Σχέσεις πολλές, ζευγάρια αρκετά με το καθένα να αφήνει το δικό του μοναδικό στίγμα. Έχουν εικόνα αποκλειστική και λειτουργούν βάσει του κώδικα επικοινωνίας τους. Ένας κώδικας με ποικίλους τρόπους ερμηνείας, διαφορετικός σε κάθε «μαζί». Υπάρχει άραγε συγκεκριμένη συνταγή για τον τρόπο και κυρίως τη συχνότητα επικοινωνίας δύο ατόμων;
Βασικό κλειδί μιας σχέσης είναι η χημεία, η οποία γίνεται φανερή μέσα από τον διάλογο που κάνουν μεταξύ τους. Το γεγονός ότι πρέπει να ακολουθούμε κάποιες νόρμες δεν υφίσταται για όλους. Ο κάθε σύντροφος θέτει τα δικά του όρια και «πρέπει» με σκοπό να συνδεθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία του άλλου. Συνήθως ένα μεγάλο ποσοστό, παρατηρώντας αυτά τα χαρακτηριστικά που διαφέρουν στα ζευγάρια, μένει κολλημένο σε πεποιθήσεις και προσωπικά «πιστεύω». Δεν αντιλαμβάνονται πως απέναντί τους υπάρχει κάτι διαφορετικό, ξεχωριστό, το οποίο είναι και σεβαστό. Ωστόσο, ανεξάρτητα από γνώμες τρίτων είναι καλό κι οι δυο να διατηρούν μεταξύ τους την επικοινωνία που θέλουν και θεωρούν οι ίδιοι αρκετή, χωρίς καμία υπόδειξη.
Στην πραγματικότητα δεν ορίζεται το πόσο συχνά πρέπει να συνομιλεί ένα ζευγάρι. Κάποιοι έχουν την ανάγκη να έχουν επαφή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με το ταίρι τους, ενώ άλλοι αρκούνται με λίγες ώρες βάζοντας σε προτεραιότητα τη δουλειά, το μάθημα ή άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχουν κι εκείνοι που από τη στιγμή που θα χωριστούν, θα κάνουν το τηλέφωνο προέκταση του χεριού και του αυτιού τους. Προφανώς, βέβαια, κι αυτή η πτυχή επικοινωνίας έχει και τα αρνητικά της. Το πολύ μπλα-μπλα κουράζει και φθείρει τα δεδομένα της καθημερινότητας. Ωστόσο, αν ορισμένοι έχουν βρει αυτά τα κουμπιά, τότε δεν πέφτει λόγος σε κανέναν.
Είναι βέβαια κι εκείνοι που ανήκουν στο άλλο άκρο. Αντέχουν και θέλουν να περάσουν μέχρι και τρεις μέρες χωρίς άμεση επαφή με τον σύντροφό τους. Αλλά, για τι είδους σχέση μιλάμε; Εδώ, όμως, υπάρχει η ελευθερία, ο χώρος και ο χρόνος που δίνει ο ένας στον άλλον έστω και για κάποιες ώρες με σκοπό να επιτυγχάνεται η σχέση σε όλες τις μορφές της. Δε σημαίνει πως αυτό το πράττουν και συνεχώς. Αντιθέτως, θα συμβεί στα απλά καθημερινά πράγματα που συνήθως δεν τους συνδέουν. Ένας καφές με τη φίλη ή τον φίλο, ένα ποτό με την παρέα, ένα ταξίδι και το κυριότερο ο προσωπικός χρόνος που δίνουμε στον εαυτό μας. Για τον λόγο αυτό, σεβόμαστε τον άνθρωπό μας και τις επιλογές του.
Δε λειτουργούν όλοι κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δε σημαίνει ότι κάποιοι που δε θα μιλήσουν τόσο όσο ορίζεται, δε θα έχουν μια υγιή σχέση. Θέτουν δικές του προτεραιότητες και προκαλόυν τη δική τους συχνότητα καθημερινής επαφής. Η επικοινωνία του ζευγαριού θέλει δουλειά και υπομονή. Τις περισσότερες φορές τη βρίσκουν εξαρχής κατανοώντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κι ούτε βγαίνουν συνταγές για την άψογη ομιλία και την τέλεια σχέση. Αν χρειάζεται υπερπροσπάθεια μπορεί και να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το θέμα είναι τι λειτουργεί καλύτερα μέσα σε μια σχέση.
Η επικοινωνία είναι ένα μοναδικό μέσο αποτύπωσης συναισθημάτων. Το πόσο συχνά και πώς μιλάς με το άτομο που έχεις δίπλα σου κινείται υπό τους δικούς σας ρυθμούς και είναι στο χέρι σας να βρείτε το δικό σας κώδικα και τους κανόνες που θα ορίσετε εσείς. Η πετυχημένη συνταγή θα λέγαμε ότι είναι ο αυθορμητισμός.
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα