Πήρες τα πτυχία σου, έστειλες τα βιογραφικά σου κι επιτέλους οι κόποι σου έπιασαν τόπο κι είσαι καλεσμένος για συνέντευξη σε μια δουλειά που θα ήθελες πολύ να κάνεις. Ανεξάρτητα όμως από την εμπειρία και τη γνώση σου, η συνέντευξη για μια δουλειά είτε γίνει διαδικτυακά, είτε δια ζώσης, χρειάζεται μια προετοιμασία που πολλές φορές παραβλέπεται από τους υποψήφιους και σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δε χτυπάει το τηλέφωνο για να ξεκινήσεις τη νέα σου καριέρα. Παρακάτω θα βρεις τα συχνά λάθη που κάνουμε όλοι πριν πάμε σε μια συνέντευξη για δουλειά και πώς να τα αποφύγεις.
1. Δε συγκεντρώνεις πληροφορίες για την εταιρεία που θα πας για συνέντευξη
Σίγουρα θα στείλεις πάνω από ένα βιογραφική στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας. Όταν όμως σε καλούν από μια εταιρεία για μια συνέντευξη, καλό θα ήταν να ψάξεις στο διαδίκτυο όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς. Ποιο είναι το αντικείμενο που ασχολείται; Έχεις δοκιμάσει κάποιο προϊόν τους ή υπηρεσία; Βγάλε λοιπόν τον ντετέκτιβ που κρύβεις μέσα σου και ξέθαψε όσα μπορείς. Αν είναι εφικτό, ρώτα ανθρώπους από το περιβάλλον που ενδεχομένως γνωρίζουν την εταιρεία ή έχουν συνεργαστεί μαζί της. Ποια είναι η ιστορία της εταιρείας; Πότε ιδρύθηκε και ποια είναι η ταυτότητά της; Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα δείξεις πόσο επιθυμείς να δουλέψεις εκεί και πόσο ενδιαφέρεσαι για τη θέση. Ακόμη, θα κάνεις πιο στοχευμένες ερωτήσεις στον συνεντευκτή. Κι αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, προσπάθησε να μάθεις το όνομα του συνεντευκτή, γκούγκλαρέ τον που λέμε και στο χωριό, και βρες τα κοινά στοιχεία σας ώστε να τον εντυπωσιάσεις και να σε θυμάται περισσότερο από τους άλλους υποψήφιους.
2. Δεν πας κατάλληλα ντυμένος με το αντικείμενο της δουλειάς
Το κοστούμι ή το ταγέρ, δεν ταιριάζει σε όλα τα επαγγέλματα. Αν πας σε μια τράπεζα ή ένα δικηγορικό γραφείο, είναι λογικό το ένδυμα να είναι πιο επίσημο. Αν πας όμως σε ένα χώρο αισθητικής ή σε ένα κρεοπωλείο, αυτό το ένδυμα είναι αρκετά υπερβολικό. Αν δεν ξέρεις πώς ντύνονται στη συγκεκριμένη εργασία, πήγαινε μια μέρα από εκεί και παρατήρησε πώς ντύνονται. Η ενδυμασία στη δουλειά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν στολή εργασίας ακόμη κι αν φοράς τα ρούχα σου. Κάθε dress code μπορεί να προσαρμοστεί στο προσωπικό σου στυλ χωρίς να αισθάνεσαι άβολα- αν είναι κάπως έξω από τα νερά σου, για παράδειγμα, το αυστηρό ντύσιμο με γραβάτα ή ένα ταγέρ. Μπορείς να δεις κάποια office look που είναι πιο νεανικά και μοντέρνα. Μην ξεχνάς ότι τα ρούχα δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξεις. Εκτός από το καλοσιδερωμένο συνολάκι σου, θα πρέπει να έχεις τα μαλλιά σου (αν έχεις) καλοχτενισμένα. Όχι κάποιο περίεργο χτένισμα, αλλά καθαρά κι όχι ανακατεμένα σαν να ξύπνησες μόλις. Καλό θα ήταν να κάνεις ένα μπάνιο νωρίτερα και να φορέσεις ένα πολύ διακριτικό άρωμα, ώστε να μη σε μυρίσουν όλοι πριν καν εισέλθεις στην αίθουσα. Όσο πιο μίνιμαλ τόσο το καλύτερο, ώστε την προσοχή να τραβήξουν η προσωπικότητά σου και οι δεξιότητές σου.
3. Δεν ξεκινάς αρκετά νωρίς για να φτάσεις στην ώρα σου
Αν η συνέντευξή σου είναι αρκετά νωρίς, καλό θα ήταν να έχεις ξυπνήσει πολύ πριν ώστε ο εγκέφαλός σου να έχει επανέλθει στην πλήρη λειτουργία του και να μη μοιάζεις αγουροξυπνημένος μόλις φτάσεις. Αν έχεις προγραμματίσει το ραντεβού μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, ξέρεις ότι θα πετύχεις περισσότερη κίνηση ή θα δυσκολευτείς να παρκάρεις. Υπολόγισε λοιπόν λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή στους δρόμους και στην καλύτερη περίπτωση φτάσεις καταϊδρωμένος στο πάρα πέντε και στη χειρότερη αργοπορημένος. Αυτός είναι κι ένας λόγος να πάρεις το ασανσέρ σε κάθε περίπτωση, αντί να ανέβεις με τις σκάλες. Κανένας δε θέλει έναν συνομιλητή που είναι ένα βήμα πριν τη λυποθυμία.
4. Απαντάς μονολεκτικά στις ερωτήσεις της συνέντευξης
Προφανώς αν σου κάνει ερωτήσεις όπως «μπορείς να εργαστείς υπό πίεση;» ή «είσαι καλός στην ομαδική εργασία;», «μπορείς να διαχειριστείς κάποιο παράπονο από πελάτη;» θέλεις ν’ απαντήσεις «ναι». Κανένας δε θα πει όχι. Δεν είναι όμως αρκετό. Θα πρέπει να δώσεις παραδείγματα. Ακόμη κι αν τα παραδείγματα προέρχονται από μια δουλειά που είναι άσχετη. Αν έχεις δουλέψει σέρβις ή υποδοχή σε κάποιο μαγαζί μπορείς να υποστηρίξεις την εργασία υπό πίεση ή τη διαχείριση παραπόνων και πως έπραξες τότε. Κι αν δεν έχεις ξαναδουλέψει ποτέ, τότε βρες ιστορίες από την προσωπική σου ζωή ή στη διάρκεια των σπουδών σου, την εθελοντική σου δράση, ακόμα και τα πρότζεκτ που αναλάμβανες στο σχολείο. Τέτοιου είδους βιώματα, δεν μπορείς να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, έχεις όμως την ευκαιρία να δείξεις τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην την αφήσεις ανεκμετάλλευτη.
5. Κάνεις τις λάθος ερωτήσεις, τη λάθος στιγμή
Αρχικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόψεις τον άνθρωπο που σου παίρνει συνέντευξη. Έτσι κι αλλιώς θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τις ερωτήσεις σου, όταν σου δώσει τον λόγο. Μπορείς επίσης να έχεις ένα σημειωματάριο μαζί σου ώστε να μην ξεχάσεις κάποια ερώτηση. Το να ρωτήσεις όμως στα πρώτα πέντε λεπτά πόσο θα κρατήσει η συνέντευξη, δείχνει αγένεια κι αδιαφορία για την εργασία. Θα κρατήσει όση ώρα χρειάζεται για να συγκεντρωθούν οι προαπαιτούμενες πληροφορίες. Το να θίξεις το θέμα του μισθού στο πρώτο τέταρτο και πριν προχωρήσει ο συνεντευκτής στο δια ταύτα, απλώς θα υποβαθμίσει το πόσο ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση και θ’ αφήσει την εντύπωση ότι απλώς ψάχνεις μια δουλειά επειδή πρέπει και δε θα προσφέρεις τίποτε παραπάνω. Μην ξεχνάς ότι κι εσύ μαζεύεις εκείνη την ώρα πληροφορίες για τις αρμοδιότητες που θα έχεις και για το ωράριο, που είναι επακόλουθα του εκάστοτε μισθού που δικαιούσαι.
Εξυπακούεται ότι θα αμείβεσαι για την εργασία που θα προσφέρεις. Οπότε άσε την κουβέντα αυτή στην ευχέρεια του μελλοντικού σου εργοδότη. Το να μην κάνεις εσύ την ερώτηση, δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα δεχτείς τη θέση με ό,τι σου προσφέρουν. Πιθανότερο είναι να σε ρωτήσει ο ίδιος, τι μισθό θα ήθελες να παίρνεις για τη θέση αυτή στο τέλος της συνέντευξης και να εδραιώσεις την ταρίφα σου, με μια διπλωματία φυσικά. Σίγουρα θέλεις να ισορροπήσεις και την προσωπική σου δουλειά, όμως το να ρωτήσεις πότε θα πάρεις άδεια πριν καν καλά καλά ξεκινήσεις, θα δώσει τη λάθος εντύπωση. Ρώτα αυτά που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις περισσότερο τη φύση της δουλειάς και τι ακριβώς θα κάνεις τις ώρες που θα εργάζεσαι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα, μπορείς να τα διαπραγματευτείς όταν θα σου πούνε το δικό τους μεγάλο «ναι» και θα ακολουθήσει η σειρά σου να απαντήσεις. Εξάλλου και να μη σε πάρουν τελικά, μόνο καλό θα σου κάνει ν’ αφήσεις καλή εντύπωση γιατί μπορεί να καλέσουν τελικά αργότερα, να σου προτείνουν άλλη θέση, ή να σε προτείνουν σε κάποια άλλη εταιρεία από το δίκτυό τους.
Την επόμενη φορά που θα σε καλέσουν για συνέντευξη, προετοιμάσου όσο καλύτερα μπορείς. Θα σου δώσει πλεονέκτημα ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους με τα ίδια προσόντα βιογραφικού και θ’ αυξήσεις τις πιθανότητές σου να διαλέξουν εσένα, έναντι κάποιου ίσως και περισσότερο καταρτισμένου από σένα.
Καλή επιτυχία!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου