Έμμηνος ρύση ή κοινώς περίοδος. Ένα ορμονικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα μόνο στο σώμα μιας γυναίκας και γνωστοποιείται από την ίδια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους τριγύρω της. Εάν είσαι γυναίκα θα ταυτιστείς στο έπακρο. Εάν βρίσκεσαι στον κοινωνικό περίγυρο μιας γυναίκας, θα αποκτήσεις κατανόηση για συμβάντα που ίσως δυσκολεύτηκες να κατανοήσεις εξ’ αρχής. Σύμφωνα με έρευνες όμως, το γυναικείο φύλο δικαιώνεται για τους αστάθμητους παράγοντες στη συμπεριφορά του (κορυφώνεται κυρίως 5- 6 μέρες πριν την περίοδο και η ύφεση ξεκινά ακριβώς μετά).
Πρόκειται για το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο, γνωστό και ως PMS ( Premenstrual Syndrome). Περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που συμβαίνουν συστηματικά σε μια γυναίκα πριν, κατά τη διάρκεια ή προς το τέλος της έμμηνου ρύσης. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, επομένως και η εμπειρία κάθε γυναίκας όταν πλησιάζει το δικό της ραντεβού με τη φύση, ποικίλλει. Η υπερένταση ή οι υπερβολικές κοινοποιήσεις συναισθημάτων μπορούν να οφείλονται σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων εγκλωβισμένων σ’ ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Μια γυναίκα μπορεί συχνά πριν αδιαθετήσει να παρατηρήσει την εμφάνιση κοιλιακών πρηξιμάτων, πονοκέφαλο, παράλογη κούραση, έξαρση της ακμής κλπ. Κάλλιστα μπορεί να δει, επιπλέον, το άγχος, την αϋπνία και την κυκλοθυμία να την πολιορκούν με την τελευταία να προκαλεί συνεχείς διακυμάνσεις στη διάθεσή της σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.
Η επιστήμη μίλησε. Η κατηγορία γυναικών που βιώνουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα τα συμπτώματα του PMS φέρονται να αντιμετωπίζουν διαταραχές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στην ποιότητα ζωής τους σε ευρύτερο πλαίσιο. Σε κάποιες, μάλιστα, τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα έντασης, φαινόμενο που περιγράφεται ως Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD).
Έστω ο παράγων x, με τον οποίο συμβολίζουμε τη γυναικεία αυτοδιάθεση και y ο παράγων αντίκτυπος στον κοινωνικό περίγυρο. Στο πείραμα της ζωής θα έχεις, ίσως, κατά καιρούς τη θύμηση του εαυτού σου να ξεσπάει δίχως αύριο ή να φέρεται υπερβολικά σε καταστάσεις που απαιτούσαν ψυχραιμία, να εκρήγνυται σαν ηφαίστειο, σαν να επρόκειτο για το τέλος του κόσμου. Σαφώς και κάπου εδώ μπαίνει και ο χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του καθενός, αλλά και οι ορμόνες δίνουν το δικό τους ρεσιτάλ, κάνοντας τη ζωή δύσκολη, όχι μόνο της γυναίκας, αλλά και όλων των ανθρώπων, αφού μπορούν με τις δοσολογίες τους να παίξουν με τα αισθήματά μας.
Πιθανότατα έχεις κριθεί κι αυστηρά, διότι ξεπέρασες λεπτές γραμμές που η καταραμένη η ορμόνη σε προκάλεσε να ξεπεράσεις κι εσύ δέχτηκες την πρόκληση. Τους έκανες τη ζωή λίγο πιο δύσκολη και παγίδευσες τον εαυτό σου σε ένα παιχνίδι άνισο. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι δυνατό να πας ολοκληρωτικά κόντρα στη φύση σου. Είναι κάτι που σε ξεπερνάει κι όσο και αν παλέψεις, όση αντίσταση και αν προβάλεις , θα συνεχίσει να σου βάζει εμπόδια. Οι νευρικές απολήξεις σου ουκ ολίγες φορές ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα και διαπέρασαν ακόμα και τους τοίχους του σπιτιού σου φτάνοντας και μέχρι τις οικείες των φίλων σου ή των συναδέλφων σου. Η συμπεριφορά σου στάθηκε εμπόδιο τόσο στις φιλικές όσο και στις επαγγελματικές σχέσεις που έχεις αναπτύξει.
Νιώθεις ανά διαστήματα την αγωνία σαν να αδυνατείς να κοντρολάρεις αποτελεσματικά τη συναισθηματική έπαρση και καταντάς μια ανεξέλεγκτη ύπαρξη παραδοθείσα στις ορμόνες. Από τη μία σε ωθούν στο άκρο της υπέρμετρης έκφρασης και από την άλλη δύνανται να σε σπρώξουν προς το άκρο της απομόνωσης. Υπάρχει κι αυτή, η πιο εσωστρεφής πλευρά. Η καταθλιπτική τάση βρίσκεται εκεί και σε περιμένει να την ασπαστείς. Αδημονεί, σχεδόν να σου προκαλέσει ένα επιτηδευμένο συναισθηματικό άδειασμα. Το αποτέλεσμα του πειράματος; Ο παράγων x επιδρά σε σημαντικό βαθμό στον y και κατά επέκταση στα άτομα που έχεις γύρω σου.
Εσύ όμως στέκεσαι με δύναμη, πατάς πεισματικά τα πόδια σου στο έδαφος και γνωρίζεις ότι πρόκειται για μια παροδική κατάσταση που σύντομα θα ρίξει αυλαία. Δεν το αφήνεις να σε πάρει από κάτω, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται το να κοντραριστείς με την ορμόνη σου και συνεχίζεις τη ζωή σου κάνοντας αποδεκτή την κατάσταση αυτή. Στο τέλος της ημέρας μην ξεχνάς ότι είναι απλά η φύση και ίσως σήμερα να μη σου έκανε το χατίρι.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου