Η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει τόσο με το πλήθος των ωρών εργασίας, αλλά κυρίως με την ποιότητα. Ακούμε συχνά φράσεις, όπως «Ένιωσα πως ήμουν ιδιαίτερα παραγωγικός με μόνο μία ώρα δουλειάς» ή «Το παραγωγικό άγχος μπορεί να βοηθήσει». Εννοούμε, λοιπόν, πως σημασία δεν έχει μόνο να θες να παράγεις έργο, αλλά να κάνεις και την επιθυμία σου πράξη. Βέβαια, αν δεν έχεις καθόλου άγχος ακόμη καλύτερα, αλλά απ’ τη στιγμή που δεν μπορείς να το αποβάλεις τουλάχιστον φρόντισε να το μετατρέψεις σε κάτι θετικό.

Αν ρωτήσεις έναν επιχειρηματία πιθανόν να σου πει πως η παραγωγικότητα των υπαλλήλων του κρίνεται με βάση τα έσοδα που αποφέρουν στην επιχείρηση. Ωστόσο, στις μέρες μας αυτό μοιάζει κάποιες φορές να το ξεχνάμε. Η έμφαση στις ώρες κι όχι στο αποτέλεσμα είναι μια άκρως συνηθισμένη παγίδα. Στόχος της παραγωγικότητας είναι να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάσημα. Ενώ, λοιπόν, όλοι κυνηγάμε μανιωδώς να παράγουμε έργο και είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε μέχρι και χρόνο απ’ την προσωπική μας ζωή για να τα πάμε καλά στη δουλειά, γιατί μερικές φορές δε μας βγαίνει; Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που ενώ προσπαθείς μένεις συνέχεια πίσω σε σχέση μ’ αυτά που ‘χεις στο μυαλό σου να φέρεις εις πέρας;

 

1. Χαζεύεις την ώρα που δουλεύεις 

Κι αν το αρνηθείς, τρανταχτά παραδείγματα απ’ την καθημερινότητα έρχονται να σε διαψεύσουν. Σκέψου να κάθεσαι δέκα ώρες πάνω από ένα βιβλίο και να μη βγάλεις ούτε δέκα σελίδες ύλη, μιας και την ίδια στιγμή έχεις ακουστικά στ’ αφτιά, απαντάς στα μηνύματα του κολλητού και φαντάζεσαι το 3ήμερο που κανονίσατε τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Μπορεί πάλι να τα κλείσεις όλα δυο ώρες και να βγάλεις τα διπλά απ’ όσα είχες αρχικά προγραμματίσει. Ομοίως, στη δουλειά μπορεί να ‘χεις ανοιχτό μπροστά σου ένα project 5 ώρες και τις 3 να πίνεις καφέ με τον συνάδελφο λέγοντας τα νέα σας ή να αρνείσαι ν’ ασχοληθείς σοβαρά γιατί παραπονιέσαι για το πόσο δύσκολο είναι αυτό που σου ανατέθηκε. Αν πάλι το ‘χες πιάσει απ’ το πρωί με καθαρό κεφάλι, καθόλου απίθανο να ‘χες γλιτώσει τις υπερωρίες.

 

2. Ξεχνάς να κάνεις και κάνα διάλειμμα 

Υπάρχει η άποψη πως για να λειτουργήσεις στο έπακρο πρέπει να κάνεις διάλειμμα κάθε 25 λεπτά. Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως πρακτικά κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εφικτό, γιατί αν το πεις στον εργοδότη μάλλον φλερτάρεις με απόλυση. Αλλά θυμάσαι τουλάχιστον μια στις τόσες να παίρνεις καμιά ανάσα; Στα ρεπό σου να χαλαρώνεις, να κάνεις κάτι που σ’ ευχαριστεί, να βγαίνεις με φίλους, να περνάς χρόνο με το αμόρε, να τρώτε οικογενειακά, αντί να προσπαθείς να κλείσεις εκκρεμότητες που ‘χουν ξεμείνει απ’ την υπόλοιπη εβδομάδα; Η δουλειά είναι καλή όταν ξέρεις πόσο κρατάει, όταν όμως γίνεται όλη η ζωή σου, όταν σε απορροφά και δεν παίρνεις ενέργεια από πουθενά αλλού, δεν μπορείς να δώσεις το 100% σου. Κι αν νομίζεις πως σε κάθε παύση χάνεις τον ειρμό και ρίχνεις την παραγωγικότητά σου, ο Bill Gates κι ο Steve Jobs έρχονται να σε διαψεύσουν τονίζοντας τη σημασία του διαλείμματος.

 

3. Σε νοιάζει να ‘σαι τελειομανής 

Είναι λογικό πως η παραγωγικότητα προϋποθέτει και το κατάλληλο αποτέλεσμα. Αν είναι κάτι να το επαναλάβεις απ’ την αρχή, ποιος ο λόγος να αφιερώσεις χρόνο; Παρ’ όλα αυτά είναι λεπτά τα σημεία εκείνα που ενώ κάτι είναι επαρκές-ικανοποιητικό για να παραδοθεί ως project, κάποια πιθανή δική σου ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε βάζει ν’ ασχολείσαι άλλες τόσες ώρες μαζί του μέχρι να γίνει τέλειο στα μάτια σου (βέβαια, ακόμα και τότε θα σηκώνει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά εσύ θα ‘χεις φτάσεις στα όριά σου και δε θα θες ν’ ασχοληθείς παραπάνω). Αν, λοιπόν, αφιερώσεις όλο σου τον χρόνο σε μία μόνο υποχρέωση είναι λογικό κι επόμενο πως οι υπόλοιπες θα μείνουν πίσω. Επομένως, να θυμάσαι πως η παραγωγικότητα δε μετριέται μόνο σε ποιότητα έργου, αλλά και σε ποσότητα, ειδικά όταν μπαίνουν στη μέση κέρδη.

 

Για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θέλει κόπο. Στη διαδρομή να θυμάσαι ν’ αδειάζεις λίγο το κεφάλι σου, να ξεφεύγεις απ’ τη δουλειά, να κάνεις πράγματα που σ’ ευχαριστούν με το ταίρι, την οικογένεια, τους φίλους, ώστε να κάνεις ένα διάλλειμα απ’ τη ρουτίνα και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.