Διπολική διαταραχή. Μια ψυχική ασθένεια που συνήθως αργεί να διαγνωστεί καθώς μπερδεύεται συχνά με την κατάθλιψη και κανείς δε δίνει τη δέουσα σημασία σε ένα άτομο που είναι υπερβολικά χαρούμενο. Τι σημαίνει όμως στα αλήθεια η διπολική διαταραχή; Όλοι ξέρουμε πως αφορά στις αλλαγές διάθεσης. Αλλά αυτές οι αλλαγές δεν είναι τόσο απλές. Όταν ένας διπολικός περνάει ένα «μανιακό επεισόδιο», είναι δηλαδή υπερβολικά «χαρούμενος», δεν είναι πως νιώθει απλά αισιόδοξος για τη ζωή.
Φτάνει στα άκρα. Θα κάνει πολλές υπερκαταναλώσεις είτε σε φαγητό, είτε σε αλκοόλ. Θα δοκιμάσει επικίνδυνες δραστηριότητες που μπορεί να του στοιχίσουν τη ζωή του ή να τον τραυματίσουν. Θα κοιμηθεί ελάχιστα και θα παθαίνει εμμονή με τα πάντα. Και το χειρότερο είναι πως δε θα αντιλαμβάνεται πως πάσχει από κάποια ασθένεια. Το ίδιο δυστυχώς και οι γύρω του. Γιατί αυτό θα κρατήσει από λίγες ημέρες μέχρι και 2 βδομάδες και όλοι θα νομίζουν πως ήταν μια φάση και πέρασε.
Μέχρι να περάσουν στην περίοδο του «καταθλιπτικού επεισοδίου». Που μπορεί να μοιάζει με την κοινή κατάθλιψη αλλά είναι πολύ διαφορετική. Γιατί δε θα ρίξει απλώς το άτομο στο κρεβάτι δίχως όρεξη για φαγητό. Ούτε θα κάθεται τα βράδια στον καναπέ τρώγοντας γαριδάκια και παγωτό επειδή δεν έχει διάθεση να βγεις με τους φίλους του. Είναι αυτή που θα το κάνει να μη βρίσκει νόημα πουθενά. Δε θα πάει στη δουλειά, δε θα θέλει να δει κανέναν και θα φέρεται άσχημα στους αγαπημένους του. Κι απλά θα «σταματήσουν» τα πάντα. Το 1/3 περίπου όσων πάσχουν από διπολική διαταραχή έχει προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να αυτοκτονήσει. (Novick DM, Swartz HA, Frank E. Suicide attempts in bipolar I and bipolar II disorder: a review and meta-analysis of the evidence. Bipolar Disord. 2010;12(1):1–9).
Και το καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Τότε είναι που αποφασίζει ο ίδιος είτε κάποιος φίλος ή συγγενής ότι χρειάζεται βοήθεια ειδικού. Λόγω όμως ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πριν το 21ο έτος της ηλικίας του ατόμου, η διάγνωση βγαίνει λανθασμένα ως κοινή κατάθλιψη. Και η αγωγή δε βοηθάει ιδιαίτερα τον ασθενή. Με συνέπεια να επιδεινώνεται η πάθηση και να υποτροπιάζει συχνότερα όταν ξεκινήσει η κατάλληλη αγωγή.
Η ζωή αυτών των ανθρώπων δεν είναι πολύ εύκολη, διότι δεν αντιμετωπίζεται σαν αναπηρία. Έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υγιής ανθρώπους στην ένταξή τους στην κοινωνία, στην εργασία, στις σπουδές. Πολλές φορές ακόμα και μες στην οικογένειά τους. Οι απαιτήσεις παραμένουν οι ίδιες, ωστόσο οι ίδιοι δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο όταν μπλοκάρουν. Και φανταστείτε πόσο εξαντλητικό είναι για έναν οργανισμό να έχει τόσες μεγάλες μεταπτώσεις στη διάθεσή του και να ζει ανά χρονικές περιόδους σε δύο διαφορετικές ακρότητες. Η ρουτίνα είναι μια λέξη που δεν υπάρχει στο δικό τους λεξιλόγιο και τους είναι αφόρητα δύσκολο να κρατήσουν κάτι σταθερό στη ζωή τους, είτε εργασία, είτε χόμπι είτε μια σχέση. Δεν είναι εύκολο και για το κοντινό τους περιβάλλον, να ζουν με έναν άνθρωπο που ίσως ξυπνήσει με όρεξη αλλά θα καταλήξει αδρανής στην πολυθρόνα του σαλονιού και θα πρέπει να τον προσέχουν γιατί φοβούνται μη βλάψει τον εαυτό του ή τους γύρω του.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη. Όχι μόνο συναισθηματική αλλά και οικονομική, καθώς δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερό εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και η συνεχής παρακολούθηση από γιατρό σε συνδυασμό με τα φάρμακα είναι δαπάνες που δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους. Και δυστυχώς, σ’ έναν κόσμο μη ευαισθητοποιημένο, όταν τα άτομα με διπολική διαταραχή φέρονται «περίεργα», είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα καταλήξουν μόνοι τους. Και η αγωγή τους είναι περίπλοκη και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα. 46 εκατομμύρια παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. (Pompili M, Gonda X, Serafini G, Innamorati M, Sher L, Amore M, et al. Epidemiology of suicide in bipolar disorders: a systematic review of the literature. Bipolar Disord. 2013;15(5):457–490.)
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου