Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί και συμπεριφέρεται μ’ έναν εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό τρόπο. Είτε θα έχει την ικανότητα να δραστηριοποιείται σε έναν χώρο με μεγάλη ευκολία, είτε θα είναι λιγότερο εξωστρεφής και περισσότερο επιφυλακτικός. Όταν όμως οι συνθήκες συγχέονται, πώς θα μπορούσε ένας εσωστρεφής λοιπόν ενήλικας, να κάνει νέους φίλους και παρέες ή ακόμα να εγκλιματιστεί βγαίνοντας σιγά-σιγά από το καβούκι του;

 

1. Μάθε να ταξιδεύεις μόνος

Μη φοβηθείς και τόλμησε να προγραμματίζεις μικρές ή μεγάλες αποδράσεις μόνος σου. Κι αυτό, γιατί αν δεν αγαπήσεις εσύ ο ίδιος πρώτα τη μοναξιά σου, τότε κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για εσένα. Μετά από αυτό το βήμα, φρόντισε να ταξιδεύεις όσο μπορείς, να εξερευνήσεις νέα μέρη και εμπειρίες, να γνωρίσεις νέα πρόσωπα, να μοιραστείς μια ιστορία σου και να κρατήσεις μια άλλη που θα ακούσεις για πρώτη φορά. Με λίγα λόγια, ξεδιπλώσου και κάνε βήματα μόνος σου.

 

2. Δραστηριοποιήσου

Αναμφίβολα η σωματική υγεία και ευεξία είναι απαραίτητη κι επιδρά θετικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογική μας κατάσταση. Ωστόσο, το να ξεκινήσεις να συμμετέχεις σε ομαδικά τμήματα γυμναστικής και ευελιξίας όπως γιόγκα, πιλάτες ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο ικανοποιεί τις ανάγκες σου, θα σε φέρει σίγουρα και σε επαφή με κόσμο, βελτιώνοντας κατά αυτόν το τρόπο την καθημερινή σου κοινωνικοποίηση σε μεγάλο βαθμό. Έτσι περνώντας χρόνο και γνωρίζοντας νέο κόσμο, αποκτάς την ευχέρεια να χτίσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις καθώς και να επεκτείνεις τον κύκλο σου.

 

3. Η γνώση είναι αρετή

Ανάλογα με το αντικείμενό σου ή ακόμα περισσότερο με το τι σου αρέσει να κάνεις και να ασχολείσαι, μπορείς κάλλιστα ν’ αξιοποιήσεις τα ενδιαφέροντά σου, παρακολουθώντας σεμινάρια είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης εξασφαλίζοντας περισσότερη επικοινωνία, διάλογο και συναναστροφές με άτομα διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικού φύλου, επαγγέλματος. Φρόντισε να χτίσεις όμορφες εμπειρίες μέσα από το κομμάτι της γνώσης, αλλά και της επικοινωνίας κι ίσως μια τέτοια ενέργεια να σου χρησιμεύσει στην πορεία της ζωής και της καριέρας σου.

 

4. Αποδέξου προσκλήσεις για έξοδο

Προσπάθησε να μην απορρίπτεις προσκλήσεις για εξόδους, καθώς σου δίνεται η ευκαιρία να βγεις έξω και να κοινωνικοποιηθείς – σίγουρα περισσότερο απ΄όσο όταν μείνεις στο σπίτι. Χρειάζεται να βγαίνεις πού και πού από τη ζώνη άνεσής σου  και να βγαίνεις όλο και πιο συχνά. Διαφορετικά, εάν απορρίπτεις κατ’ εξακολούθηση προτάσεις, τότε ο κύκλος των ατόμων με τους οποίους συναναστρέφεσαι θα παραμείνει περιορισμένος. Γι’ αυτό, να είσαι δεκτικός.

 

 

5. Γίνε εθελοντής

Σκέψου σαν ιδέα να γίνεις εθελοντής κι αν όχι σε μια ευρύτερη κοινότητα, τότε μπορείς κάλλιστα να γίνεις στη δική σου. Θα μπορούσες λοιπόν, να βοηθάς φοιτητές από τη σχολή σου με μαθησιακές δυσκολίες ή κινησιολογικά προβλήματα, να αντεπεξέλθουν με ευκολία στις υποχρεώσεις, αλλά και στις συνθήκες. Η ευαισθητοποίηση φέρνει τους ανθρώπους πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύεις και σίγουρα κάνοντας ένα καλό θα πάρεις πίσω την προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση σε αυτό που κάνεις με αγάπη και φυσικά θα βάλεις στη ζωή σου ανθρώπους που θα σε θυμούνται με χαμόγελο.

 

6. Part-time

Πέρα από την ήδη υπάρχουσα εργασία σου ή και όχι, ακόμα και κάνοντας μια part- time εργασία συνδυαστικά με τις σπουδές ή τη βασική σου δουλειά, θα καταφέρεις σίγουρα να βρεις ένα άτομο που θα συμπαθείς και θα περνάς αρκετά όμορφα μαζί του ώστε νε ξεκινήσετε ένα παρεάκι. Ειδικά στην περίπτωση που είσαι φοιτητής, θα καταφέρεις να διευρύνεις κατά πολύ τον κύκλο γνωριμιών σου στην προσπάθεια να βγάλεις το χαρτζιλίκι σου. Σκέψου το, γιατί αξίζει τον κόπο.

 

7. Στο αναγνωστήριο

Γιατί πέρα από το διάβασμα και τη χαλάρωση, θα σε φέρει κοντά σ’ ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα και θα σε κάνει να θέλεις να μοιραστείς διάφορες απόψεις, κριτικές και οτιδήποτε άλλο προκύψει. Κάθε φορά που θα πηγαίνεις θα γίνεσαι όλο και περισσότερο ομιλητικός, αλλά και δεκτικός με τα άτομα τα οποία περιβάλλεσαι. Κι αν δεν είσαι λάτρης της ανάγνωσης, τότε είναι μια πολύ καλή αφορμή για να γίνεις.

 

8. Πες «ναι» σε εκδηλώσεις

Σίγουρα συμβαίνουν αρκετά συχνά, διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη σου, οι οποίες κατά βάθος σε ενδιαφέρουν παρόλα αυτά τις αγνοείς και τις αφήνεις για αργότερα. Ίσως γιατί δεν έχεις δοκιμάσει να παρευρεθείς σε μια από αυτές και βαριέσαι, ή ίσως γιατί έχεις τη μόνιμη δικαιολογία πως δεν ακολουθεί κανείς αυτά που σου αρέσουν, οπότε θα αναγκαστείς να πας χωρίς παρέα. Πάνε μοναχούλι λοιπόν! Πάνε για να εξερευνήσεις, να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να βρεθείς με ανθρώπους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εσένα.

 

9. Συμμετοχή σε ομάδες συναντήσεων

Υπάρχουν πολλές και ποικίλες ομάδες συναντήσεων, όπως ομάδες για επίδοξους συγγραφείς, για επιχειρηματίες, για τους λάτρεις τις ποδηλασίας, για τους λάτρεις της μόδας. Πολλές από αυτές είναι και μηνιαίες, οπότε μπορείς να ξεκινήσεις παίρνοντας μια πρώτη εικόνα με μια επίσκεψη. Φυσικά αυτές οι ομάδες είναι ένας τρόπος όχι απλά να κάνεις παρέες αλλά να συναντήσεις ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα.

 

10. Γνωρίστε φίλους, φίλων

Από τον ευρύτερο κύκλο των φίλων σας, σίγουρα θα βρεθεί έστω και ένας που θα διακρίνεις πως έχετε τα ίδια γούστα και πως οι απόψεις σας λίγο ή πολύ συγκλίνουν. Να είστε άνετοι και δεκτικοί, γιατί υπάρχει μια καλή πιθανότητα να χτίσετε μια φιλία μαζί τους με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα σας ωφελήσει κάνοντας πράγματα μαζί ή προγραμματίζοντας εξόδους.

Να είστε ανοιχτοί.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου