Ας υποθέσουμε ότι νιώθετε έναν ασυνήθιστο πόνο ή ακόμη κι έναν κλασικό πονοκέφαλο. Το πρώτο πράγμα που θα περάσει από το μυαλό σας είναι ότι μάλλον προκλήθηκε λόγω κούρασης ή κακής στάσης σώματος. Κάτι που θα φανταστούν κι οι περισσότεροι. Υπάρχει, όμως, μια μερίδα ανθρώπων που αμέσως θα τρέξουν στη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου ζητώντας διάγνωση. Θα συμφωνήσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πηγές είναι απολύτως σωστές και δεν είναι κακό να λαμβάνουμε μια γνώμη μέσω του ίντερνετ, αντιλαμβανόμενοι βέβαια ότι δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μέσω ενός σάιτ. Και αν αυτό γίνεται επανειλημμένα σε βαθμό που να γίνεται ψυχαναγκασμός, τότε μιλάμε για το φαινόμενο της κυβερνοχονδρίασης (cyberchondria).

Πρόκειται για την εξελιγμένη μορφή υποχονδρίασης που έλαβε μεγάλες διαστάσεις την περίοδο της πανδημίας. Πρόκειται για την αβάσιμη κλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με τα συμπτώματα μιας ασθένειας, η οποία όμως βασίζεται στην ανάλυση των διαδικτυακών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Με δυο λόγια, να γκουγκλάρεις τι έχεις και να πιστεύεις ό,τι διαβάζεις, ανησυχώντας για το χειρότερο. Ο όρος άρχισε να γίνεται γνωστός από μελέτες της Microsoft για τις αιτίες και τις συνέπειες της διαδικτυακής υποχονδρίασης, ενώ ως είδιος ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών σωματικών συμπτωμάτων (σωματόμορφες).

Το άτομο το οποίο πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή βιώνει έναν συνεχή φόβο ότι έχει πληγεί από σοβαρή ασθένεια. Το κατακλύζουν συναισθήματα τρόμου, αγωνίας αλλά κι αυξημένο έως υπερβολικό άγχος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα άτομα αυτά δεν ψεύδονται ως προς τις ενοχλήσεις που τυχόν αισθάνονται στο σώμα τους, δεν είναι δηλαδή κατά φαντασίαν ασθενείς. Λόγω του συνεχούς στρες από την άγνοια του τι τους συμβαίνει, περνούν σε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, τη συμπτωματολογία, σε γενικές γραμμές, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με τη διαταραχή της cyberchondria.

Ο καταιγισμός ιατρικών πληροφοριών μόνο βοηθητικός δεν μπορεί να είναι στην περίπτωση αυτή. Αντιθέτως ερεθίζει το άτομο ολοένα και περισσότερο να ψάξει τη μια ασθένεια μετά την άλλη, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα κι αυξάνοντας τα επίπεδα του άγχους του. Ενώ θα αναζητήσει αρχικά τα συμπτώματά το στη μηχανή αναζήτησης με σκοπό να καθησυχάσει τον εαυτό του και τις ανησυχίες του, αυτό δε θα συμβεί σχεδόν ποτέ. Αντιθέτως θα φέρει το ασταμάτητο σκρολάρισμα στην οθόνη επί ώρες, ψάχνοντας απεγνωσμένα για ασθένειες κι επιπτώσεις αυτών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ποσοστό των ατόμων αυτών φοβάται ακόμη και την επίσκεψη στον γιατρό του, ως προς τα αποτελέσματα μιας απλής εξέτασης, καθώς θεωρούν ότι αυτό που θα έχουν ενδεχομένως να είναι κάτι πολύ σοβαρό, ακόμη και μη αντιμετωπίσιμο. Επομένως, η συμπεριφορά τους αρχίζει κι εμφανίζει στοιχεία τραύματος, ενώ είναι πιθανό να φτάσουν σε σημείο να παθαίνουν κρίσεις πανικού.

Όσον αφορά λοιπόν τα αίτια που προκαλούν αυτή τη διαταραχή, έχουμε να κάνουμε κυρίως με κάποιο μετατραυματικό στρες (όπως στην περίπτωση της ψυχολογίας μας εν καιρώ κόβιντ) ή χρόνιο μη αντιμετωπίσιμο στρες, που δύναται να υπάρχει και μέσα στην οικογένεια του ατόμου. Επιπλέον, η νόσηση από σοβαρή ασθένεια στο παρελθόν, έχει αυξημένες πιθανότητες να επιφέρει στην ενήλικη ζωή συμπτώματα υποχονδρίασης.

Η θεραπεία της cyberchondria κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη μέσω θεραπευτικής προσέγγισης και σε συνεργασία μ’ έναν ψυχοθεραπευτή μπορούν να υποχωρήσουν αρκετά τα συμπτώματα. Σε σημαντικές και κρίσιμες περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το ίδιο το άτομο να καταλάβει και να αποδεχτεί το πρόβλημα και να φροντίσει για την ψυχική του υγεία. Σίγουρα είναι δελεαστικό κι ένας εύκολος τρόπος να βρούμε λύση στο πρόβλημα ψάχνοντας συνεχώς για πληροφορίες που απλώνονται στο πιάτο μας. Τις περισσότερες φορές, όμως, είναι αναξιόπιστα δεδομένα και μπορεί να είναι επικίνδυνα, στη χειρότερη περίπτωση. Κρίνεται απαραίτητος ο αυτοέλεγχος κι η αυτοσυγκράτησή μας, ώστε ν’ αποφύγουμε οποιοδήποτε πανικό δημιουργεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Ας πάρουμε ένα τηλέφωνο τον γιατρό μας. Δεν έφαγε τσάμπα τόσα χρόνια στα βιβλία.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου