Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έστω μια φορά πληγώθηκες από φιλίες που κάποτε θεώρησες γνήσιες και αληθινές. Ας υποθέσουμε πως σε ρωτάει κάποιος πόσους φίλους έχεις στην παρούσα φάση στη ζωή σου. Είναι σχεδόν αναμενόμενο πως θα απαντήσεις -όχι μόνο εσύ, αλλά η πλειονότητα- ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μετρημένοι στο ένα χέρι. Οι φορές όμως που απογοητεύτηκες από τα προσωπεία που φορούσαν οι τότε «αληθινοί» σου «φίλοι» είναι αμέτρητες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η υποκριτική είναι μέρος της ζωής. Αναπόφευκτα, λοιπόν, έστω ένας άνθρωπος θα είχε τη φαεινή ιδέα να πάρει τον ρόλο του κακού και να παριστάνει τον καλύτερο σου φίλο. Εύχομαι να είσαι τυχερός και προσεκτικός, ώστε να δύνασαι εξαρχής να διακρίνεις το πραγματικό από το προσποιητό ενδιαφέρον. Βεβαία, αυτό δεν είναι πάντα και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.
Εσύ είσαι ο σκηνοθέτης της ζωής σου και κατ’ επέκταση και ο πρωταγωνιστής. Επομένως, οφείλεις από σεβασμό προς τον εαυτό σου, να έχεις μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα που παρ’ όλα τα αισθήματά σου και τις σκέψεις σου θα είναι σε θέση να ακούει το ένστικτό σου. Γιατί το ένστικτο ξέρει εκ των προτέρων αν έχεις απέναντί σου έναν ψεύτικο φίλο που ενστερνίζεται τον ρόλο του αληθινού ή αν πρόκειται για μια γνήσια ψυχή που αναδύεται με όλο το βάθος της μπροστά σου. Το ένστικτο ξέρει να παρατηρεί, δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια. Ας απαριθμήσουμε τα σημάδια που ενδέχεται να αποκαλύπτουν πως πίσω από το ένδυμα της φιλίας κρύβεται ένα συμφεροντολογικό παιχνίδι, ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολη η ζωή σου.
Ένας «φίλος» ίσως δεν είναι και τόσο αληθινός αν:
1. Δε χαίρεται με τη χαρά σου
Ανακοινώνεις σ’ έναν φίλο πως κατάφερες να πετύχεις κάτι που προσπαθούσες εδώ και καιρό, πως βρήκες μια καλύτερη δουλειά ή μπόρεσες να αγοράσεις κάτι που ήθελες πολύ. Του λες πως βρήκες τι είναι αυτό που σε γεμίζει και τι σου προσφέρει χαρά. Ό,τι κι αν αναφέρεις, αυτός ο «φίλος» προσποιείται ότι χαίρεται, μα οι εκφράσεις του προσώπου του και ο τόνος της φωνής του είναι τα κύρια στοιχεία που προδίδουν την υποκριτική του στάση!
2. Μεταφέρει λόγια για να σε απομακρύνει από παρέες
Έχεις την ευλογία να περιτριγυρίζεσαι κι από ανθρώπους που θέλουν να σε βλέπουν να προχωράς, που πιστεύουν σε σένα και τις δυνατότητές σου. Ο δήθεν φίλος θα ανησυχήσει, μήπως παρατηρήσεις τη διαφορά στη συμπεριφορά του σε σχέση με τη συμπεριφορά άλλων φίλων σου. Ως εκ τούτου, θα επιδιώξει να περιορίσει τον κύκλο σου, κατηγορώντας τις άλλες παρέες σου σε σένα πως και καλά σε κακολογούν πίσω από την πλάτη σου. Ουσιαστικά, θα καταβάλει προσπάθειες να σε χτυπήσει εκεί που πονάς. Εφόσον, γνωρίζει τι σε στενοχωρεί, θα το αξιοποιήσει για το συμφέρον του και θα αυτοπαρουσιαστεί ως ο μόνος καλός φίλος που σε προστατεύει από τον φθόνο των υπολοίπων.
3. Αντί να σε θαυμάζει, σε φθονεί!
Συγκρίνει σιωπηρά τον εαυτό του μαζί σου. Ο δήθεν φίλος αρχίζει να υιοθετεί συμπεριφορές που θυμίζουν εσένα. Ο τρόπος που κινείται, που μιλά, είναι λες και γίνεται αντανάκλαση του εγώ σου. Ζηλεύει κάθε στοιχείο του χαρακτήρα σου και είναι πρόθυμος να αλλάξει για να σου μοιάζει. Αν, για παράδειγμα, είσαι κοινωνικός, αυτός ο «φίλος» θα προσποιείται τον κοινωνικό, θα ξεκινάει συζητήσεις με γνωστούς σας, με στόχο να σου πάρει το φως που έχεις στη σκηνή, στην παράσταση. Θα φαίνεται, όμως, πως καταπιέζει τον εαυτό του για να βρει πώς ακριβώς πρέπει να εκφραστεί και να συμπεριφερθεί. Η μελαγχολία στα μάτια του θα είναι έκδηλη όταν σε κοιτάζει, μιας και τα μάτια σπάνια ψεύδονται. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, πως κάτι δεν πάει καλά, αρκεί για λίγα δευτερόλεπτα να σταματήσεις να μιλάς ή να κινείσαι κι απλώς να παρατηρήσεις τον τρόπο που συμπεριφέρεται όταν είσαι κοντά και όταν είσαι μακριά του. Παραμένει ίδια η συμπεριφορά;
4. Δε σε ενθαρρύνει να παλέψεις για τα όνειρά σου
Προσπαθεί έμμεσα να σε βγάλει από τον δρόμο υλοποίησης των ονείρων σου για να μη γίνεις καλύτερος από εκείνον! Φοβάται να εξελιχθείς προσωπικά, επαγγελματικά και να σημειώσεις πρόοδο σ’ όλους τους τομείς, τη στιγμή που ξέρει πως ο ίδιος παραμένει στάσιμος. Τρέμει που μαθαίνει πως τα νέα σου δεν τον συμπεριλαμβάνουν. Γι’ αυτό, προσπαθεί μανιωδώς να σε πείσει πως είναι αδύνατον να κατακτήσεις τα μεγαλειώδη όνειρά σου. Σε αποθαρρύνει, γεγονός που φανερώνει πως πέρα από ψεύτικο φίλο, πρόκειται και εγωιστή που δεν μπορεί να δεχτεί πως τα καταφέρνεις καλύτερα απ’ τον ίδιο.
5. Σε κατηγορεί πως δεν τον στήριξες όταν σε είχε ανάγκη
Κάθε φορά που σε χρειάστηκε ήσουν παρών, δίπλα του σε όλα. Άνθρωπος που δεν ξέρει να εκτιμά και που εύκολα ξεχνά, είναι πολύ δύσκολο να εξελιχθεί σε καλό φίλο. Είσαι το εύκολο θύμα για εκείνον. Δεν έχει ποιον να κακολογήσει κι έτσι βάζει στόχο εσένα, που όσο γεμάτη κι αν είναι η μέρα σου, φροντίζεις να βεβαιωθείς πως είναι καλά. Βρίσκεις έστω λίγο χρόνο να περάσεις απ’ το σπίτι να τον δεις. Πόσες φορές ήρθε ξημερώματα για να σου πει τον πόνο του; Άπειρες! Πόσες φορές βρήκε ανοιχτή την πόρτα; Άλλες τόσες! Πόσες έκανες πως κοιμάσαι ή δεν είσαι εκεί; Καμία! Εσύ, πως αληθινός φίλος, ποτέ δεν παραπονέθηκες που ερχόταν ακόμα και ακατάλληλες ώρες. Ήσουν εκεί και ήθελες με κάθε τρόπο να βοηθήσεις. Τώρα, λοιπόν, έρχεται να σου κάνει παράπονα, μετά από τόσα ξενύχτια.
6. Στα λάθη δε ζητά συγγνώμη, αλλά το παίζει θύμα
Πόσο σημαντική είναι μια «συγγνώμη»! Η συγκεκριμένη λέξη είθισται να εκφράζεται από ανθρώπους που συνειδητοποιούν πως έφταιξαν, πως κάπου έκαναν λάθος. Το «συγγνώμη» λέγεται όσους έχουν αυτογνωσία, μετάνιωσαν πραγματικά και δε φοβούνται να το παραδεχτούν. Άλλωστε, όλοι κάνουμε λάθη, το θέμα είναι να τα διορθώνουμε. Ο δήθεν φίλος δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί πως έσφαλε. Το πιο πιθανό είναι πως θα ρίξει το φταίξιμο σε σένα. Θα σε κάνει να αισθανθείς ένοχος, να πιστέψεις πως εξαιτίας σου έπραξε κάτι που δε σου άρεσε ή σου μίλησε απότομα και νευρικά. Θα δώσει έμφαση στο τι θα μπορούσες να είχες κάνει εσύ αλλιώς, προσπαθώντας να εκμηδενίσει τα δικά του λάθη, ώστε στο τέλος να ζητήσεις εσύ συγγνώμη αντί για εκείνον και να βγει κι από πάνω.
7. Σε προσεγγίζει, επειδή κάτι θέλει
Σε πλησιάζει, επειδή έχει σκοπό να σε χρησιμοποιήσει. Έχεις ποικίλες γνώσεις, πολυάριθμες ικανότητες και δυνατότητες. Είσαι ένας θησαυρός! Ο δήθεν φίλος θα τυφλωθεί από το πόσο λαμπερή βοήθεια μπορείς να του προσφέρεις και πόσες διευκολύνσεις θα προκύψουν από την παρέα σου. Θα σε θυμάται, όταν θέλει να σε ρωτήσει κάτι και ξέρει πως μόνο εσύ μπορείς να τον καθοδηγήσεις στο επόμενο βήμα του. Σε όσα πράγματα γνωρίζει πως είσαι καλός, είτε εκ φύσεως είτε επειδή έχεις ασχοληθεί και έχεις αποκτήσει γνώσεις, να είσαι σίγουρος πως θα σε εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
8. Σου παίρνει τη θετική ενέργεια και την κάνει αρνητική
Καταρχάς, σε κανέναν δεν πρέπει να δίνεις την άδεια να σου ασκεί μεγάλη επιρροή, ούτε εσύ με τη σειρά σου να εξαρτάσαι από κάποιον. Όσο περισσότερο χώρο δίνεις, τόσο ο άλλος θα θεωρεί πως έχει τη δύναμη να απορροφά όλη σου τη θετική ενέργεια. Ο δήθεν φίλος σου θα σου λέει συνεχώς τα προβλήματά του και θα σου μεταδίδει αδιάκοπα άγχος, χωρίς να προσπαθεί να σε κάνει να αποβάλλεις το δικό σου. Ενώ είσαι καλός ακροατής και ακούς τι τον απασχολεί, σε κάθε λύση που θα δίνεις, θα βρίσκει κι από ένα πρόβλημα. Κάθε δρόμο που επινοείς, θα τον κάνει να μοιάζει αδιέξοδο. Κι ενώ θα τον καθησυχάζεις πως όλα θα πάνε καλά, θα τρέπει κάθε σου θετική σκέψη σε αρνητική. Θα ρίχνει όλο το βάρος του σε σένα και θα σε φθείρει με τα συνεχή σχόλια του. Έλα όμως που στο τέλος της μέρας αυτός θα βγει να διασκεδάσει κι εσύ θα είσαι σπίτι και θα παιδεύεις το μυαλουδάκι σου τι να κάνεις για να τον βοηθήσεις.
Αν θες να κάνεις ένα μικρό πείραμα, δοκίμασε να κάνεις κάτι απλό που όμως ξέρεις πως θα ενοχλήσει λιγάκι τον «φίλο» σου. Αν έρθει και σου πει στα ίσα πως δεν του άρεσε αυτό που έκανες και θέλει να το συζητήσετε και να βρείτε λύση, συνεπάγεται πως αυτός ο φίλος είναι πράγματι θησαυρός. Γιατί; Επειδή με τη στάση του αποδεικνύει πως θέλει να είσαι μέρος της ζωής του και να λύνετε την όποια παρεξήγηση, ενώ παράλληλα δε φοβάται να σου μιλήσει ανοιχτά. Ο θεμέλιος λίθος της φιλίας σας είναι η εμπιστοσύνη. Αν, απ’ την άλλη, απομακρυνθεί, δε σου πει πως ενοχλήθηκε και απλώς επιλέξει να κρατήσει απόσταση, τότε μάλλον δε γούσταρε και πολύ να είστε φίλοι και κάτι κέρδιζε από σένα. Τώρα, το τι ακριβώς, μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να το φανταστείς!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.