Η δημιουργικότητα αντικατοπτρίζει όλο μας το είναι, τις πτυχές του εαυτού μας μία προς μια, δίνοντας στον άλλον να καταλάβει την ψυχοσύνθεσή μας. Το να είσαι δημιουργικός στις μέρες μας είναι λυτρωτικό, καθώς λειτουργεί σαν αγχολυτικό στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και εμπόδιο. Έτσι, βουτάμε με τα μούτρα σε αυτό που θεωρούμε πως μας ταιριάζει απόλυτα. Άλλοτε στο σχέδιο, άλλοτε σε χειροποίητες κατασκευές, άλλοτε σε στίχους τραγουδιών ή και σε ποιήματα.
Αφιερώνουμε χρόνο σε κάτι που ονομάζουμε «ηρεμιστικό», γιατί βάζει σε τάξη τις σκέψεις μας και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μια παύση. Διοχετεύουμε ενέργεια και παίρνουμε δύναμη. Για πολλούς, η δημιουργικότητα είναι κομμάτι της δουλειάς τους και είναι ευτυχία να μπορείς να τα συνδυάζεις. Μέχρις ότου έρθουν οι μέρες που στερεύουμε από έμπνευση. Δεν είναι κακό, μιας και δεν μπορούμε να δίνουμε πάντα το 100% μας. Αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από μέσα σου και δεν τον προγραμματίζεις. Έτσι, καταλαβαίνεις πως ήρθε η ώρα για επανεκκίνηση. Αλήθεια, πώς μπορείς να επανέλθεις, ξεκινώντας απ’ το μηδέν;
1. Κάνε ένα διάλειμμα
Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Συνήθως όταν στερεύουμε από ιδέες τα βάζουμε με τον εαυτό μας, πιέζοντάς τον να δώσει κι άλλο, κι ας μην έχει ούτε σταγόνα. Συμφιλιώσου με αυτό. Αυτό που χρειάζεσαι είναι χώρος και χρόνος. Κάνε ένα διάλλειμα από όλα τα «πρέπει». Πάψε να πιέζεσαι και να νιώθεις ενοχές, να σκέφτεσαι πως όλο αυτό οφείλεται στο ότι επηρεάστηκες από μια άσχημη κατάσταση που βίωσες και σε έβγαλε εκτός προγράμματος. Κάνε ένα διάλειμμα απ’ τις αμέτρητες εκκρεμότητες και υποχρεώσεις. Μη φοβάσαι το μπλοκάρισμα. Αφέσου, χαλάρωσε και τότε η έμπνευση θα σου χτυπήσει την πόρτα. Καλωσόρισέ την!
2. Πάμε πάλι απ’ την αρχή
Ίσως κάπου το έχασες. Δεν πειράζει, αρκεί να το πάρεις πάλι απ’ την αρχή. Είχες μια σκέψη, δε σου βγήκε όπως ήθελες, δεν είναι ιδανική για σένα. Την επεξεργάζεσαι. Βγαίνει χειρότερη. Δε θέλεις να σπαταλήσεις άλλο χρόνο, προσπαθείς να τη σουλουπώσεις και να τη βάλεις σε καλούπι, μα και πάλι δε λέει να μπει. Άνθρωπέ μου, άφησέ την ήσυχη και ξεκίνα απ’ την αρχή. Λιγότερο χρόνο και υπομονή θα χρειαστείς. Δε γίνεται να βγαίνουν όλα εξαρχής. Υπάρχουν φορές που με λίγη επιμονή παραπάνω διορθώνεται η κατάσταση. Ίσως για κάποιο λόγο συμβαίνει όλο αυτό και στο τέλος το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο.
3. Κάνε κάτι που σε χαλαρώνει
Τι πραγματικά σε ηρεμεί και σε εμπνέει; Είσαι λάτρης του βουνού ή της θάλασσας; Αν δεν ξέρεις την απάντηση, σκέψου πού πας όταν θες να νιώσεις γαλήνη. Πάρε έναν καφέ στο χέρι, πάρε το αμάξι ή τα πόδια σου και ξεκίνα την εξερεύνηση. Κοίταξε γύρω σου. Τι βλέπεις; Τι είναι αυτό που σε γεμίζει; Αν θέλεις φωτογράφισέ το με το κινητό σου και παρατήρησέ το με τα μάτια σου. Το μυαλό θα αρχίσει να εμπνέεται πολύ πιο σύντομα απ’ όσο νομίζεις. Οι σκέψεις σου θα είναι αμέτρητες, κι αν δεν τις προλαβαίνεις, έχε ένα χαρτί ή ένα μολύβι μαζί και ξεκίνα να γράφεις ή να σχεδιάζεις. Η φύση, η θάλασσα, η τέχνη, τα κτίρια ή οτιδήποτε άλλο σου κινεί το ενδιαφέρον, θα σε παρακινήσει και θα σου δώσει αυτό που ψάχνεις.
4. Γύρνα σ’ αυτά που έχεις ήδη καταφέρει
Ψάξε, βρες, μελέτησε όσα έχεις κάνει έως τώρα. Ξεσκόνισε τα κείμενά σου, τους πίνακες ζωγραφικής, τα ρούχα που έχεις ράψει ή πλέξει. Δώσε βάση στις τεχνικές και στα χρώματα. Δώσε βάση σε προηγούμενες εμπνεύσεις σου. Μα καλά τι είχες σκεφτεί τότε και σε ώθησε σε αυτό το έργο τέχνης; Μόνο εσύ ξέρεις την απάντηση. Τότε θ’ αρχίσουν να σου έρχονται ακόμη περισσότερες ιδέες. Πάντρεψέ τες για να βγάλεις κάτι φρέσκο. Κάτι καινοτόμο, κάτι ξεχωριστό που δεν έχεις δει κάπου αλλού, ούτε το έχεις διαβάσει. Ξεκίνα απ’ τον μηδέν, με μια μικρή αναδρομή σε αυτά που έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις.
Να είσαι δημιουργικός. Αυτό σου δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση να ρισκάρεις. Πες ένα μεγάλο «ναι» στις προκλήσεις. Έτσι, ποτέ δε θα έχεις μια συνηθισμένη καθημερινότητα, αλλά θα ψάχνεις εναλλαγές στη ζωή σου. Θα γίνεις δοτικός και αλληλέγγυος, γνωρίζοντας πως μόνο αν δώσεις θα πάρεις. Μέσα από τα λάθη, θα μάθεις να δέχεσαι την κριτική και θα γίνεσαι καλύτερος στην πορεία της εξέλιξής σου. Η δημιουργικότητα κάνει το αύριο να μοιάζει κάπως πιο υποφερτό.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.