Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Όλα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους και μιας και είμαστε υπεύθυνοι ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του, οφείλουμε να μας προφυλάσσουμε, να μας προστατεύουμε και να βελτιώνουμε με κάθε τρόπο τις άμυνες, αλλά και τις αντοχές μας. Κι αυτό, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε κανείς άλλος δεν πρόκειται να το εξασφαλίσει για λογαριασμό μας. Είμαστε μόνοι, αποφασίζουμε για τα θέλω και τα πιστεύω μας, ρισκάρουμε, κάνουμε λάθη, μα πάνω απ’ όλα μαθαίνουμε να είμαστε συναισθηματικά ανεξάρτητοι. Γιατί είναι η μόνη λύση που μπορεί να μας βγάλει από κάθε δύσκολη στιγμή, από οποιοδήποτε Γολγοθά κι αν έχουμε μπει και δεν ξέρουμε ποιο δρόμο να πάρουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Θέλει συνεχής προσπάθεια και επιμονή μέχρις ότου να επιτευχθεί ο στόχος. Κι αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το πετύχεις, τότε κράτα σημειώσεις για αρχή και εν συνεχεία πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις.

 

Πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η αναγνώριση της αγάπης. Η αγάπη, είναι πάντοτε μια ευρύς έννοια και υποκειμενική. Μόλις από την παιδική κιόλας ηλικία, μαθαίνεις ότι είναι ανιδιοτελής. Στην πραγματικότητα όμως, δε σημαίνει πως ό,τι δίνεις, το παίρνεις και πίσω , μα κάθε άλλο. Γιατί δίνεις, χωρίς επιστροφή. Δίνεις αγάπη για όλους εκείνους τους λόγους που δεν μπορείς να εξηγήσεις με λόγια και ούτε χρειάζεται κιόλας. Είναι ανεπίστρεπτη ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτό. Είσαι, ό,τι μπορείς να δώσεις. Τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό. Μα ποτέ δεν αντιλαμβάνονται οι γύρω σου, πως είσαι αυτό που εκφράζεις συναισθηματικά. Και όλα ξεκινούν από τους γονείς, που από την τόση αγάπη που σου δίνουν, ορίζουν την έννοια αυτής της λέξης, τρέφοντάς την ως μια μορφή ανταπόδοσης. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε αυτή είναι και η προσφορά του μεγαλύτερου δώρου, μιας και έχεις μάθει πλέον πώς είναι το να είσαι ελεύθερος, δίχως να εξαρτάσαι από κανέναν.

Όταν ένας άνθρωπος είναι συναισθηματικά ανεξάρτητος και ξεχειλίζει από αγάπη για τη ζωή, για αυτό που έχει επιλέξει να κάνει, για τις επιλογές, τα λάθη, τα πάθη και τα σωστά του, τότε και μόνο μπορεί να δημιουργήσει το δικό του δρόμο, να χαράξει τη δική του διαδρομή, φροντίζοντας τον εαυτό του στο εκατό τοις εκατό. Συνεπώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι σε θέση να διαχειριστεί κάλλιστα την οποιαδήποτε δυσκολία ή ανατροπή παρουσιαστεί στον δρόμο του, με μεγάλη επιτυχία συγκριτικά με το αν δεν είχε εξαρχής αγαπήσει τον τόσο τον εαυτό του όσο και τα επιτεύγματά του.

 

Δεύτερο βήμα

Το δεύτερο βήμα μετά από αυτό το εγχείρημα, είναι να μάθουμε να βάζουμε φραγμούς σε ό,τι μας επηρεάζει αρνητικά, σε οτιδήποτε μπορεί να εισχωρήσει με δόλιο τρόπο στη ζωή μας,  σε ό,τι δε μας αρέσει, δε μας γεμίζει, δε μας κάνει. Χτίζοντας άμυνες και θέτοντας τους δικούς μας κανόνες εξαρχής, κάνεις δεν μπορεί να επέμβει με το έτσι θέλω στα δικά μας θέλω, ή στα δικά μας μέτρα και σταθμά. Και έτσι, δεν κάνουμε και δεύτερες σκέψεις, αφού δε γινόμαστε ούτε ανασφαλείς, μα ούτε και αναποφάσιστοι στα πιστεύω μας. Γιατί, αν δε μάθουμε αυτή τη μορφή ανεξαρτησίας, τότε κινδυνεύουμε να ζούμε τη ζωή κάποιου άλλου, επηρεασμένοι από τα πρέπει και τα μη.

 

Τρίτο βήμα

Το τρίτο και καταπληκτικό βήμα μετά τα παραπάνω, είναι να μάθουμε στον εαυτό μας, να μη νιώθει ότι έχει την ανάγκη κανενός. Να μάθουμε ότι είμαστε όντως μόνοι, στυλώνοντας πόδια και μη δίνοντας λογαριασμό. Τα καταφέρνουμε καλύτερα μόνοι, αβοήθητοι, αλλά και απροστάτευτοι. Και όσο σκληρό ή απόλυτο κι αν μπορεί να φαντάζει αυτό και μόνο στην ιδέα, είναι απαραίτητο. Οφείλουμε να μάθουμε να βαδίζουμε χωρίς δεκανίκια, γιατί η ζωή είναι τόσο απρόσμενη που όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση και βρεθούμε μόνοι, αν δεν έχουμε χτίσει αυτά τα  βασικά τρία βήματα, τότε θα κατεδαφιστούμε. Ένα χέρι βοήθειας είναι πάντα επιλογή, όχι ανάγκη. Και καλό είναι να έχουμε λιγότερα χρωστούμενα, γιατί έτσι αποφεύγουμε τόσο την κριτική, όσο και τον εγωκεντρισμό που τείνει κάποια στιγμή να βγει στην επιφάνεια.

Αξίζει κάνεις να είναι συναισθηματικά ανεξάρτητος, για να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτή τη ζωή. Γι’ αυτό ξεκίνα από την αρχή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου