Για να δούμε αν έχουμε θυμό και μάλιστα συσσωρευμένο, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι ο θυμός. Ο ορισμός που βρίσκουμε για τον θυμό είναι «το ισχυρό συναίσθημα δυσαρέσκειας ή κι εχθρότητας απέναντι σε κάποιον ή κάτι που μας επηρεάζει αρνητικά και μπορεί να προκαλέσει έντονες και καμιά φορά βίαιες αντιδράσεις». Στην ουσία, όμως, είναι πολύ ιδιαίτερη η ανάλυσή του.
Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα αρκετά δυνατό, αν όχι πανίσχυρο, καθώς αν δε γίνει σωστή διαχείριση, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους γύρω μας. Αν γίνει σωστή διαχείριση όμως, μπορεί να μας ωθήσει σε αλλαγές και να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για εμάς. Κάθε συναίσθημα που έχουμε, παρατηρούμε κι αναλύουμε, μας βοηθάει να μάθουμε κάτι καινούργιο για τον εαυτό μας.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε συσσωρευμένο θυμό που δεν εκφράζεται είναι αρκετά και πρέπει να κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι λειτουργούν κατά περίπτωση και δεν είναι σημάδια μόνο θυμού, αλλά θα μπορούσαν να κρύβουν και κάποιο άλλο συναίσθημα, όπως στρες, αγανάκτηση, ή ακόμη και χρόνια κούραση.
1) Τρέμουλο/τικ/κράμπες
Προφανές κι ίσως γι’ αυτό και στο νούμερο ένα· το χρόνιο άγχος και το στρες που αυτομάτως φέρνουν στο σώμα και μια ακαμψία ή κινήσεις σπασμού, κρύβουν πολλά συναισθήματα, ένα εκ των οποίων είναι και ο θυμός.
2) Πονοκέφαλοι
Επίσης αρκετά προφανές σημάδι. Ο πονοκέφαλος μπορεί να προέρχεται από αρκετά θέματα αλλά δεν παύει, ένα από αυτά τα θέματα, να είναι και ο θυμός.
3) Αϋπνία
Την αϋπνία συχνά την αποδίδουμε στο άγχος, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο το βράδυ. Ο θυμός ίσως εμφανιστεί και με τη μορφή υπερέντασης ή το γνωστό σε όλους μας «στριφογύρισμα στο κρεβάτι» και με νεύρα που κλιμακώνονται.
4) Έντονες αλλαγές διάθεσης
Όταν το ένα λεπτό είσαι χαρούμενος και το άλλο ξενερωμένος και μάλιστα ακραία πολύ, σκέψου ότι μπορεί αυτό να είναι ένας τρόπος να σου πει το σώμα σου ότι έχεις συσσωρευμένη ενέργεια, έντονο θυμό και θα πρέπει να τον εκτονώσεις.
5) Πόνος στο στομάχι
Κλασικό σημάδι ότι έχεις κάποιο συναίσθημα που δεν εκφράζεται.
6) Υψηλή αρτηριακή πίεση / ταχυκαρδία
Και πάλι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο το άγχος για το ανέβασμα πίεσης. Ο θυμός είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα που αν δεν εκφραστεί θα μετατρέψει το κεφάλι μας και την καρδιά μας σε χύτρα ταχύτητος, έτοιμα να εκραγούν.
Δεν υπάρχει λόγος να μας πιάνει πανικός. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αρχικά, όμως, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, αφού λένε πως «η αναγνώριση του προβλήματος, είναι η μισή λύση». Πριν φτάσουμε λοιπόν να έχουμε εκρήξεις θυμού ή να καταλήξουμε σαν κλειστή χύτρα ταχύτητος, καλό θα ήταν να προσδιορίσουμε τις αιτίες του θυμού μας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην υγιή εκτόνωσή του.
Αρχικά καλό θα ήταν να μιλήσουμε για αυτά που αισθανόμαστε, εννοείται σε κάποιον που έχουμε εμπιστοσύνη. Έπειτα, δε χρειάζεται ενοχή. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό κι ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Απλές λύσεις βοηθάνε, όπως το να ξεκινήσουμε ίσως κάποιο άθλημα ή περπάτημα, που εννοείται εκτονώνει την ενέργειά μας και μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Τέλος, η ψυχοθεραπεία με κάποιον ειδικό, θα μας βοηθήσει τόσο για να βρούμε όλες τις αιτίες, όσο και για να φτάσουμε στην οριστική λύση του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία να προσπαθούμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε καλά και να δουλεύουμε το μέσα μας. Τα συναισθήματα είναι σαν τις εποχές ή σαν τα κομμάτια της μέρας όπως το δειλινό, το σούρουπο, η ανατολή, τα μεσάνυχτα. Έχουν στιγμές γεμάτες φως και στιγμές με απόλυτο σκοτάδι. Κι είναι σημαντικό να μάθεις να ζεις με ηρεμία στο σκοτάδι, ξέροντας πως θα βγει το πρωί το φως.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου