Philematology ή φιληματολογία είναι η επιστημονική έρευνα και μελέτη των φιλιών και της εμπειρίας τους. Εξετάζει τα φιλιά από πολλές πλευρές όπως τη βιολογία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και την ιστορία τους, αλλά και οι διαφορετικές μορφές, το πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά καθώς και η επίδραση που έχουν στην ψυχολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ερευνητές επίσης μελετούν τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του φιλιού και το πόσο επηρεάζουν, τόσο την αίσθηση, όσο και τη συμπεριφορά μας. Η φιληματολογία δηλαδή, εξετάζει το πώς αλλάζει ένας άνθρωπος αφού τον φιλήσουν. Ωραία επιστήμη, ε;

Για όσους έχετε αναρωτηθεί από πού προέρχεται η συνήθεια ή η ανάγκη να φιλάμε στα χείλη, η πιο πιθανή θεωρία λέει πως προέρχεται από πολύ παλιά όταν η μητέρα έδινε στο μωρό της μασημένη τροφή στο στόμα. Όπως π.χ. κάνουν μέχρι και σήμερα ορισμένα πτηνά. Πρόκειται για ένα φιλί που ταυτίζεται με την επιβίωση κι εκφράζει σαφώς στοργή και αγάπη. Κι έτσι, με το πέρασμα των χρόνων το φιλί έγινε κάτι σαν αγωγός πληροφοριών. Ένας αγωγός που μεταφέρει πληροφορίες αρκετά χρήσιμες, τόσο για τις σχέσεις όσο και για την αναπαραγωγή.

Ο Ελβετός βιολόγος Claus Wedekind, πριν περίπου είκοσι χρόνια, έκανε την πρώτη έρευνα σχετικά με την επίδραση των χημικών σημάτων δίνοντας σε γυναίκες να μυρίσουν ανδρικά T-Shirts και να διαλέξουν αυτά που τους άρεσαν, που ταίριαζαν οι μυρωδιές τους. Στη συνέχεια συνέκρινε το DNA των γυναικών και των ανδρών (δείγμα του οποίου υπάρχει πάντα στο φιλί) κι είδε ότι η επιλογή των γυναικών δεν αφορούσε μόνο το αγαπημένο τους άρωμα, αλλά προτίμησαν μπλουζάκια αντρών όπου το σύμπλεγμα μείζονος ιστοσυμβατότητας (σύνολο μορίων στην κυτταρική επιφάνεια τα οποία καθορίζουν και τη συμβατότητα του δότη στις μεταμοσχεύσεις) ήταν διαφορετικό από το δικό τους. Η διαφορετικότητα αυτής της ουσίας σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για αλληλεπικάλυψη του ανοσοποιητικού. Με πολύ πιο απλά λόγια, περισσότερες πιθανότητες για δυνατούς κι υγιείς απογόνους. Αυτό το εύρημα, όσο κι περίεργο κι αν σας φανεί, εξάγει το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες φιλούν (και) για να διαπιστώσουν την ανοσοποιητική τους συμβατότητα.

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Albany το 2007, σε 1041 φοιτητές, αποδεικνύει τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν οι γυναίκες κι οι άνδρες απέναντι στα φιλιά. Οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα φιλιά και πολύ σπάνια προχωρούν στην ερωτική επαφή αν δεν έχουν προηγηθεί απολαυστικά φιλιά. Αντίθετα, οι άντρες δε βάζουν αντίστοιχη προϋπόθεση και φαίνεται να μην τους επηρεάζει καν ανασταλτικά ένα κακό φιλί. Όμως, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν με γαλλικά φιλιά, καθώς σύμφωνα με τις υποθέσεις των ερευνητών, αφενός το σάλιο μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο καθώς περιέχει τεστοστερόνη κι αφετέρου οι άντρες έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν το επίπεδο των γυναικείων οιστρογόνων μέσω του φιλιού.

Εκτός όμως από τις χημικές ουσίες, το DNA, την τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και τις επιδράσεις όλων αυτών, μεγάλη σημασία έχει και το συναισθηματικό κομμάτι. Ο John Bohannon, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Butler, μετά από μελέτη με 500 συμμετέχοντες, διαπίστωσε πως το 90% των ανθρώπων μπορεί να θυμηθεί λεπτομέρειες του πρώτου ρομαντικού φιλιού και μάλιστα, συγκρατούν αυτήν την εμπειρία πιο έντονα κι από την πρώτη τους σ3ξουαλική επαφή. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 53% των γυναικών προτιμούν να φιλήσουν έναν ξυρισμένο άντρα, το 96% ότι λατρεύει να τις φιλούν στον λαιμό –αρκετά γνωστό δεδομένο– ενώ μόνο το 10% των ανδρών φιλάει τελικά στον λαιμό.

Το φιλί είναι μια από τις πιο υπέροχες μορφές επικοινωνίας και κάποιες φορές ένα κακό πρώτο φιλί σημαίνει, όχι μόνο ένα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού, αλλά ίσως και πραγματική έλλειψη χημείας. Όταν όμως υπάρχει χημεία, τότε τα φιλιά επιδρούν θετικά σε πάρα πολλά πράγματα. Με το φιλί εκκρίνουμε την οξυτοκίνη, μια ορμόνη που μειώνει την αρτηριακή πίεση, άρα επιδρά στο άγχος. Εκτός από την αρτηριακή πίεση, η οξυτοκίνη βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό.

Τα φιλιά είναι διασκεδαστικά, ερωτικά, σ3ξι, γοητευτικά, είναι μέθοδος επικοινωνίας κι αρχέγονο ένστικτο. Είναι κομμάτι μας κι εκφράζουν τον έρωτά μας και την επιθυμία μας, τη φροντίδα, τη στοργή και την αγάπη μας. Είτε μπούμε στη διαδικασία να τα εξηγήσουμε είτε όχι, παραμένουν υπέροχα, και πάντα θα τα αναζητάμε.

Fun fact: Έχει αποδειχτεί πως η πλειονότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας, κουλτούρας, πολιτισμού ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, στρέφει το μάγουλο προς τα δεξιά κι αφήνει το αριστερό μάγουλο προσβάσιμο στο φιλί.

Συντάκτης: Melart
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου