνάει καλά πλέον στη σχέση του να μην τη λήγει για λόγους καθαρά εγωιστικούς ή αλτρουιστικούς. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που σκέφτονται πώς θα χάσουν τη ρουτίνα τους- ακόμα κι αν αυτή είναι μαύρη- ή πώς θα μπουν ξανά στη διαδικασία αναζήτησης συντρόφου, εφόσον είναι καιρό έξω από τον χορό. Στη δεύτερη κατηγορία μπαίνουν μπροστά τα συναισθήματα που αναμφίβολα υπάρχουν. Πώς θ’ αφήσεις τον άνθρωπο που ζήσατε μαζί τόσα; Πώς θα το πάρει; Δε θέλεις να πληγωθεί κι ας ξέρετε κι οι δύο πως πια το μεταξύ σας δεν τραβάει. Χωρίστε παιδιά, μη ζορίζεστε άλλο.

 

Δε γυρνάμε σε πρώην

Μπορεί η μοναξιά να μας έχει καταβάλει, να νιώθουμε έντονα την ανάγκη να χαθούμε ξανά σε κάτι οικείο κι ασφαλές, αφού οι νέες περιπέτειες δεν έχουν -ακόμη- αποδώσει. Μπορεί απλώς να θέλουμε ξανά ν’ ασχοληθούν μαζί μας ή ν’ ασχοληθούμε εμείς με κάτι. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώην δεν είναι λύση. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Χωρίσατε για κάποιον λόγο κι αυτό πρέπει να θυμάσαι πριν στείλεις το μήνυμα της καταστροφής. Το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν έχει την ίδια νοστιμάδα, ενίοτε δεν τρώγεται καν.

 

Η ίδια η Νεφέλη, δέχεται καθημερινά πληθώρα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο για το περιεχόμενο του podcast της όσο και για την εμφάνισή της, τις εμπειρίες της και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, αφού στα κολλημένα μυαλά κάποιων αυτά είναι που καθορίζουν τη μόρφωση και την αξία της. Εκείνη δεν επηρεάζεται- δημοσίως τουλάχιστον. Τους γράφει όλους στην μπούκλα της και συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά, χαρίζοντάς μας αμέτρητες στιγμές γέλιου αλλά και σκληρές αλήθειες.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου