Μια σχέση για να δημιουργηθεί, αρκεί να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα με τον ίδιο μας τον εαυτό για το τι είναι ιδανικό για εμάς με βάση τα θέλω μας, αλλά και για να γνωρίσουμε καλύτερα τις πτυχές του ατόμου που μας ενδιαφέρει. Ποια είναι λοιπόν τα δέκα σημαντικότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε τόσο εμείς όσο και το ταίρι μας πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της δέσμευσης;
1. Θέλεις οικογένεια;
Ο όρος «οικογένεια», για πολλούς δεν είναι άμεση προτεραιότητα. Έρχεται δεύτερος λόγω των υποχρεώσεων, της καθημερινής ρουτίνας ή απλώς του τρόπου ζωής. Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα λοιπόν που πρέπει να απαντηθούν από τον πρώτο κιόλας καιρό -ίσως πριν ξεκινήσουμε να δενόμαστε- είναι αν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον άλλον ώστε να μην ελπίζει ο ένας από τους δύο σε κάτι περισσότερο ή λιγότερο. Θέλεις να κάνεις οικογένεια κάποια στιγμή στη ζωή σου; Και αν ναι, έχεις αποφασίσει πότε θα ήταν ιδανικά για εσένα η στιγμή; Αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη επιθυμία ή τα θέλω σας αποκλίνουν κατά πολύ, δε χρειάζεται να νιώσεις άβολα αλλά ούτε και να ζοριστείς. Απλούστατα πρέπει να αποδεχτείς ότι σε ό,τι κάνετε μαζί υπάρχει και μια ημερομηνία λήξης. Δεν είναι παζλ οι άνθρωποι, να έρχονται να κουμπώνουν ο ένας στον άλλον απλώς επειδή ταίριαξαν κάπως τα χρώματα.
2. Πόσο ψηλά βάζεις την καριέρα;
Είσαι άτομο που το νοιάζει η επαγγελματική του εξέλιξη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Μπράβο σου και πολύ καλά κάνεις. Μπορεί να επηρεάσει αυτό τη σχέση σου όμως; Επίσης, σκέψου κατά πόσο είσαι εντάξει με την ιδέα του να είναι ο σύντροφός σου άτομο που κυνηγά πρώτα απ’ όλα την καριέρα. Γιατί αν δεν υπάρχει σεβασμός στα θέλω, στους στόχους και στις προοπτικές που έχει κάποιος τότε για ποιο μέλλον να μιλήσουμε; Όταν είσαι με έναν άνθρωπο και τον νοιάζεσαι πραγματικά, είσαι δίπλα του και στηρίζεις αποφάσεις και κινήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί να είναι ο δικός σου καλύτερος δυνατός. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε θα υπάρξει σίγουρα φθορά. Τώρα αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, ας αναρωτηθούμε κατά πόσο νόημα υπάρχει στο να στεκόμαστε με τη στάση μας εμπόδιο σε κάτι που το άτομο απέναντί μας αγαπά.
3. Πώς σε ευχαριστεί να ξοδεύεις τα χρήματά σου;
Τα λεφτά ίσως και να μη φέρνουν την ευτυχία, αλλά πόση σημασία έχουν για εσένα; Είναι ένας από τους σκοπούς σου να βγάζεις όσα περισσότερα μπορείς ή είσαι οπαδός του «όσα λιγότερα»; Θα σε περιέγραφες ως γαλαντόμο κι ανοιχτοχέρη ή μήπως προτιμάς τον όρο «πρακτικό μυαλό»; Γιατί αν μετράς μέχρι και το ευρώ, ενώ ο άλλος δεν τα υπολογίζει καθόλου, ή το αντίθετο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και όσο χαζό κι αν σου ακούγεται, δεν είναι από αυτά που ξεπερνιούνται. Σε ευχαριστεί να ξοδεύεις περισσότερο στο καλό φαγητό, στα σινεμά και στα θέατρα, στα ποτά και τα ξενύχτια ή προτιμάς να κάνεις τα κουμάντα σου κι ας μη βγεις κι από το σπίτι; Και συμβαδίζει ο τρόπος σου με αυτόν του συντρόφου σου; Όταν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα τότε θα ξέρεις και τι ποιότητα σχέσης μπορείς να έχεις.
4. Πάμε ένα ταξιδάκι;
Τι τύπος είσαι; Αγαπάς τα ταξίδια και τις εξορμήσεις; Θα έλεγες «ναι» σε κοντινούς ή μη προορισμούς ή βαριέσαι στην ίδια την ιδέα; Αν είναι έτσι μην το κουράζουμε πολύ, γιατί ξέρεις εγώ δεν αφήνω ούτε Σαββατοκύριακο να περάσει ανεκμετάλλευτο. Ειλικρινά, όσο και να τον θέλεις τον άλλον αν δεν μπορέσετε να τα βρείτε στα ταξίδια, τις εκδρομές και στο πόσο συχνά επιθυμείτε να αλλάζετε παραστάσεις, θα βαρεθείτε από την πρώτη κιόλας κρυολουσία που θα έρθει μετά την ερώτηση «Αγάπη μου τι θα κάνουμε το τριήμερο;» και κυρίως μετά την απάντηση «Σαν τι να κάνουμε, ευκαιρία να αράξουμε». Αν δεν ταιριάζεις στον τρόπο που θα ήθελες ιδανικά να περνάς τη ζωή σου αλλά και τον χρόνο σου με τον άνθρωπό σου τότε τι συνέχεια μπορεί να υπάρξει και πώς να κρατήσει η σπίθα;
5. Τι σχέσεις έχεις με τους γονείς σου και τι αποστάσεις θα κρατήσουμε;
Αρχικά οι σχέσεις που έχουμε με την οικογένειά μας, συνήθως προδίδει βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Δηλαδή, θα ήθελες να είσαι με ένα άτομο που δεν έχει καμία επικοινωνία με τους γονείς του ή αντίθετα που είναι αυτοκόλλητοι; Για αυτό είναι καλό να ξεκαθαριστεί εξ αρχής η επιθυμητή απόσταση με την οικογένεια και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Αφήνοντας τους γονείς να εισβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωή του ζευγαριού, ιδιαίτερα αν ο ένας νιώθει άβολα με αυτό, ξεκινάει το πρώτο κόχλασμα της σχέσης.
6. Θα έφευγες στο εξωτερικό;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται λίγες. Οπότε καλό είναι να τις τραβάμε από τα μαλλιά προκειμένου να μην κλαίμε μετά μπαίνοντας στη διαδικασία να μετανιώσουμε για αυτά που δεν κάναμε. Για αυτό λοιπόν, θα ήταν καλό να ξεκαθαριστεί το αν θα ακολουθούσαμε τον σύντροφό μας σε μια πιθανή του αναχώρηση. Πώς θα σου φαινόταν σαν ιδέα το να τα παρατήσεις όλα για μια νέα αρχή με τον άνθρωπο που είστε μαζί; Την απάντηση που θα δώσεις την έχεις απαντήσει ήδη μέσα σου με βάση τι διατίθεσαι να ρισκάρεις και να θυσιάσεις για αυτό το πρόσωπο.
7. Βουνό, θάλασσα ή μπετά και πόλη;
Πού και πώς φαντάζεσαι το υπόλοιπο της ζωής σου και πού θα ήθελες να ζήσεις; Σίγουρα η επιλογή αυτή εξαρτάται και από την επαγγελματική αποκατάσταση. Βέβαια οι απόψεις διίστανται και για αυτό υπάρχουν και οι συμβιβασμοί. Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο, πρώτα μέσα σου, αν ο συγκεκριμένος συμβιβασμός είναι ένας που προτίθεσαι να κάνεις. Άρα εάν εσύ θέλεις το βουνό ή τη θάλασσα και τη γαλήνη σου, ενώ το αμόρε θέλει την ένταση της πόλης και χωρίς το καυσαέριο νιώθει να μην παίρνει ανάσα, κάπου λίγο χάνεται αυτή η μαγεία της σχέσης. Για αυτό και είναι εξίσου βασικό, να απαντηθεί κι από τους δυο σας.
8. Τι παίζει με την απιστία;
Μια σχέση για να προχωρήσει, στηρίζεται όχι μόνο στην αμοιβαιότητα, στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, που τόσο πολύ μας αρέσει να μοστράρουμε για πρωταρχικά, μα και στην ειλικρίνεια και στα ανοιχτά χαρτιά. Έχετε λοιπόν βεβαιωθεί ότι έχετε ανοίξει τα φύλλα σας στο συγκεκριμένο θέμα και πως βρίσκεστε στην ίδια σελίδα; Έπειτα, τι γίνεται αν ο ένας από τους δύο παραβεί τα όρια που μαζί είχαν τεθεί; Αν αυτός ο ένας είμαστε εμείς, θα το αποκαλύπταμε; Αν ήταν ο άλλος θα το συγχωρούσαμε; Στις πόσες ευκαιρίες καίγεται -αν τις δώσουμε; Είναι ένα βασικό θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί από τη στιγμή που μιλάμε για δέσμευση.
9. Θα είσαι για πάντα δίπλα μου;
Τι θα ήσουν διατεθειμένος να κάνεις για τον σύντροφο σου στην περίπτωση που, ο μη γένοιτο, συνέβαινε κάτι ανατρεπτικό στη ζωή του; Θα τον στήριζες ή η συνθήκη σας μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μόνο για όσο υπάρχουν οι σταθερές σας; Όλοι μας έχουμε μια εμπειρία, έχουμε περάσει μια δυσκολία και πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και στις δύσκολες συνθήκες, άνθρωποι που έχουν ζήσει κάτι έντονο και δεν μπορούν να σταθούν στήριγμα σε μια ανάλογη περίσταση. Δε σημαίνει ότι είναι αδύναμοι, όλοι μας διαφέρουμε και τα αντιμετωπίζουμε όλα με διαφορετικό τρόπο. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή παρά να βυθιστούμε στο τέλος.
10. Από πολιτικές πεποιθήσεις πώς πάμε;
Η πολιτική γενικότερα είναι ένα ευαίσθητο θέμα διότι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων. Σε εκείνους που ασχολούνται με αυτήν και σε εκείνους που δεν έχουν και πολύ μεγάλη ιδέα. Μπορεί να ανοίξεις κατά λάθος μια συζήτηση και να γίνει αιτία τσακωμού, χωρισμού, τα πάντα. Κυρίως όταν ο ένας από τους δύο είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένος, έχει εμπλουτισμένη γνώση ή άποψη, ενώ ο άλλος θεωρεί ανούσια την ανάμειξη ή η κοσμοθεωρία του στρέφεται εκτός της πολιτικής, τότε το «μπουμ» που θα ακουστεί θα είναι μεγάλο και δε θα αργήσει να έρθει. Σκέψου λοιπόν αν θα μπορούσες να συνυπάρξεις με έναν άνθρωπο που δεν έχετε τις ίδιες πεποιθήσεις, που δε βλέπετε τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία και είστε εντελώς διαφορετικοί.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη