Από την παιδική ηλικία δεχόμαστε ερεθίσματα, αποκτάμε γνώσεις και χτίζουμε λιθαράκι-λιθαράκι τους εαυτούς μας με τη βοήθεια όσων φροντίζουν για εμάς και για τη σωστή ανατροφή μας. Απ’ τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε μετά το «μπαμπά», «μαμά» και το όνομά μας είναι να λέμε «ευχαριστώ» όταν μας δίνουν, «παρακαλώ» όταν σκοπεύουμε να ζητήσουμε, «ορίστε» όταν θέλουμε να προσφέρουμε και «συγγνώμη» όταν αναγνωρίζουμε ένα λάθος. Οι λέξεις αυτές είναι μικρές αλλά έχουν μεγάλη σημασία και μας καθορίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Ο βασικός πυλώνας για την καλλιέργεια του εαυτού μας αποτελείται από 16 πράγματα που μαθαίνουμε από παιδιά και με την πάροδο του χρόνου τα εξελίσσουμε. Οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες για κάθε άνθρωπο προκειμένου να λύνει μόνος τα προβλήματά του, να αντιλαμβάνεται διάφορες καταστάσεις, να θέτει όρια και να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η συνήθεια είναι ένα είδος συμπεριφοράς που επαναλαμβάνεται από ένα σημείο και μετά μη συνειδητά, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καλλιεργούμε κάποιες αντιλήψεις από νωρίς, ώστε να εξελιχθούμε σε πνευματικά υγιείς και σκεπτόμενους ενήλικες. Ποιες είναι αυτές;

 

1. Πού πάμε χωρίς πείσμα, επιμονή κι υπομονή;  

Η επιμονή είναι απαραίτητο συστατικό για να πετύχουμε ό,τι βάζουμε στον νου μας. Γινόμαστε δυνατότεροι όταν την αποκτήσουμε, γιατί μέσα μας ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ανταπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία. Μαθαίνουμε να μην τα παρατάμε και όταν σκοντάφτουμε να προχωράμε. Ένας επίμονος άνθρωπος διαθέτει πείσμα και αντλεί υπομονή μέσα απ’ αυτό, μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει και να πετύχει τον στόχο του.

 

2. Ο αυθορμητισμός μετράει 

Συμφωνούμε πως η παρόρμηση πρέπει να ζυγίζεται, να υπάρχει σκέψη πριν τη δράση, ώστε να λάβουμε υπόψιν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Οφείλουμε πρώτα να κατανοούμε, έπειτα να κρίνουμε και μετά να πράττουμε. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι κακό σε κάποιες καταστάσεις να γινόμαστε πιο αυθόρμητοι, να μην κάνουμε δεύτερες, τρίτες και πεντηκοστές σκέψεις, αλλά να αφηνόμαστε σε αυτό που μας βγαίνει, ώστε να δούμε πού θα μας πάει.

 

3. Είναι προσόν να ‘σαι καλός ακροατής

Πρέπει να μάθεις πρώτα να ακούς για να καταφέρεις να καλλιεργήσεις την ενσυναίσθηση. Αυτή η συνήθεια αναπτύσσει την κριτική σκέψη και μετριάζει την προκατάληψη και τον εγωκεντρισμό. Είναι προτέρημα να μπορούμε να ακούσουμε με την ψυχή και την καρδιά μας τι έχει να μας πει κάποιος. Είναι ωραίο να είμαστε εκεί, ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε τη χαρά ή τον πόνο του. Εξάλλου, αν δεν ανοίξουμε τ’ αφτιά μας δεν πρόκειται να γνωρίσουμε τίποτα παραπάνω απ’ αυτά που ήδη έχουμε στο κεφάλι μας.

 

4. Χρειάζονται κι ελιγμοί 

Το να επεξεργάζεται κανείς τις πληροφορίες που δέχεται και να μπορεί να τις προσαρμόζει στα δεδομένα -κάποιες φορές να αλλάζει ακόμα και κατεύθυνση- μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η διπλωματία συχνά είναι απαραίτητη και απαιτεί την κατάλληλη επεξεργασία στο μυαλό σου, ώστε να είσαι ετοιμόλογος. Έχοντας την ικανότητα να ελίσσεσαι σε δεύτερες σκέψεις και εναλλακτικές λύσεις μπορείς να εντοπίσεις πιο εύκολα τη σωστή κατεύθυνση.

 

5. Έχει σημασία να κάνουμε πού και πού ανασκόπηση  

Είναι σημαντικό να γυρνάμε κάποιες φορές στον εαυτό μας προκειμένου να αξιολογούμε κάποια πράγματα εκ των υστέρων, εκ του αποτελέσματος. Αποτελεί μια μορφή ανασκόπησης που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας και να αναπτύξουμε αυτογνωσία. Ανατρέχουμε σε εμάς όποτε θέλουμε και αυτό συνήθως μας απαλλάσσει από γεγονότα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη στιγμή που συμβαίνουν ή ακόμη και τον λόγο για τον οποίο έγιναν.

 

6. Το τέλειο είναι ο στόχος 

Ιδανικά αναζητάμε την τελειότητα, αλλά ο δρόμος προς την κατάκτησή της είναι εκείνος που αξίζει περισσότερο, γιατί μας γεμίζει πρωτόγνωρα συναισθήματα και προσμονή. Παρ’ όλα αυτά αν στοχεύουμε εξαρχής πιο χαμηλά δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επομένως, βρίσκουμε το τέλειο χωρίς να μας γίνεται εμμονή και προχωράμε ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς αυτό.

 

7. Τι θέλω να με ρωτήσω; 

Το να θέτεις ερωτήσεις στον εαυτό σου πολλές φορές βοηθάει στον επαναπροσδιορισμό μιας κατάστασης. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που νιώθουμε να χάνουμε την πορεία μας, να ξεφεύγουμε από τον στόχο. Γι’ αυτό το να αναρωτιόμαστε και να προβληματιζόμαστε είναι η αρχή της επίλυσης του προβλήματος. Μας βοηθάει να εστιάσουμε σε κάτι που πριν δε βλέπαμε καθαρά. Είναι καλό να αναρωτιόμαστε, ώστε να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλουμε.

 

8. Τα παθήματα μάς γίνονται μαθήματα 

Η ζωή περιλαμβάνει βιώματα και διαφορετικές εμπειρίες. Όταν έχουμε ήδη ζήσει μια κατάσταση και μετέπειτα μας παρουσιάζεται μια παρόμοια -ακόμα κι αν τα δεδομένα κάπως διαφέρουν- ανατρέχουμε στο παρελθόν, αντλούμε γνώση απ’ το πώς το αντιμετωπίσαμε τότε και απ’ το τι μάθαμε και μπορούμε πλέον να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Είναι το πάθημα που τελικά μας γίνεται μάθημα, μας κάνει πιο δυνατούς και αλλάζει τον τρόπο που ενεργούμε σε διάφορες καταστάσεις.

 

 

9. Το κλειδί είναι η επικοινωνία

Βασικό συστατικό όλων των σχέσεων είναι η επικοινωνία, το μέσο που χρησιμοποιείς για να περάσεις ένα μήνυμα συνοδεύοντάς το από μια ολοκληρωμένη άποψη. Η ευχέρεια λόγου, το να είσαι σε θέση να χρησιμοποιείς επιχειρήματα για να στηρίξεις αυτό που πιστεύεις και να ξέρεις πότε να μιλήσεις και τι να πεις, βοηθάει όχι μόνο εσένα αλλά και τους γύρω σου να καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν και να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους.

 

10. Αρκεί να κινητοποιηθούν όλες οι αισθήσεις 

Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να αξιολογούμε καταστάσεις. Αυτό μας βοηθάει να φιλτράρουμε καλύτερα τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, να τα κωδικοποιήσουμε και να λειτουργήσουμε με βάση τη λογική και το ένστικτό μας. Δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα, αλλά να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και μύτη σαν λαγωνικού, ώστε να μας καθοδηγήσουν για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

 

11. Είναι σημαντικό να ‘σαι δημιουργικός 

Η δημιουργικότητα βοηθά τον άνθρωπο να εξελίσσεται πνευματικά, να παίρνει ρίσκα, να μην περπατάει μόνο σε γνωστά μονοπάτια. Κάθε είδος δημιουργίας μπορεί να προσφέρει χαρά. Αφήνει τον άνθρωπο να εξελιχθεί με τον δικό του τρόπο και να αναδείξει τις ικανότητές του, έχοντας την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε διαφορετικά πράγματα και να φτάσει πιο κοντά σε εκείνα που τον γεμίζουν, αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες κλίσεις του, με τις οποίες και θέλει ν’ ασχοληθεί.

 

12. Στα προβλήματα ψάχνουμε λύσεις 

Η αντιμετώπιση μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος με σθένος και πραγματικό ενδιαφέρον συμβάλλει σημαντικά στη διαχείρισή του. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ή τη δυσκολία και καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε, να σταθούμε όρθιοι βρίσκοντας τρόπους επίλυσης. Η υπεκφυγή δεν είναι η λύση κανενός προβλήματος. Είναι σημαντικό να μάθουμε από μικρή ηλικία πως δεν είναι όλα εύκολα και κάποιες φορές πρέπει να παιδευτούμε λιγάκι παραπάνω μέχρι να βρούμε την άκρη του νήματος.

 

13. Αξίζει να πάρεις το ρίσκο

Για να προχωρήσει κανείς παρακάτω είναι σημαντικό να ‘ναι τολμηρός, έχοντας επίγνωση πως μόνο έτσι μπορεί να φτάσει ψηλά. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και εμπόδια στον δρόμο, γι’ αυτό σε ενδεχόμενη αποτυχία, το να έχουμε σχεδιάσει εξαρχής ένα plan b μπορεί να μας βοηθήσει Τις περισσότερες φορές αξίζει τον κόπο να τσαλαβουτήσουμε σε λασπόνερα ακόμα κι αν παίζει να φάμε τα μούτρα μας, γιατί μόνο έτσι μπορεί ν’ αλλάξει σημαντικά η ζωή μας.

 

14. Λίγο χιούμορ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν 

Το χιούμορ έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχοσύνθεσή μας, μας βοηθά να απελευθερωθούμε και είναι μεταδοτικό. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των καταστάσεων. Μαζί του η καθημερινότητα γίνεται πιο όμορφη και τελικά συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Εξάλλου, η ίδια η ζωή πολλές φορές έχει τόσες ανατροπές και σενάρια που ούτε φανταζόμαστε, γι’ αυτό δεν είναι κακό να παίρνεις κάποια πράγματα στην πλάκα.

 

15. Αν δεν είναι αμοιβαίο, άστο καλύτερα 

Τι το παιδεύεις αν η όλη φάση είναι μονόπλευρη; Κάθε κοινωνική συναναστροφή απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό και διάθεση να προχωρήσει παρακάτω. Για να συνυπάρξουν οι άνθρωποι πρέπει να πιστεύουν και οι δύο πλευρές στις ανθρώπινες αξίες, στην αγάπη, στο συναίσθημα. Να παίρνεις αλλά και να δίνεις, να μην τα κρατάς μόνο για σένα. Μάθαμε, λοιπόν, από μικρή ηλικία να κατανοούμε πως δεν έχουν σημασία μόνο τα δικά μας συναισθήματα, αλλά και των άλλων.

 

16. Ας ανοίξουμε και λίγο τους ορίζοντες

Η γνώση είναι δύναμη και δε σταματά ποτέ. Κυνηγώντας τη και θέτοντας συνέχεια νέους στόχους για μάθηση, με σκοπό την απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων γινόμαστε ανοιχτοί σε νέα δεδομένα και πιο παραγωγικοί. Έτσι, διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πιο ανοιχτόμυαλοι. Η συγκεκριμένη στάση μας μπορεί να αλλάξει σημαντικά την πορεία μας στην προσπάθειά μας να πετύχουμε το καλύτερο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.