Διάβασμα. Μια λέξη που σίγουρα φέρνει στο μυαλό μας πολλές στιγμές της ζωής μας. Για αρκετούς το διάβασμα σημαίνει άγχος, φόβος αποτυχίας και ελάχιστες ώρες ύπνου. Άλλοι πάλι αδιαφορούν για το συγκεκριμένο άθλημα και εκνευρίζονται ιδιαίτερα όταν πιέζονται από τρίτους να διαβάσουν ή όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Κάποτε όμως, για κάποιο λόγο, όλοι χρειάστηκε ή θα χρειαστεί να διαβάσουμε έστω και λίγο. Μπορεί να είναι στο σχολείο για να περάσουμε την τάξη, στο πανεπιστήμιο για να πάρουμε το πτυχίο, μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουμε το βιβλίο με τα σήματα για να καταφέρουμε να πάρουμε το δίπλωμα. Φυσικά μπορεί να χρειάζεται να διαβάζουμε και συνέχεια αν η δουλειά μας απαιτεί το διάβασμα να είναι μέρος της ζωής μας ή αν μας αρέσει ως χόμπι.
Το δύσκολο στο διάβασμα είναι να συγκεντρωθείς και να κάτσεις να διαβάσεις, είτε για λίγο είτε για πολύ. Μπορείς; Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αφού σε μια στιγμή πρέπει να καθαρίσεις το μυαλό σου από ό,τι σε προβληματίζει ή από ό,τι άλλο σκέφτεσαι και σου αποσπά την προσοχή και να εστιάσεις στον στόχο. Kάπου εδώ λοιπόν το διάβασμα αρχίζει να μοιάζει βαρετό. Εκεί στην ανεμελιά σου, στον δικό σου κόσμο ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να συγκεντρωθείς και οτιδήποτε άλλο πρέπει να μείνει στην άκρη προκειμένου να διαβάσεις (ναι, για το κινητό μιλάμε!).
Αρχίζεις λοιπόν να αναζητάς τρόπους να αποτυπώσεις πιο εύκολα όσα πρέπει να διαβάσεις, μπας και σου περισσέψει και λίγος χρόνος για χαλάρωση. Τι αποδίδει περισσότερο, το νυκτερινό ή το πρωινό διάβασμα; Λες να είναι καλύτερα να κάνεις ό,τι θες όλη την ημέρα και να καθίσεις το βραδάκι ή να ‘ναι προτιμότερο να ξυπνήσεις το πρωί, να αρχίσεις διάβασμα και να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο; Πολύ δύσκολο αυτό το ερώτημα, αφού αν είσαι πρωινός τύπος ίσως ξεμπερδέψεις μια ώρα νωρίτερα με το διάβασμα αν συγκεντρωθείς. Τώρα αν είσαι βραδινός τύπος και μπορείς να ξενυχτήσεις διαβάζοντας χωρίς να χασμουριέσαι, το βράδυ είναι για σένα καλύτερη επιλογή. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν στάνταρ και ιδανικές λύσεις για όλους.
Έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό διάβασμα έχει καλύτερα αποτελέσματα ειδικά εάν έχει να κάνει με νοητικές διεργασίες, αφού το μυαλό είναι πιο φρέσκο και καθαρό μετά από ύπνο. Το πρωί η λειτουργική μνήμη, η εγρήγορση και η συγκέντρωση είναι σε καλύτερα επίπεδα. Αντίθετα το νυκτερινό διάβασμα προσφέρεται κυρίως για να λύσεις ασκήσεις και όχι για νοητικές διεργασίες, αφού το σώμα είναι ήδη σε εγρήγορση όλη την ημέρα και συνεπώς συνεχίζει και τη νύχτα.
Διαβάζοντας το πρωί το κεφάλι σου είναι καθαρό, δεν έχει γεμίσει ακόμη με ένα σωρό σκέψεις και υποχρεώσεις από όλη την ημέρα. Επίσης, το φως για το διάβασμά σου είναι φυσικό, δε χρειάζονται αναμμένα φώτα και μπορείς να καθίσεις όπου νιώθεις πιο άνετα χωρίς να σκέφτεσαι ότι δε βλέπεις καλά και ότι ταλαιπωρείς τα μάτια σου. Το πρόγραμμα του ύπνου σου δε θα χαλάσει αφού δε θα χρειαστεί να μείνεις ξάγρυπνος για να τελειώσεις το διάβασμα, θα το κάνεις το πρωί και όποτε νιώσεις κουρασμένος θα κοιμηθείς. Ίσως, το πρωί μπορέσεις να συνδυάσεις και διάβασμα με φίλους, να μαζέψεις την παρέα να μελετήσετε όλοι μαζί και να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Απ’ την άλλη, το βραδάκι θα έχει περισσότεροι ησυχία στο σπίτι, ελάχιστοι θα είναι οι αντιπερισπασμοί εντός και εκτός σπιτιού και δε θα σου αποσπούν αρκετά πράγματα την προσοχή. Τελειώνοντας την ημέρα σου, δε θα έχεις πλέον στον νου σου άλλες υποχρεώσεις που σε περιμένουν και πλέον ο χρόνος θα είναι καθαρά δικός σου.
Οι απόψεις διίστανται αφού πολλοί συγκεντρώνονται καλύτερα βραδινές ώρες, ενώ άλλοι το πρωί μπορούν να κάνουν πιο περίπλοκα πράγματα εφόσον τους δοθεί κάποιος χρόνος από την αφύπνιση για να ξεκινήσει ο εγκέφαλος να δέχεται πληροφορίες και να μπορεί να αφομοιώσει πληροφορίες. Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Σάσεξ αναφέρει ότι ο εγκέφαλός τις πρωινές ώρες είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να μπορεί να δέχεται πληθώρα πληροφοριών όπως ονόματα, μέρη, ημερομηνίες και γεγονότα και τις βραδινές μπορεί όχι μόνο να συγκρατήσει καλύτερα τις πληροφορίες αυτές, αλλά να τις συνδυάσει και με άλλα γεγονότα.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.