Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε δυο πολύ βασικούς τρόπους απώλειας κιλών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι δίαιτες αυτές είναι η 24ωρη νηστεία κι η λεγόμενη διαλειμματική νηστεία -γνωστή σε κάποιους ως σύστημα 8-16. Με το 8-16 εννοούμε τις ώρες κατά τις οποίες θα γίνονται τα γεύματα μες στην ημέρα. Να επισημάνω σ’ αυτό το σημείο και πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε αυτούς τους δυο τρόπους, ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα γίνονται καθαρά με τις οδηγίες του διατροφολόγου σας, καθώς διαφοροποιούνται ανάλογα με τον οργανισμό και τον μεταβολισμό του εκάστοτε διαιτούμενου.

Ξεκινώντας, ας αναλύσουμε την πρώτη μέθοδο της 24ωρης νηστείας κι ας τονίσουμε ότι αυτές οι μέθοδοι δε συνίστανται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το πλάνο αυτού του διατροφικού προγράμματος είναι να μην τρώει ο διαιτούμενος δυο με τρεις φορές την εβδομάδα εναλλάξ. Αν για παράδειγμα επιλέξει να καταναλώσει τα γεύματά του Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή οι μέρες που δεν αναφέρθηκαν θα είναι της 24ωρης νηστείας. Οι μέρες που δε θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα είναι πάντα συγκεκριμένες κι ορίζονται ανάλογα με τη ρουτίνα του και τις δραστηριότητές του. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος αθλείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, τότε η οι μέρες «νηστείας» θ’ αλλάξουν, καθώς δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό του για κάποιου είδους έντονης φυσικής δραστηριότητας χωρίς να τον γεμίσει πρώτα με ενέργεια -τροφή. Όπως επίσης δεν είναι εφικτό μετά το πέρας της άσκησης να μείνει πάλι νηστικός καθώς συνεχίζει και βρίσκεται σε κατάσταση καύσης.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο τι είναι κι αν υπάρχει κάποιος ορισμός που θα μας κάνει να καταννοήσουμε καλύτερα τα πράγματα. Ξεκαθαρίσαμε τι συμβαίνει με τις μέρες, πάμε τώρα να ξεκαθαρίσουμε τις κενές μέρες τι επιτρέπεται να καταναλωθεί. Η τροφή είναι απαγορευτική σε όποιον θελήσει να ξεκινήσει αυτού του είδος προγράμματος καθώς με τον όρο νηστεία δεν εννοούμε τη χριστιανική νηστεία -αποχή από κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρι ή και λάδι- αλλά την πλήρη αφαγία. O διαιτούμενος θα είναι σε θέση να καταναλώνει μόνο υγρά όπως τσάι πράσινο και νερό, το οποίο μπορεί να είναι σε άφθονη ποσότητα.

Ο τρόπος που λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα μείωσης του σωματικού βάρους είναι ο εξής: Μόλις τελειώσει κάποιος με το φαγητό και το σώμα αρχίσει να αξιοποιεί την τροφή που του δώθηκε, το στομάχι διασπά τους υδατάνθρακες σε ζάχαρη, που τα κύτταρα τη χρησιμοποιούν για ενέργεια. Εάν τα κύτταρά δε χρησιμοποιήσουν όλη τη γλυκόζη, το σώμα την αποθηκεύει ως λίπος. Ως εκ τούτου, όταν ακολουθεί κανείς τη «νηστεία», τα κύτταρα χρησιμοποιούν λίπος για καύσιμο αντί για αποθηκευμένη γλυκόζη, η οποία βοηθά στην απώλεια λίπους.

Σίγουρα τα αποτελέσματα είναι εμφανή κι ορατά πιο άμεσα από μια κλασική μεσογειακή διατροφή, που ποντάρει στην αρχική εκπαίδευση του οργανισμού και στη μύηση σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, αλλά κατά τους ειδικούς υπάρχουν σημαντικά αν όχι πολλά μειονεκτήματα. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα άτομα που πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα με τα γεύματα ή όσοι αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία ή η νευρική βουλιμία δε θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσουν διαλείπουσα νηστεία. Οι λόγοι όσον αφορά στη λήψη φαρμάκων είναι προφανείς, καθώς πρέπει σίγουρα να τρώει κανείς πριν τη λήψη τους ώστε ν’ αποροφηθούν καλύτερα. Στη δεύτερη κατηγορία τα άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας και ψυχολογικής κι ιατρικής αλλά και διατροφικής οπότε σίγουρα δε βοηθάει η αποχή από το φαγητό-αντίθετα δημιουργεί προβλήματα.

Προχωρόντας στη μέθοδο του 8-16 -αυτή της διαλειματικής νηστείας- μπορείς να δεις πως δε διαφέρει ουσιαστικά από την πρώτη. Το μοτίβο που ακολουθείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι για 8 ώρες μες στη μέρα θα τρέφεσαι -φυσικά βάση προγράμματος- και τις υπόλοιπες ώρες θα καταναλώνεις καφέ ή πράσινο τσάι. Οι ώρες που θα επιλέξεις μες στη μέρα να τρέφεσαι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και για τις εφτά μέρες της εβδομάδας. Αν για παράδειγμα ξεκινήσεις στις 9 π.μ. το πρώτο σου γεύμα τότε το τελευταίο θα πρέπει να καταναλωθεί το αργότερο μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ο τρόπος που λειτουργεί η διαλείπουσα αυτή νηστεία είναι όμοιος με τον παραπάνω. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που ακολουθούν μια διαλείπουσα νηστεία κι εκείνων που απλά μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων συνολικά. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών, της διαιτολόγου του πανεπιστημίου του Yale και του τμήματος δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, αποδεικνύει ότι μια καλύτερη στρατηγική είναι η βελτιστοποίηση της διατροφικής ποιότητας αυτών που ήδη τρώς -λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη- έναντι νηστείας ή μέτρησης θερμίδων.

Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας διατροφής είναι ότι η απότομη διακοπή φαγητού, χωρίς προφανώς ο οργανισμός να είναι συνηθισμένος, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ναυτία, όπως επίσης και περιόδους χαμηλού σακχάρου στο αίμα κι αφυδάτωση. Λέγοντας αφυδάτωση εννοούμε ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια των νηστειών -για να ελαττώσουμε την πείνα-, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο το φαγητό παρέχει αρκετό νερό στον οργανισμό μας.

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε πως μια τέτοια απότομη αποχή από το φαγητό για πολλές ώρες δε βοηθάει μακροπρόθεσμα. Συμβουλή μου είναι ποτέ να μη θυσιάζουμε την υγεία μας για ένα καλύτερο σώμα. Αγαπάμε το σώμα μας και κάνουμε διατροφή για να βελτιώσουμε την υγεία μας και όχι την εικόνα μας στον καθρέφτη. Αν δεν αγαπήσουμε το είδωλό μας στα 100 κιλά, δε θα το αγαπήσουμε ούτε στα καλύτερά του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου