Όλο λες να κάνεις κάτι για να φτάσεις πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων σου, μα το ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι μένεις μόνο στα λόγια. Αναβάλλεις να δράσεις κι έτσι καταλήγεις στάσιμος. Ενώ στο μυαλό σου προτρέχεις, έχεις ήδη πλάσει το σενάριο και φαντάζεσαι πως έχεις φτάσει ακριβώς εκεί που θέλεις, στην πραγματικότητα δεν κάνεις ούτε βήμα για να πλησιάσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Όσες σκέψεις κι αν κάνεις, αν δεν τις οργανώσεις, αν δεν τις βάλεις σε μια σειρά και δεν τις κάνεις πράξη, δε θα έρθουν οι αλλαγές από μόνες τους, ούτε ξαφνικά θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση, να πάρεις την απόφαση που εδώ και καιρό αναβάλλεις, να πας εκείνο το ταξίδι που όλο σχεδιάζεις, να γευτείς εκείνο το γλυκό που λιγουρεύεσαι.

Ουσιαστικά η αναβλητικότητα είναι συνώνυμο της αναποφασιστικότητας. Ευλόγως σου φαίνεται περίεργο, μιας και οι δύο όροι φέρουν διαφορετικά νοηματικά υποστρώματα. Ωστόσο, αν το επεξεργαστεί κανείς θα συνειδητοποιήσει πως αυτά τα δύο χαρακτηριστικά οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση. Εάν κάποιος αποβλέπει στην ύπαρξη του αύριο και εναποθέτει την ελπίδα του πως «αύριο» θα κάνει αυτό που σήμερα ανέβαλε, αυτό δηλώνει πως το «σήμερά» του χάθηκε ,επειδή αμέλησε να λάβει μια απόφαση σχετικά με το πώς θα κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Εάν πάλι κάποιος αμφιταλαντεύεται για το αν θα πάρει την πρωτοβουλία να βγει από το μονοπάτι που συνηθίζει να ακολουθεί, αυτό που τον κρατά πίσω είναι το «αν». Στον κόσμο μας, όμως, για να πας μπροστά χρειάζεσαι το «να». Όλα όσα δεν έγιναν ακόμη, είναι επειδή δεν πήρες την απόφαση να τα κάνεις. Κι όλα όσα έγιναν, είναι επειδή τόλμησες να δράσεις με αποφασιστικότητα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

 

 

Φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου θα χρειαστεί να πάρεις πολλά ρίσκα. Ίσως κάποια σε ξεκλειδώσουν και σου ανοίξουν νέους δρόμους. Κάποια άλλα μπορεί να σε οδηγήσουν σε απάτητα μονοπάτια που θα σε τρομάξουν και θα τα αποτυπώσεις στο μυαλό σου ως δρόμους αδιέξοδους. Με το ν’ αποφεύγεις να πάρεις κάποια ρίσκα, αυτομάτως αποφεύγεις να ζήσεις, διότι η ζωή είναι ένα κυνήγι θησαυρού. Κι ο θησαυρός στην προκειμένη είναι ένα νέος δρόμος, ένα πρωτόγνωρο ταξίδι, ένα μονοπάτι που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει στην εξέλιξή σου. Θες, για παράδειγμα, να κλείσεις τώρα ταξίδι με προορισμό το άγνωστο; Έπρεπε ήδη να το ‘χεις κλείσει! Ορισμένες φορές η τρέλα της στιγμής, η αυθόρμητη κίνηση είναι αυτή που θα τροποποιήσει το πρόγραμμά σου και αυτή που θα θυμάσαι περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, γιατί θα σε ανανεώσει ψυχικά και νοητικά.

Αντιλαμβάνεσαι πως το να πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι σηματοδοτεί την αναβολή να σηκωθείς και να αδράξεις τη μέρα; Αν ξυπνάς μετά από πολυάριθμες αναβολές στο κινητό, η μέρα θα προσδιοριστεί από αυτή την αναβλητικότητα. Έπειτα, στη δουλειά ίσως μεταθέσεις τις μισές δουλειές για αύριο. Ακόμα και στη ζωή σου, σκέψου πόσες φορές θέλεις να εκφράσεις την άποψή σου για κάτι ή τα συναισθήματά σου σε κάποιον και εν τέλει όλα οι λέξεις κρέμονται απ’ τα χείλη σου, μα δεν απελευθερώνονται. Και τώρα τι κάνεις; Έπρεπε τη στιγμή που ήθελες να μιλήσεις, να μιλούσες! Μα δεν το έκανες και δεν έρχονται πάντα οι ίδιες ευκαιρίες. Η αναβλητικότητα είναι ένας παράγοντας που σε κρατά πίσω, όχι γιατί είσαι προσκολλημένος στο παρελθόν, αλλά επειδή φοβάσαι να πάρεις την απόφαση να βαδίσεις μπροστά. Όλα, όμως, μια απόφαση είναι! Τι λες; Θα την πάρεις;

Συμπερασματικά, ήρθε η στιγμή να πεις αντίο στο «μικρόβιο» να τα μεταθέτεις όλα για αύριο. Είναι καιρός να φτιάξεις ένα πρόγραμμα, το οποίο θα προσπαθήσεις να τηρήσεις. Το «θα» περιγράφει μια πράξη που μέλλει να γίνει μελλοντικά, καλό θα ήταν όμως να το αντικαταστήσεις με το «να». Ξύπνησε από το πρώτο κουδούνισμα του ξυπνητηριού, δίχως αναβολή και πες «σήμερα έχω στο πλάνο να κάνω αυτό, αυτό κι αυτό…». Έτσι, θα ρυθμίσεις το μυαλό σου σιγά σιγά να σχεδιάζει καθετί μέσα στη μέρα και θα αποκτήσεις τη συνήθεια να τα κάνεις όλα στο τώρα, στο σήμερα. Θα πεις αυτή τη φράση αύριο το πρωί μόλις ξυπνήσεις; Θα προσπαθήσεις να σε βοηθήσεις να φτάσεις ολοένα πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου ή θα επιλέξεις πάλι τη στασιμότητα; Θα δώσεις απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα ή θα αφήσεις τον εαυτό σου να διερωτάται επ’ αόριστον, αναβάλλοντας να λάβεις απαντήσεις;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.