

Τι είναι η λεκτική β1α; Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα διενέξεων που περιλαμβάνουν προσβολές, κατηγορίες, μομφές, δυσφήμηση κι επίρριψη ευθυνών για την κακ0ποιητική συμπεριφορά στο θύμα. Ακόμη οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου. Πρόκειται για συστηματική, επίπονη και διαβρωτική διαδικασία που οδηγεί την επιζώσα σε διανοητική και συναισθηματική οδύνη ή βλάβη. Ακόμη μια τέτοια συμπεριφορά περιλαμβάνει συστηματική ταπείνωση και διαρκής κριτική, δημιουργία ενοχών στη σύντροφο, και ο αδιάκοπος έλεγχο της προσωπικής της ζωής. Η προσπάθεια απομόνωσης του θύματος, από τον οικογενειακό/φιλικό/συγγενικό περίγυρο.
Τα παραπάνω στοχεύουν στη μείωση της αυτοπεποίθησης, την υπονόμευση της αυτοεκτίμησης του θύματος, σε σημείο που το ίδιο να αμφιβάλλει για την ψυχική του διαύγεια και να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο και ένοχο για την κακ0ποίηση που δέχεται.
Λεκτική β1α
Η λεκτική β1α είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κακ0ποίηση. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από φωνές, απειλές και εξυβρίσεις και φτάνουν ως το λεκτικό εξευτελισμό και την τρομ0κράτηση.
Στόχος της λεκτικής κακ0ποίησης είναι η χειραγώγηση διαμέσου του φόβου και ο έλεγχος πάνω στη ζωή του ατόμου. Οι προσβολές, οι κατηγορίες, οι μομφές, η δυσφήμιση, η επίρριψη ευθυνών για την κακοποιητική συμπεριφορά στο θύμα, οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.
Αν και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ενδοοικογενειακής β1ας, είναι αρκετά κανονικοποιημένη είτε γιατί δεν υπάρχουν ορατές αποδείξεις ή γιατί ο θύτης μπορεί να παραπλανά, διατηρώντας άψογη συμπεριφορά στο δημόσιο χώρο. Τη λεκτική β1α είναι δύσκολο να τη διακρίνει κανείς σε μια σχέση. Ωστόσο, μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφική με τη σωματική. Ίσως επειδή τα «τραύματα» δεν είναι εμφανή, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για το ίδιο το θύμα να καταλάβει τι συμβαίνει. Όταν ακούμε τη λέξη «κακ0ποίηση» το μυαλό μας πηγαίνει μόνο στη σωματική β1α, μα εξίσου σοβαρή για την ψυχολογία ενός ανθρώπου μπορεί να γίνει και η λεκτική κακοποίηση. Πρόκειται για μια μορφή β1ας που δεν είναι έκδηλη, καθώς ο θύτης εύκολα «καμουφλάρει» τη συμπεριφορά αυτή και να τη «περνά» ως κάτι φυσιολογικό ή αστείο.
Υπάρχουν 7 ενδείξεις ότι υπάρχει λεκτική β1α στη σχέση
1. Συνεχής Κριτική: Ένα άτομο που βιώνει λεκτική κακοποίηση συχνά δέχεται συνεχείς επικρίσεις, οι οποίες μπορεί να φαίνονται αρχικά ως «καλοπροαίρετες συμβουλές» ή ως «προτάσεις για βελτίωση», αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή του.
2.Υποτίμηση και Γελοιοποίηση: Η χρήση χιουμοριστικών σχολίων ή γελοιοποίησης μπορεί να κρύβει μια πιο σκοτεινή πρόθεση. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να κάνουν το θύμα να νιώθει ανίκανο ή γελοίο, υπονομεύοντας την αυτοπεποίθησή του.
3. Σιωπή και Αδιαφορία: Η σιωπή ή η απομάκρυνση από την επικοινωνία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο κακοποίησης. Όταν το ένα άτομο αγνοεί ή αποφεύγει να μιλήσει με το άλλο, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση μοναξιάς και απόρριψης.
4. Απειλές και Εκβιασμοί: Αν και δεν εκφράζονται πάντα άμεσα, οι απειλές για απομάκρυνση ή άλλες συνέπειες μπορούν να είναι πολύ ισχυρές. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν φόβο και ανασφάλεια στον άλλο.
5. Ανατροπή της Πραγματικότητας: Η παραποίηση γεγονότων ή η άρνηση γεγονότων που έχουν συμβεί μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες στην αντίληψη της πραγματικότητας του θύματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και αίσθηση ανημπόριας.
6. Διαρκής Σύγκριση: Η συνεχής σύγκριση του θύματος με άλλους ανθρώπους, είτε πρόκειται για φίλους, συγγενείς ή ακόμη και πρώην συντρόφους, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.
7. Αρνητική Γλώσσα Σώματος: Η γλώσσα του σώματος, όπως η αποφυγή οπτικής επαφής, οι ειρωνικές εκφράσεις ή οι αγνοήσεις, μπορεί να εκφράσουν αποδοκιμασία και να ενισχύσουν την κακοποιητική συμπεριφορά.
Η αναγνώριση αυτών των έμμεσων σημείων είναι κρίσιμη για την αποφυγή και την αντιμετώπιση της λεκτικής κακοποίησης. Αν κάποιος αναγνωρίζει τέτοιες συμπεριφορές στη σχέση του, είναι σημαντικό να αναζητήσει υποστήριξη, είτε μέσω φίλων, οικογένειας είτε μέσω επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Η υγιής επικοινωνία και η αυτοεκτίμηση είναι θεμελιώδη στοιχεία για μια υγιή σχέση.
Εάν κάτι νιώθετε ότι δεν πάει καλά στη σχέση σας προφανώς ισχύει
Ένας κακ0ποιητής μπορεί να πει πράγματα όπως “δεν το εννοούσα έτσι, είχα μια κακή μέρα, συνέβη μόνο μια φορά” για να δικαιολογήσουν την κακή συμπεριφορά τους. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε να αμφιβάλλετε κατά πόσο οι ανησυχίες σας για τη σχέση ευσταθούν. Αν έχετε ακούσει ξανά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι σημάδι μιας σχέσης άρρωστης και χειριστικής. Ένα ακόμη σημάδι κακ0ποίησης είναι αν η συμπεριφορά σας έχει αλλάξει από το πώς σας φέρεται ο σύντροφος σας. Συνήθως, οι κακ0ποιητές δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους ρίχνοντας το φταίξιμο στους συντρόφους αποποιούμενοι την ευθύνη.
Η πραγματικότητα
Οι κακ0ποιητές είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Αξίζετε μια υγιή σχέση στην οποία δε θα αισθάνεστε παγιδευμένοι. Μια υγιής σχέση είναι ένα μέρος όπου αισθανόμαστε σεβασμό, υποστήριξη, ελευθερία και χαρά.
Είναι όντως δύσκολο να διακρίνουμε τη λεκτική κακ0ποίηση, μόλις όμως την αντιληφθούμε, πρέπει να φεύγουμε τρέχοντας. Και ναι, να ζητάμε τη βοήθεια ειδικού για την επούλωση των τραυμάτων.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη