Σε πόσους ανθρώπους ανατρέχεις στο άκουσμα του επιθέτου «μαζόχας»; Εγώ προσωπικά σε πολλούς. Κι αν υποθέσουμε ότι ζούμε στον ίδιο κόσμο και ότι δεν τυχαίνει να υποφέρει κάποιος από εμάς από εξαιρετικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, θα συμφωνήσεις μαζί μου. Και έτσι, θα έχουμε και οι δύο δίκιο. Ποιος συντάκτης που σέβεται τον εαυτό του, άλλωστε, θα έλεγε το αντίθετο;
Και σε αυτό το σημείο θα σε απογοητεύσω, αγαπητέ μου φίλε, που το μυαλό σου πήγε κατευθείαν στο πονηρό. Όχι, δε μιλάμε για τους ανθρώπους με κάποιες «ιδιαίτερες προτιμήσεις» στο κρεβάτι. Σε άλλη στήλη αυτά. Και με άλλη φωτογραφία να συνοδεύει το άρθρο.
Πάμε τώρα στους άλλους. Στους πέρα για πέρα μαζόχες. Αυτούς που βλέπουν ότι αυτή η κατάσταση μεταξύ των ίδιων και ενός άλλου προσώπου -την οποία και βαφτίζουν «σχέση»- έχει πορεία ανάλογη με αυτή της χώρας μας στη Eurovision, μα επιλέγουν να μένουν. Δώσε βάση στο ρήμα. Επιλέγουν! Έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, σε αντίθεση με λίγες δεκαετίες πίσω. Ποιος νοήμον άνθρωπος διαλέγει να βάλει εξαρχής και έπειτα να διατηρεί στη ζωή του κάτι που -όχι μόνο δεν τον βελτιώνει- αλλά τον χειροτερεύει κιόλας;
Στο δικό μου το μυαλό τα πράγματα είναι πολύ απλά. Επιλέγεις να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που ξέρεις πως δε θα σε έβαζε ποτέ στη διαδικασία να φιλτράρεις τα λεγόμενά του και να αξιολογείς τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του. Κάποιον που η πεντάλεπτη παρουσία του στην άλλη άκρη της γραμμής να είναι ικανή να αντικαταστήσει αυτές τις τρεις ώρες ύπνου, που σου λείπουν τόσο από το πρωί. Κάποιον που να προσπαθεί να ξεκλέψει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, για να τον αφιερώσει σε ‘σένα, εμπνέοντάς σου τη σιγουριά πως ό,τι και να σου συμβεί, δε θα χρειαστεί ποτέ να του το διηγηθείς, γιατί πολύ απλά θα το περάσει μαζί σου. Κάποιον που να σε κάνει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου, ακόμα και για αυτά που σε κρατούν ξύπνιο τα βράδια. Κάποιον που να μπορεί να ανιχνεύει τα μήκη κύματος της σιωπής σου και να απαντά σε αυτά με πράξεις.
Συνήθως, όμως, η δυνατότητα της επιλογής που μας προσφέρει η εποχή μας πάει όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος για την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Στράφι. Η συχνότητα της δημιουργίας ανυπόστατων σχέσεων στο γενικό πληθυσμό εφάμιλλη, πλέον, αυτής της εμφάνισης σαλιγκαριών μετά από καταιγίδα. Σχέσεις τοξικές, αδιάφορες, «σε στυλ δε βαριέσαι ερωτικό-φιλικό», σχέσεις ανίκανες να αντέξουν στην απόσταση και στην πρώτη, μικρή δυσκολία. Σχέσεις που δημιουργούνται με την ευκολία που θα έπρεπε να έχουν τερματιστεί. Σχέσεις που βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ψέματα και υποκριτικές, ωραιοποιημένες συμπεριφορές. Σχέσεις όπου η επικοινωνία και η κατανόηση κατέχουν θέση VIP και εσύ βολεύεσαι με ένα μικρό χώρο στην κερκίδα, στριμωγμένος από το φόβο σου να είσαι μόνος. Σχέσεις όπου σε τυφλώνει η φούσκα του παραμυθιού, στο οποίο μόνος σου κλείστηκες.
Τι είναι αυτό που μας ωθεί σε τέτοιες καταστάσεις; Γιατί προτιμούμε λανθασμένους ανθρώπους και γιατί επιμένουμε τόσο σε αυτούς, εφόσον το συνειδητοποιούμε στην πορεία; Μήπως αυτό είναι που μας τραβάει πάνω τους; Πού να ήξερε ο καημένος ο Αριστοτέλης όταν ξεστόμιζε το θρυλικό «αγαθά κόποις κτώνται» ότι θα ήταν υπαίτιος δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά για τον παντελή εξευτελισμό των ανθρώπινων σχέσεων;
Δεν προσαρμόζεται, αγαπητέ σχεσάκια, η ρύση αυτή σε όλες τις περιστάσεις. Οι καβγάδες, οι ζήλιες, οι ανωριμότητες, οι παρεξηγήσεις, τα μούτρα κι οι εγωισμοί δε χωράνε σε μια υγιή σχέση. Δεν τα αφήνουν να χωρέσουν η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση. Στην περίπτωση που τα πιο πάνω αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της δικής σου σχέσης, θα έπρεπε -τουλάχιστον- να σε προβληματίζει. Τίποτα δε σας τυχαίνει, να ξέρεις, για να σας κάνει πιο δυνατούς. Ούτε νομίζω να βάλθηκε κάποιος να σας χωρίσει, επειδή σας ζηλεύει. Ούτε να τάχθηκαν τα άστρα, το παράλληλο σύμπαν και το timing εναντίον σας. Ξύπνα!
Ο άνθρωπός σου δε θα σε βάλει ουδέποτε σε κόπο, διακινδυνεύοντας να σε χάσει, όπως και το αντίστροφο. Το ιδανικό άλλο σου μισό δε θα το βρίσκει τόσο δύσκολο να είναι μαζί σου. Δε λέω, προσπάθεια χρειάζεται και από τις δύο πλευρές. Έχεις σκεφτεί, όμως, το ενδεχόμενο να σπαταλάς αλόγιστα τον εαυτό σου σε αυτή την προσπάθεια; Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να την εξασκείς στο λάθος άτομο; Όσο δύσκολο και να φαίνεται να το συνειδητοποιήσεις, εντούτοις είναι τόσο απλό. Όπως και η λύση του προβλήματος.
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή